Ett fotbad Ă€r en mycket enkel apparat som kan hjĂ€lpa till att uppliva dina trötta fötter. Även om fotbad inte Ă€r de mest komplicerade föremĂ„len finns det fortfarande nĂ„gra saker att ta hĂ€nsyn till nĂ€r man vĂ€ljer ett. De finns i mĂ„nga olika utföranden och storlekar och med olika uppvĂ€rmningsfunktioner. För att visa dig de bĂ€sta fotbaden pĂ„ marknaden har vi undersökt officiella expertrecensioner och valt ut vĂ„ra TOPP 5-produkter.

bÀst i test
Tristar VB2528
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
OBH Infrared Foot Spa 6063
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Beurer FB 50
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Beurer FB 35
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
Medisana FS885
VĂ„rt betyg

Fötterna kan nog vara den del av kroppen vi minst tĂ€nker pĂ„ under vardagen – dĂ€rför kan de ibland pĂ„minna oss om sin existens med lite vĂ€rk eller svullnad nĂ€r dagen lider mot sitt slut. Med tanke pĂ„ att det handlar om den kroppsdel som bĂ€r upp hela vĂ„r tyngd, bör vi kanske Ă€gna lite mer uppmĂ€rksamhet Ă„t dem, och visa dem kĂ€rlek i form av sköna behandlingar nu och dĂ„. Ett bra fotbad kan göra en trist vardag till nĂ„got sĂ„ mycket bĂ€ttre, och pĂ„ köpet kan du fila bort förhĂ„rdnader och fixa naglarna lite, sĂ„ att fötterna till sist bĂ„de mĂ„r och ser bra ut.

Eftersom fötterna Ă€r anknutna till det centrala nervsystemet, kan problem som kramp, smĂ€rta, skav eller svullnad kĂ€nnas av i hela kroppen. Fotbad Ă€r en typ av kroppsvĂ„rd som utvecklats för att hjĂ€lpa dig bekĂ€mpa dessa symptom, slappna av och till och med minska stressen. Det har varit ganska vanligt att besöka ett spa för att fĂ„ tillgĂ„ng till denna service, men pĂ„ grund av tidsbristen som karakteriserar en normal vardag, Ă€r det oftast sĂ„ att avslappningen Ă€r som lĂ€ngst bortom rĂ€ckhĂ„ll nĂ€r man behöver den mest. DĂ€rför kan det vara vĂ€rt att fundera pĂ„ möjligheten att köpa fotbad – tillgĂ€ngligt nĂ€r som helst, för att ge dig det avbrott i rutinen som din hĂ€lsa krĂ€ver.

De mÄnga fördelarna med ett bra fotbad

TĂ€nk dig detta – du kommer hem frĂ„n jobbet, trött och ganska less. Det pulsar i fötterna, de har svullnat lite och du kĂ€nner att skorna börjat trycka lite för hĂ„rt. Vad skönt det skulle vara med en massage, tĂ€nker du, men slĂ„r bort den tanken omedelbart – du har nĂ€mligen inte tid. Du har en massa pappersarbete som mĂ„ste göras klart nu i kvĂ€ll, det gĂ„r helt enkelt inte. Du fĂ„r unna dig lite tid under helgen i stĂ€llet, om det gĂ„r… eller sĂ„ tar du fram ditt nya fotbad och fyller upp det med ditt favorit bubbelbad och stoppar in fötterna. DĂ€r fĂ„r de vila och ha det skönt, bli masserade och fĂ„ lindring för smĂ€rta, och du sparar tid genom att fĂ„ ditt arbete gjort under tiden.

bra fotbadEtt bra fotbad Ă€r kanske bland de enklaste behandlingarna, men effekten Ă€r inte mindre kĂ€nnbar för det. Varmvattnet hjĂ€lper dina muskler att slappna av, vilket i sin tur underlĂ€ttar trycket pĂ„ nerverna. Energin kan börja flöda fritt, och blodcirkulationen fĂ„r fart. Rör lite pĂ„ fötterna dĂ„ – detta sĂ€tter fart pĂ„ lymfsystemet och hjĂ€lper dig bli av med slaggprodukter frĂ„n Ă€mnesomsĂ€ttningen.

Hur funkar ett elektriskt fotbad?

