Att torka hÄret À ren viktig del av den dagliga hÄrvÄrdsrutinen. DÀr Àr det viktigt att du ser till sÄ att du har en hÄrför som fungerar som den ska utan att förstöra ditt hÄr. En hÄrfön mÄste vara lÀtt, kraftfull samt enkelt att anvÀnda. För att hitta den bÀsta hÄrfönen mÄste du lÀsa olika oberoende produkttester och samla sÄ att du vÀljer en fön som ligger pÄ TOPP 5 listan.

Vad Àr en hÄrfön?

Att kunna torka ditt hÄr snabbare Àn att bara vÀnta som vanligt, kan verkligen spara tid. Iallafall om man gÀrna inte gÄr utanför sitt hem innan hÄret faktiskt Àr torrt. DÄ kan man anvÀnda sig av en hÄrtork. En hÄrfön, som det ocksÄ kallas, Àr en elektromekanisk enhet, som blÄser varm eller kall luft pÄ fuktigt eller blött hÄr, för att pÄskynda vattnet i hÄret sÄ att de förÄngas och sÄ att hÄret torkar snabbare. En hÄrfön hjÀlper ocksÄ till att fÄ bÀttre kontroll över hÄrets stil och form, dÄ man har möjlighet att styra bildandet inom varje strÀng frÄn nÀr det Àr blött tills det blir torrt. Dessa Àr starkare eftersom man enklare kan forma hÄret, Àn om man anvÀnder tillkommande hÄrprodukter. Dock sÄ Àr formerna i hÄret tillfÀlliga eftersom det Àr vÀldigt sÄrbara mot just fuktighet. SÄ fort man blöter hÄret igen sÄ försvinner sÄledes formen man skapat med en hÄrfön. AnvÀnder man en hÄrfön nÀr man fixar och formar hÄret, sÄ ger det ofta en hÀrlig volym och en god disciplin som sedan kan förbÀttras ytterligare med hÄrborstar och stylingprodukter nÀr man torkar hÄret. Detta gör att man kan lyfta fram hÄret snyggare men ocksÄ sÄ att formen pÄ frisyren hÄller lÀngre. Idag finns det mÄnga olika hemsidor pÄ nÀtet dÀr man kan lÀsa om bÀst i test hÄrfön, sÄ att man fÄr en god överblick över hur de mest populÀra och anvÀndbara hÄrtorkarna faktiskt fungerar.

HÄrfönen uppfanns först i slutet av 1800-talet men den första handhÄllna hushÄlls hÄrtorken som de flesta mÀnniskor anvÀnder idag uppfanns inte förse 1920. Innan dess sÄ anvÀndes hÄrfönar endast i skönhetssalonger av professionella stylister, nu Àr det dock nÄgot som de flesta av oss har i vÄrt hem.

Hur fungerar en hÄrfön?

De flesta hÄrfönar idag anvÀnder elektriska vÀrmebatterier och en flÀkt. Vanligtvis Àr denna flÀkt driven av en universell motor som finns i hÄrtorken. SjÀlva vÀrmeelementet i de flesta hÄrfönar anvÀnder en spolad och ren nichrome-trÄd, som Àr insvept runt glimmer isolatorer. Man anvÀnder ofta nichrome eftersom det inte oxiderar nÀr den blir het och det Àr ocksÄ en dÄlig ledare av elektricitet. Idag finns det tvÄ huvudtyper nÀr man pratar om hÄrfönar. Detta Àr den handhÄllna hÄrfönen och sÄ har vi den stora, stillastÄende hÄrfönen som anvÀnds pÄ skönhetssalonger. NÀr man pratar om de stillastÄende hÄrfönarna som man ser hos frisör, sÄ Àr det oftast en stor hÄrt kupol pÄ den som Àr gjord utav plast. Denna trÀr man över personens huvud sÄ att hÄret torkar. I sjÀlva plats kupolen sÄ blÄses det ut luft frÄn olika smÄ öppningar, sÄ att hÄret torkas jÀmt och fint. Det kan vara svÄrt att vÀlja vilken hÄrfön man vill ha, speciellt eftersom de fungerar pÄ lite olika sÀtt beroende pÄ vad du ska anvÀnda hÄrfönen till mest. Att lÀsa bÀst i test hÄrfön Àr ett jÀttebra sÀtt att fÄ en bra överblick över hur de fungerar.

