En babygunga kan vara ett mycket anvÀndbart redskap för alla nyblivna mammor. De gungande rörelserna kan lugna ner en baby och ge mamman fria hÀnder, men du mÄste vara mycket försiktig nÀr du vÀljer den hÀr produkten. Babys Àlskar inte alla samma rörelser och kÀnner sig inte nödvÀndigtvis bekvÀma med att sitta stilla i en stÀllning. MÄnga elektriska babygungor erbjuder flera gunghastigheter och -riktningar, och de Àr justerbara, vilket Àr en vÀldigt viktig aspekt för babygungor. Vi har valt ut de 5 bÀsta modellerna baserat pÄ expertrecensioner och resultat frÄn oberoende produkttester.

bÀst i test
BabyBjörn Balance Soft
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Stokke Steps Babysitter
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
BabaBing Baby Bouncer Float
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Nuna Leaf Babysitter
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
4moms MamaRoo 4.0
VĂ„rt betyg

Som nybliven mamma kan det vara svÄrt att ens fÄ tid till att duscha. DÄ kan det vara bra att kunna lÀgga bebisen nÄgonstans dÀr den blir underhÄllen medans man kan laga lunch, duscha eller kanske stÀda. En sÄdan hjÀlpreda kan vara en sittgunga för en bebis. Har ditt barn problem med kolik kan det vara extra bra med en babysitter med vibraton. Ta dÀrför reda pÄ vilken babygunga som fÄtt bÀst i test genom att lÀsa denna artikeln.

Vad Àr en babygunga?

En babygunga Àr nÀstan som ett babygym som kan studsa upp och ner. MÄnga vÀljer att ha bÄde ett traditionellt babygym och en babygunga för att ge bebisen lite alternativ. DÄ det gÄr att variera mellan att ligga pÄ mage, rygg eller sitta sÄ Àr det inte dÄligt för ryggen pÄ nÄgot sÀtt. Ett babygym gÄr oftast att anvÀnda frÄn det att barnet just Àr fött till det att han eller hon uppnÄr babygungans maxvikt. Vi kommer att kolla upp olika babygungor och dess för och nackdelar. Ta reda pÄ vilken babygunga som Àr bÀst i test! Det kan ocksÄ vara en idé att köpa en sÄdan babygunga pÄ rea.

Av vilka delar bestÄr en babygunga?

Det beror sÄklart pÄ vilken av alla varianter pÄ babygungor som du har valt. MÄnga bestÄr av en metallram och tyg. Vissa av dessa gÄr att stÀlla in i olika vinklar. SÄ finns det Àven en sort som Àr en batteridriven eller en elektrisk babygunga. Dessa kan oftast spela musik eller naturljud samt att det gÄr att anvÀnda som en vibrerande babysitter vilket kan hjÀlpa om ditt barn lider av kolik. En babysitter som Àr elektrisk Àr oftast ganska dyr sÄ det kan vara bra att ta reda pÄ vilken elektrisk babysitter som Àr bÀst i test sÄ att man fÄr sÄ mycket för pengarna som möjligt.

Vanliga storlekar pÄ babygungor

Storleken pÄ en babygunga kan variera mycket. Om du söker en babysitter till din nyfödda bebis sÄ Àr det bra att ta reda pÄ hur stor du vill att den ska vara och om den ska vara lÀtt att ta med sig eller ej. HÀr nedan har du tre exempel pÄ olika storlekar pÄ en babysitter. För mer information om dessa lÀs vidare.

BabyBjörn Balance Soft: Vikt: 2,1kg Maxvikt: 13kg MÄtt ihopfÀlld: 39 x 89 x 11 cm. Högsta lÀge: 39 x 89 x 58 cm

Stokke Steps Bouncer: Vikt: 3,5kg Maxvikt: 13kg MĂ„tt ihopfĂ€lld: 80 x 13 x 53 cm. Höjden Ă€r justerbar 67 – 56 cm.