Ett elektriskt fotbad anvÀnder sig av en massage mekanism för att bÄde rengöra och massera dina fötter med olika tekniker, som akupressur eller akunoder. De fotbad som utsetts som bÀst i test kommer med finesser som aromaterapi, tÄ-touch kontroll och motoriserad pedicenter. Idén Àr att hjÀlpa dig slappna av och minska stressen, och fler finesser betyder i detta fall endast större möjligheter för dig att mÄ bra. Detta innebÀr dock att du fÄr mycket att tÀnka pÄ nÀr du ska vÀlja. HÀr kan du fÄ en liten idé om hur utbudet ser ut, sÄ du kan göra ett informerat val.

Att tÀnka pÄ vid val av fotbad

 • UppvĂ€rmningsfacket. Varmvattnet Ă€r fotbadets viktigaste element, och de flesta fotbad erbjuder denna möjlighet.
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlighet. Eftersom du ska kunna njuta av fotbad hemma, Ă€r det viktigt att det Ă€r enkelt att fĂ„ igĂ„ng. Ett bra fotbad ska helst köra igĂ„ng med en enda knapptryckning – det ska lindra din stress, inte förvĂ€rra den genom att ta extra tid.
 • DrĂ€neringen. För vem har tid att ta hand om en blöt röra pĂ„ golvet? Det ska vara enkelt att fylla pĂ„ och tömma fotbadet.
 • VattenstrĂ„lar, sĂ€rskilt reglerbara sĂ„dana. Detta Ă€r ett vĂ€lkommet inslag i fotbad massage och kommer att förbĂ€ttra din upplevelse avsevĂ€rt.
 • Akupressurvalsar. Du som Ă€ven vill kunna njuta av zonterapi hemma kanske vill vĂ€lja de fotbad bĂ€st i test, som kommer med denna funktion, avsedd för att förbĂ€ttra hela kroppens hĂ€lsa. Om detta lĂ„ter som nĂ„got i din stil, kan du övervĂ€ga möjligheten att spendera lite extra pĂ„ en av de dyrare modellerna.
 • Aromaterapi. För en riktigt lyxig upplevelse, finns det fotbad som kommer med en dispenser för aromaterapi.
 • Storleken. Det Ă€r klart dina fötter mĂ„ste fĂ„ plats!
 • Huvan. Bra fotbad kommer Ă€ven med en inbyggd huva, vars primĂ€ra funktion Ă€r att hindra vattnet frĂ„n att svĂ€mma över pĂ„ ditt golv.
 • Rengöring. Även det bĂ€sta fotbadet Ă€r som alla andra hushĂ„llsprylar i det att de mĂ„ste tas om hand nu och dĂ„. Kontrollera om den modell du tĂ€nker köpa har avtagbara delar, ty detta kommer att underlĂ€tta rengöringen.
 • Salter. TĂ„l maskinen badsalter eller tvĂ„lrester? Det finns risk att du för prisets skull skaffar ett billigt fotbad vars drĂ€neringshĂ„l lĂ€tt blir tilltĂ€ppta av rester frĂ„n badsalt och dylikt. TĂ€nk pĂ„ detta nĂ€r du vĂ€ljer – hur vill du egentligen anvĂ€nda ditt fotbad?
 • LjudnivĂ„n. Är du kĂ€nslig för ljud bör du Ă€ven kontrollera hur högt den apparat du valt lĂ„ter. Är det för högt kommer du kanske inte att kunna slappna av – och dĂ„ Ă€r ju hela poĂ€ngen förstörd.

De vanligaste fotproblemen – och hur fotbadet kan lindra dem

fotbad med vĂ€rmeMed tanke pĂ„ det tryck som vĂ„ra fötter utsĂ€tts för dagligen – och till rĂ„ga pĂ„ allt mĂ„ste de ofta stĂ„ ut med ett mindre klokt val av skor – Ă€r det inte att undra pĂ„ att problem kan uppstĂ„. Bland de vanligaste av dessa rĂ€knas hĂ„rd hud, hĂ€lsprickor och liktornar. LĂ€s pĂ„ för att veta mer om hur dessa bildas, och vad du kan göra för att motkĂ€mpa dem.

