Att ha en kaffemaskin i sitt kök, Àr verkligen nÄgot som alla kaffeÀlskare mÄste ha! Det Àr viktigt, i alla fall om man vill spara pengar som man annars behövt lÀgga pÄ det kaffe man köper pÄ caféer. SÄ hur letar du efter den bÀsta kaffemaskinen? LÀs vidare i den hÀr artikeln, sÄ kommer du ha all information du behöver för att hitta en bra kaffemaskin. Man behöver dock inte vara en kaffeÀlskare för att hitta en kaffemaskin som fungerar bra, du kanske bara gillar att njuta av en kopp dÄ och dÄ? Eller sÄ Àr du en av de mÀnniskorna som verkligen Àlskar kaffe, och som dessutom tycker det Àr viktigt att inte bara ha möjligheten att göra en kopp hemifrÄn, du vill ocksÄ göra kaffe som smakar riktigt gott och som har en riktigt god kvalité! Det finns mÄnga val att vÀlja mellan, sÄ det kan givetvis vara svÄrt att vÀlja nÀr det vÀl Àr dags för inköpet. Men det finns en del saker du faktiskt kan tÀnka pÄ!

Vad Àr en kaffemaskin?

En kaffemaskin – eller kaffe maskin, Ă€r en maskin som tillverkar kaffe till oss. Det finns lite olika kaffemaskiner idag och alla fungerar pĂ„ olika sĂ€tt. En kaffemaskin som anvĂ€nder sig av Ă„nga, vĂ€rmer upp kaffet med just Ă„ngan. Det finns ocksĂ„ manuella kaffemaskiner, dĂ€r du sjĂ€lv fĂ„r pressa över det varma vattnet och bönorna sĂ„ att de blandas med varandra. Den vanligaste kaffemaskinen Ă€r dock den automatiserade, den kostar lite mer men har vĂ€ldigt mĂ„nga bra och hĂ€rliga funktioner. En kaffemaskin Ă€r sĂ„ledes en kaffeĂ€lskare bĂ€sta vĂ€n, speciellt om det Ă€r sĂ„ att man dricker kaffe varje dag. Man sparar dessutom mycket pengar nĂ€r man har en egen kaffebryggare, eftersom man slipper köpa dyra kaffekoppar pĂ„ cafĂ©er och restauranger. NĂ€r man ser kaffemaskiner pĂ„ jobb, sĂ„ handlar det dĂ„ mer om automatiserade maskiner som kan tillverka massor av olika drycker, alltsĂ„ inte bara kaffe. Man brukar dĂ„ ocksĂ„ kunna vĂ€lja mellan

Historien bakom kaffemaskinen

kaffemaskin bÀst i test

Det var Ă„r 1600 som kaffet började spridas över hela vĂ€rlden – sedan dess har det vuxit i popularitet och Ă€r idag vĂ€rldens mest populĂ€ra dryck, eller iallafall för oss i Sverige. Det var Ă„r 1830 som den första dropp maskinen lanserades och ju mer forskarna lekte med forskningen, desto mer maskiner uppfanns. Det var Ă„r 1949 som den första riktiga kaffemaskinen skapades, den som vi Ă€r vana att se i dagens tid. DĂ€refter har det bara utvecklats Ă€nnu mer, idag Ă€r kapselmaskinen den populĂ€raste maskinen som anvĂ€nds i svenska hem. Det Ă€r ocksĂ„ den smidigaste.

Vilka modeller finns det pÄ kaffemaskiner?

Det finns en rad olika maskiner idag pĂ„ marknaden, sĂ„ det beror pĂ„ vad du Ă€r sugen pĂ„. Är du ute efter en billig kaffemaskin, sĂ„ bör du titta pĂ„ de maskiner som inte Ă€r sĂ„ komplicerade. De vanligaste kaffemaskinerna Ă€r automatiska, manuella, bönor, kapselmaskiner och filter maskiner/kaffebryggare.

En kaffemaskin med bönor Ă€r en halv-automatisk kaffemaskin, alltsĂ„ en maskin dĂ€r du sjĂ€lv fĂ„r lĂ€gga i bönorna och vattnet sĂ„ att kaffet skapas. DĂ€refter trycker du pĂ„ knappen och maskinen skapar kaffet Ă„t dig. Är det en kaffemaskin med kvarn som du letar efter, sĂ„ finns det mĂ„nga av dem. HĂ€r behöver du sjĂ€lv ha malt dina bönor innan eller sĂ„ behöver du anvĂ€nda fĂ€rdigmalet kaffe. Ska du köpa en kaffemaskin kapslar, sĂ„ behöver du ocksĂ„ köpa kapslar. Dessa maskiner Ă€r vĂ€ldigt enkla att anvĂ€nda, du behöver bara stoppa i kapsel i maskinen och sĂ„ gör den kaffet Ă„t dig.

