Hamstrar är roliga, gosiga personligheter som passar bra som husdjur tack vare deras sociala natur. Många äldre barn och till och med vuxna älskar dessa små gnagare, som sedan dag ett blivit en medlem till i familjen och kräver lika mycket kärlek och uppmärksamhet som de ger. Men det handlar inte bara om att sticka till affären och köpa hem en hamster: först måste du tänka på om du verkligen kan ta hand om djuret för resten av dess liv, samt vilken hamsterbur du ska välja för att ge din nya lilla älskling ett bra hem.

En hamster behöver lite uppmärksamhet i jämförelse med till exempel hundar, som ska promeneras dagligen. Men detta betyder inte att du kan strunta helt i den lilla gnagaren: den måste matas och vårdas, och den behöver din närhet. Hamstrar är väldigt sociala, de knyter sig till sina ägare och behöver mycket stimulering, så de passar perfekt till barnet som vill ha en kompis att leka med. Å andra sidan måste du komma ihåg att de flesta gnagare är nattdjur, vilket kan göra det svårt att kombinera barnets och djurets rutiner.

Är barnet ”ägare” till djuret? Många föräldrar har valt att låta sina barn få ett husdjur för att de ska lära sig att ta ansvar, men detta betyder inte att du kan förvänta dig att barnet ensamt ska ta ansvar för det lilla livet. Då riskerar du både djurets hälsa och barnets lycka. Se till att det alltid finns en vuxen till hands för att övervaka omhändertagningen – kontrollera så att hamstern får mat och motion, utföra regelbundna hälsokontroller och städa hamsterburen ordentligt.

Ett relativt billigt husdjur

När du betalt för djuret och buren är de främsta kostnaderna avklarade: även om det verkar som om hamstern äter dig ur huset när den sitter där med kinderna fullproppade, behöver den faktiskt ganska lite mat. Den främsta kostnaden för en frisk hamster kommer hädanefter att bli strö som ska läggas i buren – detta behöver regelbunden ersättning. Blir djuret sjukt kan kostnaderna dock öka rejält, därför måste du överväga om du kommer att ha råd med veterinärskostnader när detta blir nödvändigt.

Hamsterns nya hem

hamster burNär du ska ta hem ditt nya husdjur är det viktigt att komma ihåg att förse det med en bra hamsterbur att komma till – därför är valet av bur något du helst ska göra först. Hamsterns välmående kommer att bero i stor del på buren – det ska vara en bekväm och säker plats, dit den lilla gnagaren kan flytta så fort den kommer hem till dig. Hamsterburen kan vara billig eller dyr: det är funktionerna som gäller. Här kommer du att få lära dig om olika stora hamsterburar: vad du måste tänka på vid köp, hur du kan hitta en modell som passar din älsklings behov, och vilka smarta lösningar som finns tillgängliga för att underlätta arbetet för dig.

En storlek som passar arten

De vanligaste hamsterarterna i Sverige är guldhamstern och dvärghamstern. Vare sig du väljer en av dessa, eller en mer exotisk art, måste du ta hänsyn till hamsterns storlek i förhållande till buren. Särskilt guldhamster buren måste vara av de större varianterna, så att djuret får lagom mycket plats att springa runt och leka utan att göra sig illa eller kunna rymma. Enlikt en rekommendation ska golvytan vara minst 50 cm bred och 80 cm lång, och höjden ska vara minst 25 cm. Som du säkert förstår, kräver detta ganska mycket plats, så det är bra att du tänker ut på förhand var i huset buren ska få stå. Det allra sämsta stället att ställa hamsterburen på är i sovrummet: nattdjur som det är, kan en hamster föra ganska så mycket oväsen nattetid, och detta stör familjens sömn.