 1. HÀlsprickor. NÀr huden pÄ hÀlarna blir alldeles för torr och hÄrd, tappar den elasticitet och kan enkelt spricka. Detta kan göra ont, och om det fÄr gÄ för lÄngt kan de Àven orsaka större problem, som infekterade sÄr. DÀrför bör hÀlsprickor behandlas pÄ en gÄng. Skaffa en mjukgörande och Äterfuktande krÀm som utvecklats för detta specifika problem, och smörj in den efter ett skönt fotbad. Var regelbunden med detta, sÄ kommer du sakta men sÀkert att fÄ se resultatet.
 2. HÄrd hud. Kroppens naturliga försvar mot pÄfrestningar kan ibland skapa problem. NÀr en del av foten stÀndigt utsÀtts för tryck, tjocknar huden pÄ det stÀllet. Till viss grad Àr detta bra, eftersom det fungerar som ett skydd mot trycket. Men om det gÄr för lÄngt, kan det utvecklas till obekvÀma förhÄrdnader och missfÀrgad hud. Ett fotbad med vÀrme mjukar upp dessa förhÄrdnader, och om du sedan smörjer in fötterna med en peelingkrÀm kommer det att gÄ mycket lÀttare att fila bort den hÄrda huden. I fall att det redan gÄtt för lÄngt och tryckpunkter uppstÄtt, kan du övervÀga att skaffa avlastningsskydd av silikon eller gel.
 3. Liktorn. En förhĂ„rdnad som fĂ„tt sitta för lĂ„ngt kan ibland bilda en tagg som sticker in i huden nĂ€r du rör pĂ„ dig. Detta problem kallas liktorn, och det kan upplevas som mycket smĂ€rtsamt. AnvĂ€nder du för trĂ„nga skor sĂ„ vet du vad du kan lĂ€gga skulden pĂ„ – och i och med detta Ă€r ocksĂ„ det första steget för att behandla liktorn att sluta anvĂ€nda för trĂ„nga skor. Liktornskuddar som du fĂ€ster pĂ„ problemomrĂ„det kan Ă€ven hindra att det förvĂ€rras. Ett fotbad Ă„tminstone en gĂ„ng i veckan kan hjĂ€lpa att lindra detta problem, och nĂ€r huden blivit mjuk kan du fila försiktigt med en sandpappersfil. Smörj slutligen in fötterna med en mjukgörande fotkrĂ€m.

FĂ„ ut det mesta av ditt fotbad

NĂ€r du en gĂ„ng gjort fotbad test och valt den som passar dina behov bĂ€st, gĂ€ller det att kunna dra största möjliga nytta av det. HĂ€r kan du fĂ„ lite inspiration för olika behandlingar – hur du kan anvĂ€nda fotbadet för allt frĂ„n att motverka förkylningar till att aktivera blodcirkulationen och bli av med fotsvett.

FörbÀttra din cirkulation. LÀgg lite nyplockad tallbarr i botten pÄ ditt fotbad. Addera en tesked riven pepparrot, och slÄ över kokande vatten. LÄt blandningen dra en stund, och sÀtt sedan ner fötterna nÀr temperaturen blivit lagom. VÀnta 20 minuter innan du tar upp fötterna, och doppa dem helt snabbt i kallvatten innan du torkar dem ordentligt. Detta sÀtter fart pÄ blodcirkulationen, och det Àr Àven mycket vÀlgörande att andas in Ängan som produceras.

BekÀmpa vÀrk. Till detta fotbad behöver du 50 gram johannesört och 100 gram björkblad. SlÄ över kokande vatten och lÄt dra nÄgra minuter. Förbered gÀrna detta bad en halvtimma innan lÀggdags, och lÄt fötterna njuta i minst 20 minuter. Torka inte av dem med en handduk, utan lÄt dem lufttorka i stÀllet, och ta pÄ ett par sockor nÀr du ska sova.

