Att installera en brandvarnare och kolmonoxiddetektor kan faktiskt rĂ€dda ditt liv, dĂ€rför mĂ„ste du se till att du vĂ€ljer en lĂ€mplig produkt som verkligen fungerar. Brandvarnare Ă€r ganska enkla apparater, och om de har blivit noggrant testade kommer alla att utföra huvudfunktionen – att varna nĂ€r rök detekteras. Nyare modeller har dock extra funktioner som garanterar Ă€nnu bĂ€ttre skydd och enklare anvĂ€ndning. Funktioner som fjĂ€rrkontroll, röststyrning och till och med smart detektering finns tillgĂ€ngliga. För att hjĂ€lpa dig att vĂ€lja den bĂ€sta produkten har vi undersökt 22 tester av brandvarnare och har valt ut TOPP 5-produkterna som finns tillgĂ€ngliga just nu.

bÀst i test
Fibaro Smoke Sensor
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Nexa KD-134A
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Nexa LM-101LC
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Elgato Eve Smoke
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
Smartline Brandvarnare 10 Ă„rs
VĂ„rt betyg

Varje Är hÀnder tusentals brandolyckor. Orsakerna Àr mÄnga. Det kan exempelvis vara sÄ enkelt som tÀnda ljus som glömts bort, en glömd spisplatta, kortslutningar, brinnande kablage, elektriska prylar som fattar eld. Om du Àr rökare kan det vara bra att tÀnka pÄ att Àven cigaretter bli en orsak till en brandolycka. Vad Àn det Àr sÄ beror det mÄnga gÄnger pÄ slarv eller en sÄdan enkel sak som glömska. Allt som oftast sÄ ger varken glömska eller slarv nÄgra allvarliga konsekvenser, men tragiskt nog sÄ behövs det bara att du slarvar eller glömmer en gÄng för att det ska hÀnda dödsolyckor eller att du förlorar din egendom. DÀrför Àr det viktigt att man tÀnker över vad man gör. Att man slÀcker ljus som man inte har uppsikt över. Att man stÀnger av spisen nÀr man lagat klart maten. Att cigaretterna stoppas i vatten istÀllet för i en torr askkopp. Att man ser till att kablaget sitter i ordentligt. Om man ska Äka pÄ en resa sÄ bör man stÀnga av sÄ mycket el som möjlig. Se ocksÄ till att tÀndstickor och annat brandfarligt hÄlls undan frÄn barn. Och framför allt, se till att ha en brandvarnare.

Vad Àr en brandvarnare?

En trÄdlös brandvarnare ser till att varna dig och övriga i hushÄllet sÄ snabbt som möjligt om det finns den minsta risk att nÄgot brinner. Det Àr mÄnga gÄnger en rökdetektor. I vissa fall kÀnner den ocksÄ av vÀrmen som elden kan utgöra. Ljudet den dÄ ger ifrÄn sig Àr tillrÀckligt högt sÄ att det bör höras Àven till eventuella grannar eller andra mÀnniskor i nÀromrÄdet, vilket Àr betryggande om de som bor i huset inte skulle vara hemma nÀr olyckan Àr framme.

Hur fungerar brandvarnare?

Det finns tvĂ„ typer av brandvarnare: optisk brandvarnare och joniserande brandvarnare. Dessa fungerar pĂ„ olika sĂ€tt men uppfyller samma syfte – att reagera snabbt pĂ„ rök och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt varna dig. DĂ„ brandvarnare Ă€r som en billig livförsĂ€kring sĂ„ vill du sĂ€kert se till att du har en bra brandvarnare. SĂ„ vad Ă€r skillnaden pĂ„ dessa tvĂ„? Vilken av dessa tvĂ„ klarar sig bĂ€st i ett brandvarnartest?