Placeringen: ett hem i ditt hem

Det räcker inte att hitta en plats som är bekväm för dig, som passar till inredningen och inte är i vägen för någon. Hamsterburens placering är lika viktig för hamsterns välmående som själva buren. Kontrollera följande detaljer när du ska bestämma var hamstern ska få göra sitt hem i ditt hem:

  • Tystnad. Hamstrar måste få lugn och ro för att sova under större delen av dagen. Är det för mycket oväsen kring buren dagtid, kan de lätt bli stressade och sjuka, eftersom de kommer att bli väckta hela tiden.
  • Ultraljud. Hamstrar blir störda även av ljud som vi människor inte hör, eftersom deras otroliga hörsel till och med uppfattar ultraljud. Se därför till att du håller buren borta från elektroniska apparater som TV och datorer. Röranläggningen kan också vara ett störande moment, så ställ buren långt borta från diskmaskiner, tvättmaskiner och vaskar.
  • Ljuset. En förvirrad hamster blir lätt stressad, ledsen och sjuk. Djuret måste få bo på ett ställe där ljuset tänds och släcks ungefär vid samma tidpunkt varje dag,
  • Tempen. Hamstrar är väldigt känsliga för skillnader i temperatur. Därför är det viktigt att du ser till att hålla buren borta från direkt solljus, element och kaminer, luftkonditioneringsapparater, avfuktare eller drag från öppna fönster. Ställ inte buren i hallar, garage, eller uterum, utan försök i stället hitta en plats där temperaturen är konstant.
  • Ytan. Det ska vara stadigt! Hur skulle du själv må om du fick bo i ett hus som ständigt vinglade och hotade med att tippa över när som helst?
  • Grannar. De flesta hamstrar måste få bo ensamma. Vill du ha två eller fler av dessa gosedjur måste du skaffa en bur var. Andra, särskilt större, husdjur, kan också vara stressfaktorer för din lilla hamster, även om hunden bara vill leka.

Hemtrevligt!

Hur ska buren få se ut? Det finns masssor av olika modeller och storlekar, men för att din hamster ska trivas måste den få tillgång till vissa staplar: gott om utrymme för att röra sig och motionera, hyllor, hjul eller tunnlar att ha roligt i, en toalåda, och ett litet bo. Hamstern kan bädda åt sig själv, men du måste förse bomaterialet: ett mjukt och luftigt strömaterial. Riv hushållspapper i små strimlor: detta brukar fungera ganska bra.

Burar kan kosta allt från 500 – 1500 SEK. En billig hamsterbur är inte alltid det bästa alternativet, men du behöver inte köpa den allra dyraste hamsterburen heller – allt beror på vilka behov din hamster har. Skaffa en bur som din nya vän kan trivas i. Här kan du läsa om de olika bursorterna som finns tillgängliga, samt få idéer om hur du som är händig och älskar pyssel och knåp kan DIY:a en bur själv:

Gallerburar

guldhamster burGallerburar kallas också wire-top burar, och går att få tag på där det finns hamsterburar till salu. De består vanligtvis av ett plasttråg med en gallertopp. Se till att den är ordentligt fastsatt, men även att den går att ta isär på ett enkelt sätt. Spjälorna måste sitta tillräckligt nära varandra för att hindra att hamstern rymmer – detta kan vara särskilt svårt när det gäller dvärghamstrar, eftersom de är experta på att ta sig igenom till synes omöjligt små hål. Gallerburar brukar därför inte rekommenderas för mindre hamsterarter, eftersom de lätt kan skada sig på gallret i ett försök att klättra på det. Gnagare som de är kan de också gärna vilja gnaga på gallret, och detta är skadligt för både de små tänderna och hälsan i övrigt.

För och nackdelar med gallerburar:

+ Det är enkelt att komma åt hamstern
+ Gallret gör för god ventilation
+ Det är lätt att städa buren
+ Gallerburar brukar komma med andra tillbehör, som hjul och vattenbehållare

– Hamstern kan lätt sparka strö ut ur buren, vilket i längden kan bli väldigt irriterande för den som ska städa rummet
– Hamstern kan känna sig lockad att gnaga på gallret
– Burdörren för oväsen när den öppnas eller stängs

Plastburar

Plastburar har ett plasttråg i en solid färg på botten och ett lock av genomskinlig plast som topp. De höga kanterna möjliggjör påfyllning med mycket bottenströ, och hamstern sparkar inte ut detta ur buren när den boar. Plastburarna är relativt lätta att rengöra, och det är lätt att se vad hamstern har för sig genom plasten.