Motverka förkylningen. Du vet den dÀr kÀnslan dÄ du inser att du hÄller pÄ att bli förkyld? Du kan mota Olle i grind genom ett varmt fotbad. Gör sÄ hÀr: lÄt vattnet bli sÄ varmt som möjligt, och lÀgg en kall och urvriden handduk runt halsen. LÄt fötterna bada i circa 30 minuter, och förbered sedan nÄgot varmt att dricka precis innan du gÄr och lÀgger dig. Meningen Àr att fotbadet ska höja din kroppstemperatur, och dÀrmed stimulera ditt immunförsvar att bekÀmpa patogener som förkylningsviruset, sÄ var noga med att torka fötterna ordentligt nÀr du Àr klar, och smörj in dem med en fotkrÀm som ska mjuka upp huden.

Mot restless leg syndrome. Gör ett avkok pÄ lite svartpeppar och addera till ditt nÀsta fotbad, eller tillsÀtt nÄgra droppar svartpepparolja. Detta sÀtter fart pÄ blodcirkulationen och kan lindra syndromet restless legs en gnutta.

billigt fotbadKomplettera bantningskuren. Fotbadet kommer inte att hjĂ€lpa dig brĂ€nna kalorier – men det kan fĂ„ dig att börja svettas, och det Ă€r alltid goda nyheter nĂ€r man försöker gĂ„ ner i vikt. Gör sĂ„ hĂ€r: tillsĂ€tt eukalyptusolja, 50 gram vitklöver och 50 gram rölleka. LĂ„t fötterna njuta av badet i en halvtimma, varefter du sköljer dem hastigt i kallvatten och drar pĂ„ sockor utan att torka dem först. LĂ„t sockorna sitta pĂ„ i 20 minuter, och massera dĂ€refter in fötterna med johannesörtsolja.

VÀxelbad handlar om att utsÀtta fötterna för extrema temperaturer bÄda vÀgarna. Ta en fotbad balja som du fyller med iskallt vatten, och Àven en dÀr du hÀller kokande vatten. LÄt fötterna bada i varmvattnet i en och en halv minut, och byt sedan till kallvattnet. FortsÀtt att vÀxla mellan bÄda temperaturerna tills det har gÄtt 10 minuter. Detta ökar blodcirkulationen i fötter och vader, samt skÀnker dig vÀrme och vÀlbefinnande.

Motverka fotsvett. Detta bad bör du göra Ätminstone ett par gÄnger i veckan om det ska hjÀlpa dig bli av med den opopulÀra fotsvetten. Blanda juicen frÄn en citron, 1 tesked riven pepparrot och 100 gram rölleka. LÀgg till 1 deciliter havssalt, och hÀll pÄ varmvattnet. LÄt blandningen stÄ och dra i ett par minuter, och stick sedan in fötterna. LÄt badet vara upp till en halvtimma, och torka sedan fötterna vÀl. Du kan ta pÄ ett par varma bommullsstrumpor efterÄt för att inte tappa vÀrme.

Fina, friska och förföriska fötter: Gör din egen pedikyr!

NÀr fötterna kÀnns mjuka och sköna efter ett fotbad och du dessutom rÄkar ha lite tid över, kan du Àven passa pÄ att unna dig lite pedikyr. Gör din egen fotskrubb: blanda 1 deciliter socker med 1 deciliter olivolja, och gnugga och massera dina fötter tills de kÀnns varma och sköna. Nu Àr det dags att ta hand om de envisa förhÄrdnaderna och missfÀrgade omrÄden, sÄ att dina fötter kan vara i toppskick. Gör sÄ hÀr:

 • Fila fötterna med en pimpsten eller en sandpappersfil för att minska eller rent av ta bort förhĂ„rdnaderna.
 • Klipp dina naglar! Var noga med att inte klippa nageln alltför kort, dĂ„ ökar risken för nageltrĂ„ng och annat obehag. HĂ„ll kanterna raka och fila dem noga med en nagelfil.
 • Smörj in fötterna med en Ă„terfuktande krĂ€m eller salva. Kylande salvor Ă€r som skönast nĂ€r fötterna Ă€r varma. (Vill du motverka bakterier mellan tĂ„rna och förbĂ€ttra problemomrĂ„den som spruckna hĂ€lar, kan du gnida in fötterna med lite citron först.)
 • Smörj dina nagelband med en sĂ€rskild krĂ€m som mjukar upp dem och gör det lĂ€ttare att trycka ner dem. Glöm inte att trycka försiktigt! AnvĂ€nd sedan manikyrpennan för att göra rent runt nageln.