En optisk brandvarnare Àr det miljövÀnligaste alternativet. Den innehÄller nÀmligen inte nÄgra som helst miljöfarliga Àmnen utan anvÀnder sig av en fotoelektrisk sensor. Den reagerar dÀrför snabbt pÄ synlig, kall rök och om den har en termisk detektering sÄ kÀnner den Àven av de temperaturförÀndringar som intrÀffar vid brand. Med andra ord ett vÀldigt bra skydd.

En jonisk brandvarnare anvÀnder sig istÀllet av en radioaktiv kÀlla. Den upptÀcker dÀrför effektivt varm osynlig rök, exempelvis frÄn en öppen eld.

För att sammanfatta det hela kan man dÀrför avslutningsvis sÀga att den optiska brandvarnaren ser och möjligtvis ocksÄ kÀnner röken medans den joniska brandvarnaren kÀnner eller luktar sig till röken.

Vanliga storlekar pÄ brandvarnare

brandvarnare test

Brandvarnare finns i mÄnga olika storlekar. Allt frÄn större brandvarnare som fungerar bra i större hus, till riktigt smÄ brandvarnare som fungerar bra som resebrandvarnare. Har du dÀremot ett vÀldigt stort hus sÄ kan det vara en idé att ha seriekopplade brandvarnare sÄ att du blir informerad i god tid om det brinner i andra Ànden av huset. Hur dÄ? Jo, sammankopplade brandvarnare fungerar nÀmligen pÄ sÄ sÀtt att, nÀr en brandvarnare upptÀcker rök eller en brand och börjar tjuta, sÄ sÀnder den en signal till de andra brandvarnarna i huset sÄ att de ocksÄ börjar tjuta. PÄ sÄ sÀtt blir alltsÄ hela huset varnat om det brinner i ena Ànden av huset och man kan i god tid ta reda pÄ var det brinner och dÀrmed larma och slÀcka branden.

Olika designer pÄ brandvarnare

Har man ett hÀrligt designat hus sÄ kanske man ocksÄ vill ha en snygg brandvarnare som inte förstör designen pÄ huset. Det Àr absolut inte omöjligt att hitta en brandvarnare med en modern design som kan passa in i det stiliga hemmet. LÀngre ner i artikeln sÄ berÀttar vi om olika brandvarnare som Àr bÀst i test. DÄ kommer vi Àven prata om brandvarnarens design sÄ att du kan hitta en brandvarnare som inte bara ger trygghet i hemmet utan ocksÄ passar in stilmÀssigt.

Varför bör man köpa brandvarnare?

Att köpa brandvarnare Àr som sagt som att skaffa sig en billig livförsÀkring. Bara i Stockholm sÄ rycker brandkÄren ut över 12 000 gÄnger per Är. Den kunskapen kanske chockar dig lite, och med all rÀtt. Man bör nÀmligen ta siffran pÄ allvar. SÄklart sÄ Àr inte alla de utryckningarna akuta, men tyvÀrr sÄ skulle de akuta lÀgen som uppstÄtt mÄnga gÄnger ha kunnat förhindrats. En billig och enkelt ÄtgÀrd som att ha en brandvarnare hemma kan nÀmligen bÄde rÀdda liv och tillhörigheter. Se dÀrför till att köpa brandvarnare om du inte redan ha en hemma. Du kan dessutom ringa försÀkringsbolaget nÀr köpet Àr gjort dÄ de mÄnga gÄnger ger en rabatt om det finns nÄgot typ av brandlarm hemma.

Hur kan man köpa rÀtt brandvarnare för ens behov?