Letar du efter en kaffemaskin företag sÄ Àr det alltid bÀst att köpa en automatiserad maskin, eftersom inte sÄ mÄnga mÀnniskor vet hur man anvÀnder manuella kaffemaskiner.

Fördelar och nackdelar med en kaffemaskin

Kaffe! Det Àr vÀldigt mÄnga av oss i Sverige som Àlskar denna dryck, ja vi Àr faktiskt en av de lÀnderna som dricker mest kaffe. Det finns förmodligen bara en eller tvÄ nackdelar med en kaffemaskin, och det Àr att man behöver lÀgga ut en klumpsumma för att köpa maskinen. Det andra Àr att man behöver rengöra den, och att den ibland kan göra ifrÄn sig oljud nÀr kaffet skapas. Det finns dock fler fördelar med en kaffemaskin Àn nackdelar. Det första Àr att du slipper lÀgga dyra pengar pÄ dina kaffekoppar som du köper pÄ café. Deras priser Àr vÀldigt höga, sÄ om du verkligen Àlskar kaffe sÄ kan det bli en vÀldigt hög avgift i det lÄnga loppet. Det Àr billigare att köpa hem kaffe och mycket billigare att göra det hemma sjÀlv, Àn att köpa kaffe hos ett café. Det blir dessutom lika gott om du Àger en kaffemaskin!

Det finns dock en till nackdel och det Ă€r givetvis rengöringen. Ingen gillar sĂ„klart det trĂ„kiga jobbet som rengöring medför, sĂ„ Ă€r det verkligen sĂ„ att man avskyr denna del av skapandet av ditt kaffe – se dĂ„ till att titta pĂ„ en maskin som utför rengöringen automatiskt. Du kommer dock nĂ„gon gĂ„ng per Ă„r vara tvungen att manuellt rengöra din maskin, det kan vara sĂ„ att den gĂ„r sönder eller sĂ„ har det skapats kalkbelĂ€ggningar trots den automatiska rengöringen. Men du kommer inte behöva rengöra din maskin lika mycket, vilket ocksĂ„ skapar tid för dig att hitta pĂ„ andra saker Ă€n att rengöra en kaffemaskin sĂ„ den blir skinande ren.

I vilka situationer Àr kaffemaskiner mest anvÀndbara?

Alla situationer! NÀr man vÀl behöver en kopp kaffe, sÄklart. Arbetar man hemifrÄn och gillar man att dricka kaffe nÀr man jobbar, dÄ Àr en kaffemaskin verkligen ett smart drag. DÄ fÄr du sÄledes dina Àlskade koppar, nÀr du vill nÀr du befinner dig i hemmet. TÀnk att fÄ njuta av en perfekt och god kopp kaffe, nÀr du Àn vill! Dessutom behöver du inte betala allt för dyra pengar pÄ de kaffet som de sÀljer pÄ restauranger och caféer. Har du vÀnner som dessutom Àlskar kaffe, dÄ Àr en kaffemaskin toppen att erbjuda dem pÄ vÀrldens godaste kaffe, hemma i ditt kök!

Du som gĂ€rna gĂ„r ut pĂ„ ett cafĂ© för att dricka kaffe, sĂ„ ja absolut det Ă€r nödvĂ€ndigt att komma ut ur sitt hus dĂ„ och dĂ„ – och att sitta pĂ„ en restaurang eller ett cafĂ© för att njuta av en kopp kaffe kan verkligen vara nödvĂ€ndigt ibland. Ibland Ă€r ordet, alltsĂ„ inte hela tiden. Är du en kaffeĂ€lskare och gillar du verkligen kaffe, sĂ„ kommer det bli billigare för dig att köpa hem kaffe till ditt hem, sĂ„ att du kan brygga det hemifrĂ„n istĂ€llet.

Äger du ett företag sĂ„ Ă€r det vĂ€ldigt mĂ„nga mĂ€nniskor som uppskattar en god kopp kaffe – dĂ€rför Ă€r det ocksĂ„ vĂ€ldigt anvĂ€ndbart att ha en kaffemaskin pĂ„ kontoret, sĂ„ att personalen din kan göra en kopp kaffe nĂ€r de vĂ€l behagar. Eftersom mĂ€nniskor Ă€r olika, sĂ„ Ă€r det sĂ„ledes ocksĂ„ bra att skaffa en maskin som kan erbjuda olika sorters kaffe, te eller varm choklad. Ju mer val personalen har, desto mer fria kommer de kĂ€nna sig.