Skip Hop Babysitter: Vikt: 6,3kg Maxvikt: 11kg MĂ„tt ihopfĂ€lld: 50 x 77 x 23 cm. MĂ„tten uppfĂ€lld: 51 x 76 x 58–86 cm

Olika designer pÄ babygungor

Det finns ett stort utbud av olika modeller nÀr det kommer till babygungor. Det har nÀmligen blivit en vÀldigt populÀr avlastningsplats förutom de klassiska stÀllena som barnvagnen, vaggan eller sÀngen. Det Àr en bekvÀm hjÀlpreda i vardagen om man behöver nÄgra minuter för sig sjÀlv. Den enklaste varianten av babygungor har en metallram som klÀtts in med ett tyg och gungar barnet varsamt, du kan dock inte vinkla sitsen pÄ dessa. Har du en mer avancerad variant sÄ kan du vinkla sitsen mellan att sitta, nÄgot lutande och till ett liggande lÀge. Vissa babysitters gÄr att lÄsa fast i ett visst lÀge och kan pÄ sÄ sÀtt Àven anvÀndas som en typ av enkel matstol. Sedan sÄ finns det ocksÄ den typ av babygunga som Àr elektrisk och gungar sjÀlv. Dessa har ibland ocksÄ finesser som att vibrera eller spela musik. Vissa av dessa Àr ocksÄ batteridrivna istÀllet för elektriska. FörÀldrar med barn som har kolik kan ibland dra extra nytta av just dessa.

I vilka situationer har du mest nytta av en babygunga?

NÀr man har en bebis kan det blir svÄrt att till och med fÄ tid att duscha. Speciellt nÀr de börjar vilja krypa eller springa runt. DÄ kan det vara bra att ha nÄgon typ av barnvakt. En babygunga kan ibland fungera som en slags barnvakt under en kortare tid. Den kan Àven vara till hjÀlp för att söva barnet ibland. Du kan dÄ enkelt lÀmna barnet i babygungan lite snabbt för att exempelvis duscha eller laga lite mat. SÄklart sÄ Àr det bra att inte gÄ lÀngre bort Àn att du kan höra barnet ifall det grÄter.

Hur vÀljer man rÀtt babygunga efter sina behov?

Det finns mÄnga olika sorters babygungor sÄ hur ska man veta vilken som Àr den bÀsta babygungan för ens egna behov? Vi kommer nu att nÀmna 4 olika typer av babygungor och dess för och nackdelar. PÄ sÄ sÀtt sÄ kan du fÄ information och lÀttare kunna vÀlja den som du kÀnner passar dina behov bÀst.

BabyBjörn Balance soft

Detta Ă€r smidig babysitter med ett hĂ€rligt gung och hög komfort som ocksĂ„ flyttas pĂ„ vĂ€ldigt enkelt sĂ„ att du kan anvĂ€nda den pĂ„ olika platser i huset samt ta med den om nödvĂ€ndigt. Det Ă€r inte förvĂ„nande att denna babygungan har fĂ„tt bĂ€sta betygen nĂ€r det gĂ€ller bĂ„de kvalitet och funktion. Övning ger nĂ€mligen fĂ€rdighet och denna design har hĂ€ngt med i femtio Ă„r. Balance Soft har nĂ€mligen ursprunget frĂ„n en design frĂ„n 60-talet. Den bĂ€sta babysittern Àr helst bĂ„de mobil och enkel, vilket Ă€ven denna Ă€r. Den Ă€r enkel att fĂ€lla ihop sĂ„ att den blir helt platt, det gör du med bara ett enkelt grepp. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt tar du med den pĂ„ resor, kanske stoppar undan den nĂ€r du ska fĂ„ gĂ€ster eller bara helt enkelt vill ha mer utrymme. Det Ă€r heller inga problem om du vill flytta runt den ens i en trĂ„ng lĂ€genhet. Storleken Ă€r nĂ€mligen sĂ„ pass smidig att du skulle kunna stĂ€lla den pĂ„ badrumsgolvet om du skulle vilja ta en dusch. Barnet sitter ocksĂ„ helt tryggt och stabilt i den rĂ€tta positionen tack vare en tydlig grop för rumpan i sittdelen. VĂ€lj ocksĂ„ mellan tre olika lĂ€gen pĂ„ babygungan. Om barnet ska sova sĂ„ har den exempelvis ett vilolĂ€ge. NĂ€r du ska spĂ€nna fast barnet sĂ„ görs det ljudlöst och smidigt.