Det Ă€r som sagt viktigt och egentligen sĂ„ bör det ocksĂ„ vara en sjĂ€lvklarhet att man har en brandvarnare hemma. Dock sĂ„ kan det kĂ€nnas som ett trĂ„kigt inköp. SlĂ€pp dock den tanken dĂ„ det Ă€r ett otroligt viktigt inköp. Det kan dĂ€remot kĂ€nnas svĂ„rt att veta vilken av alla brandvarnare som Ă€r vĂ€rda att satsa pĂ„. En riktlinje att följa Ă€r att brandvarnaren bör uppfylla standardkraven SS-EN 14604. Vilken du sedan vĂ€ljer mellan optisk – eller jonisk brandvarnare spelar ur sĂ€kerhetssynpunkt ingen större roll dĂ„ de bĂ„da anses vara bra och effektiva. De bĂ„da kĂ€nner nĂ€mligen som tidigare sagt av rökpartiklar om Ă€n pĂ„ olika sĂ€tt. Det man kan ha i Ă„tanke Ă€r att den optiska brandvarnaren Ă€r mer miljövĂ€nlig. SĂ„ vilken Ă€r dĂ„ den bĂ€sta brandvarnaren pĂ„ marknaden idag? Vi kommer nu att prata om fem olika brandvarnare och dess olika egenskaper för att du ska kunna vĂ€lja vilken brandvarnare som Ă€r din favorit.

  1. Fibaro Smoke Sensor. Detta Àr en favorit. Fibaro Smoke Sensor Àr nÀmligen bÄde smart och stilren. Detta Àr inte en trÄkig produkt utan den Àr liten och kompakt samt ett snyggt tillÀgg till hemmet. Det Àr en optisk brandvarnare som Àven kÀnner av temperaturen, vilket ger ett dubbelt skydd. Vid rökutveckling, brand eller nÀr temperaturen börja stiga i rummet och nÄr 54 grader eller mer sÄ börjar den lÄta i över 100 dbm vilket Àr extremt högt och inte förbigÄr nÄgon. Förutom detta höga ljud sÄ finns det ocksÄ en inbyggd inspelningsenhet. Med andra ord sÄ kan den komma till hjÀlp vid utredningen av brandorsaken. Om sÄ önskas sÄ gÄr det ocksÄ att koppla ihop den med ett annat larmsystem eller fler enheter. En annan smart funktion Àr att du kan följa brandvarnaren i mobilen med mera. Denna fantastiska brandvarnaren har en batteritid pÄ cirka 2 Är.
  2. Housegard Origo. Har du ett större hem? DÄ kan denna brandvarnare vara perfekt för dig. Denna optiska rökdetektor reagerar otroligt snabbt vid rök. Det bÀsta med denna brandvarnaren Àr att den gÄr att seriekopplad med fler enheter. Det innebÀr att om en brandvarnare skulle sÄ larm, sÄ tjuter det i de andra brandvarnarna i huset ocksÄ. För att sÄ snabbt som möjligt veta vilken brandvarnare som slagit larm sÄ Àr den utrustad med en inbyggd lokaliseringsfunktion vilket gör att du kan kolla upp vilken det var som slog larm frÄn början. NÄgot annat som Àr otroligt bra Àr att nÀr du köper Housegard Origo sÄ fÄr du tvÄ stycken samtidigt. Dessa brandvarnare drivs av tvÄ AA-batterier. Det trÄkiga Àr att de bara hÄller i 18 mÄnader, vilket inte Àr det bÀsta bland brandvarnare. Modellen Àr testad och godkÀnd enligt CE-EN 14604.
  3. Nexa KD 134A Long Life. Även detta Ă€r en optisk rökdetektor. Denna modell frĂ„n Nexa Ă€r pĂ„litlig och har snabb respons. Den hörs ocksĂ„ vĂ€ldigt tydligt dĂ„ ljudsignalen Ă€r pĂ„ 85 db. Denna modellen Ă€r vĂ€ldigt prisvĂ€rd speciellt dĂ„ den har en av de bĂ€sta batteritiderna av de vi nĂ€mner i testet. Du behöver nĂ€mligen inte byta batteriet pĂ„ ungefĂ€r 10 Ă„r med den hĂ€r brandvarnaren. BekvĂ€mt att kunna montera den i taket och sedan inte behöva bry sig om den pĂ„ flera Ă„r framöver, eller hur? Den har ocksĂ„ en testfunktion samt en lampa som blinkar varje minut som visar att den fungerar bra. Detta Ă€r betryggande dĂ„ du kan vara sĂ€ker att den fungerar och skyddar dig utan att vara tvungen att plocka ner den. Denna modellen Ă€r ett ekonomiskt val om du söker nĂ„got som Ă€r enkelt och pĂ„litligt.
  4. Jalo Helsinki Kupu. Söker du en brandvarnare som passar din moderna design? DÄ har du en stilren optisk brandvarnare hÀr. Denna Àr utformad som sÄ att den kan vara ett snyggt tillÀgg till inredningen i ditt hem. Dess unika design har vunnit tvÄ stycken designpriser, det första Är 2011 och det andra Är 2012. Du kan dessutom vÀlja pÄ olika fÀrger. Söker du nÄgot mer unikt sÄ finns det fler brandvarnare frÄn Jalo Helsinki som dÄ Àr formade som figurer. Denna modell som vi pratar om Àr en snygg och simpel brandvarnare. Den Àr inte heller bara snygg utan ocksÄ effektiv. Batteriet har en livslÀngd pÄ upp till 5 Är och man kan lita pÄ en effektiv och snabb rökdetektering. Du kan kÀnna dig extra trygg dÄ den Àr certifierad av BRE bÄde med CE och LPCB.
  5. Schneider Almost Invisible. Hittar du ingen brandvarnare som du kÀnner passar designmÀssigt sÄ kanske det Àr dags pÄ att satsa pÄ vÀrldens minsta modell istÀllet sÄ att den inte syns sÄ mycket. Denna Àr otroligt liten och kompakt. Den kompakta designen passar bra i alla hushÄll och Àr dessutom prisbelönad. Den mindre storleken gör dÀremot inte att den tjuter mindre. Denna optiska brandvarnaren reagerar snabbt pÄ rök och börjar dÄ tjuta med hela 85 db. Batteritiden Àr ocksÄ bra trots den kompakta designen och bör hÄlla upp till 5 Är. Du kan ocksÄ kÀnna dig lugn med att veta att den klarar av kraven enligt SS-EN 14604. Med andra ord en riktigt bra liten brandvarnare.