För- och nackdelar med en stor hamsterbur av plast:

+ Plastburar går ofta att byggas ut
+ Du kan skapa ett tjockare bottenlager av strö som hamstern kan gräva i
+ Hamsterburen kan komma med rör, hjul, och andra hamsterleksaker

– Ventilationen är sämre än med gallerburar eller burar med öppen topp
– Det kan vara svårt att rengöra tillbehören
– Vill hamstern gömma sig i rören, kan det vara svårt att komma åt den
– Plastkomponenter av dålig kvalitet kan enkelt tuggas sönder eller förstöras av en busig hamster

Hamsterakvarium

Ett akvarium är ett bra alternativ för dig som vill ha en snygg hamsterbur som låter dig få full översikt över din hamsters göranden. Det går att fylla på med rikligt med bottenströ, och det är oftast enkelt att hitta ett begagnat akvarium för lägre priser som du kan göra om till en hamster bur.

För- och nackdelar med hamsterakvarium:

+ Det är enkelt att komma åt djuret
+ Hamstern kan inte rymma
+ Bra insyn till din lilla vän
+ Gnagsäkert

-Ett akvarium kan bli ganska tungt att flytta runt, särskilt när det är dags att städa
– Oftast måste du själv bygga eller beställa ett lock till akvariumet. Ventilationen kan också vara av sämre kvalitet beroende på locket
– Spräcks glaset så är buren förstörd

DIY-burar

Fantasin sätter gränserna när det gäller burar som du kan snickra ihop själv åt din hamster. En hamsterbur som är billig behöver inte tumma på kvalitén: allt från gamla kartonger till använda soffbord kan duga. Det enda du måste försäkra dig om är att buren uppfyller ovannämnda krav.

Inred ordentligt åt din lilla vän

Hamstern ska ha bottenströ. Det finns inga omvägar: den lilla gnagaren är skapt för att gräva, och ska den bo inomhus med dig måste du se till så att den kan göra detta. Material som alspån, sand, lättströ, kutterspån eller STL-strö kan fungera bra, men ännu bättre är en kombination av två eller tre olika ströer för att skapa ett lätt och luftigt material med mer struktur, i vilket hamstern kan gräva och bygga gångar. Riv gärna lite hushållspapper, så att hamstern har något att bädda med.

Buren är inte ett hus. Inne i buren måste hamstern få ett litet hus, en sovplats, att bädda sin säng i. Har du fler än en hamster i samma bur (av sorten som kan bo tillsammans, förstås), så är det viktigt att de får var sitt hus för att undvika bråk. Huset ska helst vara gjort av ett naturligt material, som trä, kartong, eller till och med en gammal kokosnöt.

Hjulet ska vara tillräckligt stort så att hamstern kan springa i det med rak rygg. Har du fler än en hamster i buren, bör du se till att hjulet är hamstersäkert: om ett av djuren har fått fart på hjulet, ska de andra inte riskera att bli klämda eller skadade för att de befinner sig på fel plats.

Rent och fint hemma

Hamsterburen måste rengöras regelbundet för att det lilla livet ska kunna må bra och trivas. Se till så att du har en liten hamsterhage eller en kartong med höga kanter att placera hamstern i medan du gör rent. Har du en hamsterbur som är stor eller med flera våningar kan du också välja att låta hamstern vara instängd på en våning medan du gör rent den andra, men detta brukar vara mer komplicerat. Rengör toaletten dagligen, andra tillbehör kan städas en gång i veckan. Använd helst inte tvål med starka dofter, eftersom hamstrar är ganska känsliga för detta. Byt gärna ut leksakerna från gång till gång för att skapa omväxling, men kom ihåg att lämna lite av det gamla ströet när du förnyar: kan hamstern känna sin egen doft, kommer den att bli lugnare i den nya omgivningen.

Glöm inte att buren endast är ett tillbehör: ge din lilla hamster tillräckligt med tid, uppmärksamhet och kärlek för att den ska trivas. Det är ju trots allt därför du skaffat den, eller hur?