babysitter elektrisk

NÀr barnet sedan har vuxit lite sÄ gÄr det ocksÄ att anvÀnda Balance Soft som en liten fÄtölj, det Àr bara att vÀnda pÄ tyget. Gunget fungerar ocksÄ perfekt. Om du vill att babysittern ska börjar gunga sÄ gör du det enklast med hjÀlp av en fot pÄ ramen. NÀr bebisen sedan har vuxit lite sÄ kan den till och med sjÀlv lyckas fÄ igÄng gunget. KlÀdseln som du fÄr med Balance Soft kommer i olika material. Bland annat sÄ finns det en sittdelsklÀdsel som hjÀlper till att hÄlla bebisen sval under varma sommardagar. Det finns ocksÄ en lyxig och mjuk klÀdsel i soft jersey. NÀr klÀdseln har blivit smutsig sÄ Àr det inga problem att ta loss den frÄn ramen och tvÀtta den i maskinen. NÀr du kÀnner att det Àr dags för en lekbÄge sÄ gÄr det att köpa till en sÄdan separat. Den klÀms sedan fast pÄ ramen av babysittern. Denna babygungan Àr sÄ bra att den inte saknar nÄgot. Det Ànda man hade kunna önska Àr ett lÀgre pris, men om man har rÄd att köpa denna sÄ Àr den vÀrd pengarna dÄ den har fÄtt bÀst i test.

Vikt: 2,1kg Maxvikt: 13kg MÄtt hopfÀlld: 39 x 89 x 11 cm

Fördelar:

 • Smidig och flyttas pĂ„ enkelt
 • Hög komfort
 • Fantastiskt gung
 • Nackdelar
 • Högt pris

Stokke Steps Bouncer

Denna babygungan har ett bra gung och mycket bra komfort. Den gÄr Àven att anvÀnda pÄ Stokke Steps Matstol. Detta Àr inte heller en babysitter som Àr billig men den Àr vÀrd sina pengar. Speciellt om du ocksÄ skulle skaffa dig Stokkes Matstol dÄ det gÄr att fÀsta babygungan pÄ den. PÄ sÄ sÀtt fÄr du tvÄ lösningar i en och kan anvÀnda den Ànda upp till skolÄldern. Den Àr inte jÀttespeciell i sig sjÀlv, men den hÄller ÀndÄ en hög nivÄ och har allt man kan önska sig av en babysitter och Àr av hög kvalitet. VÀlj mellan fyra olika lÀgen, och det sista lÀget Àr speciellt bra för ett nyfött barn. Den har nÀmligen ett spÀdbarnsinlÀgg som ökar sittkomforten för den lilla bebisen. Det medföljande inlÀgget tÀcker hela sittdelen pÄ ett effektivt sÀtt vilket gör att bebisen fÄr det stöd som den behöver för huvud och kropp. NÀr du vill byta lÀge sÄ vrider du pÄ en spÀrr som sitter pÄ undersidan av babygungan. I sittlÀget som Àr mest upprÀtt sÄ fÄr gungan ett riktigt bra sving och den lite större bebisen kan dÀrför sÀtta igÄng gunget sjÀlv.

NĂ€r det sedan Ă€r dags att ta ur spĂ€dbarnsinlĂ€gget sĂ„ mĂ€rker du att Ă€ven en större bebis ryms utan problem i Stokke Steps Bouncer. NĂ€r barnet blivit nĂ„got större och har mer vakentid sĂ„ Ă€r det dags att ta fram den medföljande leksaksbĂ„gen. Du klickar enkelt i den pĂ„ nĂ„gon av sidorna av babygungan och nĂ€r den inte behövs lĂ€ngre sĂ„ gĂ„r den att ta loss helt. Om du vill fĂ€sta bebisens favoritleksaker i bĂ„gen sĂ„ Ă€r det inga problem. Babysittern gĂ„r ocksĂ„ att snabbt fĂ€lla ihop och göras helt platt. Den Ă€r dock ganska bred och lĂ„ng, men den blir bara nĂ„gon centimeter hög och i och med det sĂ„ packas den med ganska lĂ€tt nĂ€r du vill ta med den pĂ„ resan. Det bĂ€sta Ă€r att den Ă€r utrustad med ett litet gummispĂ€nne som hĂ„ller ihop den sĂ„ att den inte fĂ€lls upp nĂ€r du lyfter den. Det finns inga fel pĂ„ Stokke Steps Bouncer men det kĂ€nns som att man hade kunnat fĂ„ nĂ„got mer med tanke pĂ„ det höga priset. Det Ă€r dĂ€remot ett bra köp om man Ă€ndĂ„ har tĂ€nkt köpa hela Stokke Steps – paketet dĂ„ det definitivt ökar vĂ€rdet pĂ„ babysittern.