Brandvarnarna ovan nÀmnda liknar till stor del varandra. I och med att brandvarnare egentligen inte har sÄ mÄnga speciella funktioner sÄ blir det lÀtt sÄ. Det som kan skilja de pÄ nÄgot sÀtt Àr oftast design, och att de dyrare varianterna kan koppla upp sig till larmsystem, vilket kan vara en bra idé.

Hur anvÀnder man bÀst sin brandvarnare

AnvĂ€ndningsomrĂ„det för en brandvarnare Ă€r mycket litet. Se till att den blir bra installerad och sitter pĂ„ logiska och smarta stĂ€llen i hemmet. Se ocksĂ„ till att testa brandvarnaren nĂ€r den Ă€r installerad och sedan dĂ„ och dĂ„ för att vara sĂ€ker pĂ„ att den fortsĂ€tter att fungera som den ska och inte Ă€r slut pĂ„ batteri eller att det sitter löst. SĂ„klart sĂ„ brukar brandvarnaren sĂ€ga till i tid nĂ€r batteriet hĂ„ller pĂ„ att ta slut, men det Ă€r Ă€ndĂ„ bra att kolla den med regelbundna mellanrum. I övrigt sĂ„ sitter brandvarnaren dĂ€r den sitter och gör sitt jobb – skyddar ditt och din familjs och grannars liv och tillhörigheter.

Hur pÄlitliga Àr brandvarnare?