bÀsta hÄrfönenEn handhÄllen hÄrfön som vi oftast ser i vÄra hem, Àr dÄ handhÄllna sÄ att man enkelt kan hÄlla i fönen samtidigt som man torkar hÄret. I dessa sÄ finns det en motordriven flÀkt och Àven ett elektriskt uppvÀrmt element. Det Àr sjÀlva elementet som vÀrms upp nÀr det Äker igenom elektrisk ström i maskinen. NÀr luften Äker igenom elementet i maskinen, sÄ vÀrms luften ut och dÀrefter sÄ passerar den varma luften ut frÄn munstycket. Det Àr dÄ munstycket som man riktar mot hÄret sÄ att det vÀrms upp och blir varmt. En bra hÄrfön ger dig ofta möjligheten att vÀlja om du vill att det ska sprutas ut varm eller kall luft frÄn maskinen, vilket kan vara nyttigt om man efter en stund vill byta till kallare luft. Detta gör sÄ att ditt hÄr inte tar lika mycket stryk Àn om du hade torkat det kallt.

Vad Àr hÄrfönens huvudsakliga uppgift

En hÄrfön Àr till för att torka hÄret pÄ huvudet sÄ snabbt som möjligt, eftersom det kan ta tid för hÄr att faktiskt torka sÄ hjÀlper sÄledes en hÄrfön till med effektiviteten. Detta gör att man kan ha torrt hÄr pÄ bara nÄgra korta minuter om man anvÀnder en hÄrfön Àn att avvakta tills hÄret torkar av sig sjÀlv. Detta Àr sÄledes den största anledningen till varför man anvÀnder en hÄrfön, för att dÄ faktiskt torka hÄret. Dock Àr det mycket enklare att faktiskt fÄ till hÄret pÄ rÀtt sÀtt nÀr man anvÀnder en hÄrtork. Detta eftersom det blir enklare att styla och forma hÄret medans det blir frÄn vÄtt till torrt. I mÄnga fall sÄ anvÀnder man gÀrna andra stylingprodukter nÀr man vill styla hÄret samtidigt som man torkar det med en hÄrfön. Det finns en del olika hÄrfönar, ett exempel Àr en hÄrfön med diffuser. Dessa anvÀnds för personer som tenderar att ha lite torrare eller krusigt hÄr. En diffus sitter fast i slutet pÄ en hÄrtork för att skydda hÄret frÄn en direkt vÀrme, sÄ att du ÀndÄ kan torka hÄret utan att skada det för mycket. MÄnga av dessa hÄrfönar har ocksÄ mer verktyg man kan fÀsta pÄ hÄrtorken, som kan hjÀlpa dig att forma och styla din frisyr pÄ mer unika och speciella sÀtt. Detta Àr bra om man vill anvÀnda en hÄrtork men man vill minska skadan pÄ hÄret. Torkar man sitt hÄr med en hög vÀrme sÄ riskerar hÄret nÀmligen att ta mer stryk och det kan lÀttare gÄ av, vilket givetvis inte mÄnga mÀnniskor vill uppleva. Ska du anvÀnda en hÄrfön, oavsett om det Àr med en diffuser eller inte, sÄ Àr det dock fortfarande viktigt att man anvÀnder bra produkter innan och efter torkningen, sÄ att man kan skydda hÄret sÄ bra som möjlig innan man börjar vÀrma hÄret. Ska man köpa en ny hÄrfön sÄ brukar det finnas möjlighet att lÀgga till dessa olika produkter ocksÄ, vilket Àr bra att göra sÄ att man inte glömmer att köpa till detta senare och sÄ du dÄ faktiskt skapar en mindre risk för att förstöra hÄret.