Vikt: 3,5kg Maxvikt: 9 kg MÄtt hopfÀlld: 80 x 13 x 53 cm

Fördelar:

 • Bra gung
 • Kombineras med Stokke Steps matstol
 • Mycket bra komfort

Nackdelar:

 • Dyr

Skip Hop Babysitter

PĂ„ senare tid sĂ„ har babygungorna utvecklats mycket och kan se vĂ€ldigt olika ut och ha flera funktioner. Den hĂ€r babysittern har en ordentlig bas man kan justera den pĂ„ höjden frĂ„n 58 cm till 86 cm, vilket gör att barnet kan sitta i den normalt men Ă€ven vid matbordet. Om man vill fĂ€lla ihop Skip Hop Babysitter sĂ„ krĂ€vs det en speciell nyckel som följer med. Dock sĂ„ Ă€r den fortfarande stor och tung Ă€ven nĂ€r du har fĂ€llt ihop den. NĂ€r klĂ€dseln blivit smutsig sĂ„ gĂ„r den att tas av och tvĂ€ttas. Även i denna sĂ„ följer det med ett inlĂ€gg för de mindre bebisarna sĂ„ att selen kan hamna precis rĂ€tt. SpĂ€nnena Ă€r smidiga och bebisen sitter lĂ€tt tillbakalutat och bekvĂ€mt i selen. Det följer med en leksaksarm som Ă€r avtagbar och vĂ€lkonstruerad. Vinkla den som du vill eller fĂ€ll tillbaka den helt. Du kan hĂ€nga ditt barns favoritleksaker pĂ„ armen och det följer Ă€ven med en liten leksak med en spegel som fĂ„ngar bebisens intresse. Det finns Ă€ven batteridrivna funktioner som styrs utav en knappsats. Detta Ă€r en babysitter med vibration och den har Ă€ven tvĂ„ olika naturljud samt tvĂ„ vaggvisor. Denna Ă€r alltsĂ„ stor och tung att flytta runt och Ă€ven dyr, men det positiva Ă€r att bebisen kan komma upp i höjd med de andra vid matbordet samt att barnet sitter lika bekvĂ€mt som i en vanlig babysitter. SĂ„ finns det utrymme och ni har den ekonomiska möjligheten att köpa denna sĂ„ kommer ni ha mycket glĂ€dje av den.

Vikt: 6,3kg Maxvikt: 11kg MÄtt hopfÀlld: 50 x 77 x 23 cm

Fördelar:

 • Justerbar höjd
 • Mycket bra leksaksarm
 • Ljud och vibrationer kan startas

Nackdelar:

 • Tung och stor bĂ„de hopfĂ€lld och uppfĂ€lld
 • Dyr

Carena Landsort Babysitter

elektrisk babygunga

Njut av ett vÀlfungerande nackstöd, bra lekbÄge och en stabil konstruktion. Maxvikten pÄ 9 kg Àr standard och den har en rymlig men lite för plan sittyta. Det som Àr bra Àr att den har ett nackstöd vilket Àr toppen för en mindre bebis. KlÀdseln av polyester Àr ocksÄ lÀtt att torka av nÀr det behövs och om det skulle behövas en grundligare rengöring sÄ gÄr det att ta loss och handtvÀtta den. Med hjÀlp av de tvÄ handtagen sÄ flyttar du enkelt runt babygungan i hemmet. Ryggstödet gÄr att stÀlla in i tre olika positioner. DÄ det Àr lite besvÀrligt att fÀlla ihop babysittern sÄ Àr den inte det bÀsta alternativet för att ta med pÄ en resa. Vill du montera isÀr den för att spara den till nÀsta barn sÄ gÄr det att gör detta genom att trycka ut fyra sprintar. PÄ sÄ sÀtt tar den inte upp sÄ mycket utrymme.

Om du inte vill att den ska gunga lÀngre sÄ gÄr det att stÀlla den i en fast position. Det Àr lite trÄkigt att gungandet upphör sÄ snabbt efter att det sats igÄng, det gör nÀmligen att man mÄste sitta med foten pÄ den för att hÄlla igÄng gungandet. Den medföljande lekbÄgen som har smÄ tygfÄr gÄr att lossa helt om man sÄ önskar. Tröttnar man pÄ fÄren sÄ kan man byta ut leksakerna i bÄgen. Denna babysittern har alla funktioner man kan behöva, dock sÄ hade det varit trevligt med ett bÀttre gung.

Vikt: 3,1kg Maxvikt: 9kg

Fördelar:

 • Bra lekbĂ„ge som ingĂ„r
 • VĂ€lfungerande nackstöd
 • Stabil konstruktion

Nackdelar:

 • Lite besvĂ€rlig att fĂ€lla ihop
 • Önskas mer gung