SÄ lÀnge som batteriet inte har laddat ur sÄ ska man utan problem kunna litat pÄ sin brandvarnare. Vissa Àr utrustade med testknappar och blinkande ljus för att kunna betrygga dig med att det fortfarande finns batteri i brandvarnaren och att den fungerar som den ska. Det Àr viktigt att regelbundet kontrollera sin brandvarnare dÄ det Àr just röken som Àr farligast vid brand och mÄnga gÄngen Àr orsaken till dödsfall. Att ha en brandvarnare som snabbt kÀnner av röken och vÀcker dig om du sover Àr dÀrför livsviktigt. Det finns ocksÄ andra saker som kan vara till hjÀlp nÀr du sedan har hittat branden.

seriekopplade brandvarnare

Att ha en brandslĂ€ckare hemma Ă€r vĂ€ldigt bra. Du kan nĂ€mligen pĂ„börja slĂ€ckningen efter det att du larmat brandkĂ„ren. Det Ă€r viktigt att alla i familjen vet hur brandslĂ€ckaren fungerar och var den stĂ„r. Ha ocksĂ„ en utrymningsplan ifall lĂ€get skulle vara för farligt. Det kan vara bra att barnen fĂ„r hjĂ€lpa till att planera den. Är det möjligt, ha dĂ„ tvĂ„ utrymningsvĂ€gar. Bor ni i lĂ€genhet sĂ„ bör det finnas ett sĂ€tt att ta sig ut lĂ€genheten om det börjar brinna. Det Ă€r ocksĂ„ en anledning till varför man inte bör anvĂ€nda sjutillhĂ„llarlĂ„s frĂ„n insidan. Ha utrymningsplanen uppsatt sĂ„ att den Ă€r synlig för alla och bestĂ€m ocksĂ„ en samlingsplats utomhus dĂ€r ni ska samlas. Bor man i smĂ„hus sĂ„ Ă€r det bra att ha installerat en sĂ€rskild stege om utrymning skulle vara nödvĂ€ndig.

Hur kan man dĂ„ göra sitt hem sĂ„ sĂ€kert som möjligt? Det bĂ€sta Ă€r ju om brandvarnaren aldrig behöver slĂ„ larm. Ta dĂ€rför bort eventuellt brĂ€nnbart material frĂ„n spisens nĂ€rhet om du har nĂ„got. NĂ€r brödrosten och kaffebryggaren inte anvĂ€nds, dra dĂ„ ur stickkontakten. För att vara sĂ€ker pĂ„ att det inte glöms bort sĂ„ kan man installera en timer. Det Ă€r ocksĂ„ viktigt att glödlamporna har rĂ€tt wattantal sĂ„ att lampskĂ€rmarna inte överhettas. AnvĂ€nder du dig av skarvsladdar se dĂ„ till att de inte kommer i klĂ€m. Finns det trasiga vĂ€gguttag eller kontakter sĂ„ Ă€r det bra att byta ut dem. Sitter de löst sĂ„ Ă€r det bra att skruva Ă„t dem. LĂ„t inte handdukar eller andra brĂ€nnbara material ligga och torka pĂ„ elementen. Det klassiska med att slĂ€cka levande ljus innan man lĂ€mnar rummet Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt viktigt dĂ„ det Ă€r en vanlig orsak till brand. Har du problem med att sĂ€kringarna ofta behöver bytas ut sĂ„ Ă€r det bra att lĂ„ta en elektriker felsöka. NĂ€r Ă„skan gĂ„r, lĂ„t dĂ„ tv:n och tv – antennen vara urdragen ur vĂ€ggen. Tv:n bör ocksĂ„ vara placerad fritt och luftigt. Det bör inte vara nĂ„gra stearinljus eller nĂ„gon duk eller nĂ„got annat placerat pĂ„ tv:n dĂ„ det kan orsaka brand. HĂ„ll ocksĂ„ köksflĂ€kten ren. Dammsug med regelbundna mellanrum bakom kyl och frys. Ljusstakar bör ej vara placerade i nĂ€rheten av gardiner eller liknande utan bör stĂ„ fritt utan brĂ€nnbara dekorationer. Installera ocksĂ„ en jordfelsbrytare.

Vill du kÀnna dig Ànnu tryggare? Installera dÄ ett larmsystem som Àr direktanslutet till larmcentralen. Och har du inte en brandvarnare, sÄ hoppas vi att du nu kommer att skynda dig att köpa en. Ta det sÀkra för det osÀkra dÄ det Àr en billig livförsÀkring.