Fördelar och nackdelar med hÄrfönar

Idag har det gjorts en rad olika hĂ„rfön test, för att se hur hĂ„rfönar faktiskt pĂ„verkar hĂ„ret. Det finns dock en del för- och nackdelar med att anvĂ€nda en hĂ„rtorkare. Det positiva med en hĂ„rfön Ă€r att det gĂ„r betydligt snabbare att torka sitt hĂ„r. Är du ute efter en billig hĂ„rfön sĂ„ Ă€r detta egentligen det enda man bör titta pĂ„ nĂ€r man införskaffar sig en hĂ„rtork. Detta kan vara speciellt viktigt för de mĂ€nniskor som har brĂ„ttom pĂ„ morgonen, men som verkligen behöver klĂ€mma in en dusch innan dagen börjar. Man kan ocksĂ„ forma hĂ„ret samtidigt som man anvĂ€nder sin hĂ„rtork, vilket gör att man enklare och snabbare fĂ„r en god form och en snygg frisyr. Det finns dock ocksĂ„ en hel del negativa aspekter nĂ€r man pratar om just hĂ„rfönar. Först och frĂ€mst sĂ„ vet vi redan att en hĂ„rtork Ă€r ett vĂ€rmeverktyg och detta betyder att det kan orsaka negativa effekter pĂ„ hĂ„ret om det anvĂ€nds pĂ„ ett dĂ„ligt sĂ€tt. Det kan alltsĂ„ brĂ€nna hĂ„ret eftersom den luft som sprutas ut Ă€r relativ varm. AnvĂ€nder man en hĂ„rfön sĂ„ lĂ€mnar det ocksĂ„ dessvĂ€rre hĂ„ret rĂ€tt matt och det kan Ă€ven försvaga hĂ„rstrĂ„et. Det som ocksĂ„ kan uppstĂ„ nĂ€r man anvĂ€nder en hĂ„rfön Ă€r att det skapas sĂ„ kallade bubblar i hĂ„ret, pĂ„ grund av dess höga temperaturer. Detta Ă€r smĂ„ luftblĂ„sor som bildar sig mellan hĂ„rstrĂ„na. Detta betyder alltsĂ„ att en hĂ„rfön hjĂ€lper till att sluta producera hĂ„rets uppbyggnad och kan göra sĂ„ att hĂ„ret enklare gĂ„r sönder. Det finns dock en del tips du kan anvĂ€nda dig av Ă€ven om du fortfarande kĂ€nner att du vill anvĂ€nda en hĂ„rfön.

  • Ska du anvĂ€nda en hĂ„rfön, se till sĂ„ att den inte blir varmare Ă€n 45 grader
  • Du ska inte anvĂ€nda hĂ„rfönen nĂ€rmare Ă€n 15 centimeter frĂ„n ditt huvud
  • Det Ă€r inte bra att anvĂ€nda en hĂ„rfön pĂ„ en och samma plats hela tiden. En hĂ„rfön ska sĂ„ledes anvĂ€ndas genom att flytta runt den och blĂ„sa pĂ„ olika stĂ€llen pĂ„ sitt hĂ„r.
  • Det finns vĂ€rmeskydd man kan köpa och ha i hĂ„ret innan man vĂ€rmer upp det, för att skydda mot just slitage.
  • Torka inte hĂ„ret efter varje dusch, speciellt inte om du duschar varje dag. Ju mindre du anvĂ€nder din hĂ„rfön desto mindre kommer ditt hĂ„r ocksĂ„ ta stryk.

Hur du vÀljer rÀtt hÄrfön för dina behov

Ska du köpa en hĂ„rfön sĂ„ Ă€r det först bra att se över hur ofta du kommer anvĂ€nda den, nĂ€r du kommer anvĂ€nda den och vad det Ă€r du vill fĂ„ ut utav hĂ„rfönen. Ett smart tips Ă€r att kika igenom de hĂ„rtork bĂ€st i test listorna som finns, sĂ„ att man fĂ„r en god överblick över vilka hĂ„rfönar som finns pĂ„ marknaden idag. DĂ„ Ă€r det ocksĂ„ enklare att jĂ€mföra hĂ„rtork bĂ€st i testrespektive hĂ„rfön med varandra sĂ„ att man ser hur de faktiskt presterar och levererar. Reser du mycket? DĂ„ kanske det Ă€r vĂ€rt att titta pĂ„ en batteridriven hĂ„rfön, sĂ„ att det blir enklare att ta med den var man Ă€n Ă€r. Det finns ocksĂ„ en drös av olika resehĂ„rtork bĂ€st i test hemsidor du kan kika pĂ„, för att se vilken som faktiskt Ă€r den bĂ€sta hĂ„rtorken man bör ha nĂ€r man reser runt. MĂ„nga mĂ€nniskor kan störa sig pĂ„ kabeln som följer med de flesta hĂ„rtorkar, men idag kan man faktiskt slippa denna helt och hĂ„llet, dĂ„ man har möjlighet att införskaffa sig en sladdlös hĂ„rfön istĂ€llet för en med sladd. En liten hĂ„rfön fungerar idag nĂ€stintill lika bra som en större, förutom att den Ă€r mycket enklare att fĂ„ ned i vĂ€skan eller ryggsĂ€cken. Liten och smidig helt enkelt. Du som Ă€r ute efter en helt tyst hĂ„rfön lĂ€r dessvĂ€rre bli besviken. Eftersom det sprutar ut varm luft ur en hĂ„rfön genom flĂ€kten som Ă€r installerad i maskinen, sĂ„ Ă€r det nĂ€st intill omöjligt att den inte gör nĂ„got ljud ifrĂ„n sig. Är det sĂ„ att du inte vill lĂ€gga för mycket pengar pĂ„ en ny hĂ„rtork, sĂ„ kan du alltid leta efter en hĂ„rfön rea, sĂ„ att du sparar nĂ„gon hundralapp pĂ„ ditt köp. Se dock till att den faktiskt har god kvalitĂ© ocksĂ„, sĂ„ den inte bara Ă€r billig för att den inte Ă€r sĂ„ bra.

Tips pÄ hur du anvÀnder hÄrfönar

Egentligen finns det inga direkta konkreta tips pÄ hur en hÄrfön ska anvÀndas, men vill man ta sÄ lite skada som möjligt nÀr man anvÀnder sin hÄrtork sÄ Àr det bra att följa en del riktlinjer. Ska du torka hÄret med en hÄrfön, anvÀnd i sÄ fall alltid olja i hÄret innan du börjar torka med fönen. Detta hjÀlper att Äteruppbygga hÄret i god form och sÄ att rötterna hÄller sig starka och fina en lÀngre tid. Eftersom vÀrme sliter pÄ hÄret sÄ Àr det alltid viktigt att bygga upp hÄrets styrka innan man börjar styla det. VÀrmeskydd och oljor gÄr att köpa pÄ de flesta hÄrfrisörer idag. Skulle du vilja ha lite inspiration innan du börjar anvÀnda din hÄrfön, sÄ kan du alltid titta pÄ de olika hÄrtork bÀst i test som finns. Förutom att dessa tar upp hur vissa hÄrfönar fungerar sÄ ger mÄnga ocksÄ olika tips pÄ hur du kan styla och forma ditt hÄr pÄ bÀsta sÀtt nÀr du anvÀnder en hÄrfön. En smart sak kan till exempel vara sÄ att man torkar hÄret samtidigt som man kammar igenom det. Detta gör att hÄret blir rakare samtidigt som du torkar det, dÄ hÄrkammen formar hÄret nedÄt samtidigt som du torkar det. DÄ blir sÄledes hÄret ocksÄ sÄ rakt som du kammar det. Ska du köpa en hÄrfön billig sÄ Àr det alltid bra att se till sÄ att luften faktiskt Àr tillrÀckligt hÄrd nÀr den sprutar ut den varma eller kalla luften. Ju bÀttre tryck, desto snabbare kommer ditt hÄr torka och dÄ kommer det ocksÄ gÄ snabbare att styla och fixa till hÄret. Om du inte riktigt kan bestÀmma dig över vilken du vill köpa, sÄ kan du alltid kika igenom hÄrtork test som har gjorts av mÀnniskor för att höra deras egna personliga omdömen om torkarna.