Hur du vÀljer en kaffemaskin för dina behov

Det finns en rad olika kaffemaskiner dĂ€r ute idag, sĂ„ det kan vara svĂ„rt att veta vilken kaffemaskin man ska skaffa. Det bĂ€sta man kan göra, Ă€r att lĂ€sa igenom de kaffemaskin bĂ€st i test som finns pĂ„ nĂ€tet. Dessa tester ger bra överblick över vad kaffemaskinen erbjuder och mĂ„nga har Ă€ven för och nackdelar pĂ„ respektive kaffemaskin. Du kan givetvis ocksĂ„ göra dina egna kaffemaskin test, men det Ă€r svĂ„rt om du inte sjĂ€lv Ă€ger mĂ„nga olika kaffemaskiner. NĂ€r man besöker ett kontor, sĂ„ ser man vĂ€ldigt ofta kaffeautomater. Detta Ă€r automater som Ă€r större sĂ„ att de kan försörja mĂ„nga mĂ€nniskor det kaffe som de behöver under arbetet. Är det en sĂ„dan kaffemaskin pĂ„ jobbet som du önskar ha, sĂ„ att du inte sĂ„ ofta behöver tĂ€nka pĂ„ att byta kaffe och vatten, sĂ„ kan du i sĂ„ fall kika vidare pĂ„ de helautomatisk kaffemaskin test som finns, dessa Ă€r automatiserade sĂ„ att du sjĂ€lv inte behöver göra mycket. Maskinen gör det mesta och ja, dĂ„ Ă€r Ă€ven stĂ€dningen inrĂ€knad! Vill du istĂ€llet ha en maskin dĂ€r du anvĂ€nder en kapsel, titta pĂ„ kapselmaskin test. Dessa fokuserar endast pĂ„ de kaffemaskiner som du anvĂ€nder kapslar. Tycker man att en kaffemaskin tar för mycket plats, dĂ„ kan man i sĂ„ fall köpa en integrerad kaffemaskin.

NÀr du ska vÀlja en ny kaffemaskin, det första du bör titta pÄ anvÀndbarheten. Har du sjÀlv inte kunskap med att göra kaffe med en manuell maskin, titta i sÄ fall pÄ en automatiserad maskin. Dessa behöver du bara trycka pÄ en knapp för att maskinen ska fixa ditt kaffe Ät dig. Enkelt och smidigt! En annan bra sak att titta pÄ nÀr du ska införskaffa dig din nya kaffemaskin, Àr vilka inbyggda alternativ som finns i maskinen. Vissa har inbyggda mjölktankar, skummare och kvarnar. Se över vilka som du faktiskt du kommer anvÀnda. Har du inte kaffe i ditt mjölk, sÄ Àr det i sÄ fall onödigt att ha en mjölkskummare eller en mjölktank som Àr inbyggd i maskinen. Dricker du bara espresso, sÄ Àr det bÀst att titta pÄ en maskin dÀr du kan anvÀnda nymalda bönor. De större maskinerna har oftast detta redan inbyggda i sig, medans de som Àr mindre inte har detta men dÄ kan man ofta köpa ett fristÄende tillbehör till dem. En annan smart sak att tÀnka pÄ Àr dessutom hur stor vattentanken Àr pÄ din kaffemaskin. Dricker du mycket kaffe, sÄ bör du titta pÄ en stor tank. Dricker du endast kaffet sjÀlv, eller inte sÄ mycket under dagen, dÄ Àr det bÀttre att titta pÄ en mindre kaffemaskin som har en mindre tank för vattnet.

Är det sĂ„ledes sĂ„ att du endast dricker simpelt, enkelt kaffe, se dĂ„ till att hitta en kaffemaskin som bara Ă€r simpel. Det Ă€r sĂ„ledes onödigt att lĂ€gga en hög summa pengar pĂ„ en avancerad kaffemaskin, som kan göra flera olika sorter kaffe till dig, nĂ€r du egentligen bara Ă€r ute efter en kaffesort! Vill du ha bĂ€st kvalitĂ© av kaffe, vĂ€lj dĂ„ en kaffemaskin som maler bönorna direkt. Bryr du dig inte riktigt om hur kaffet smakar, utan du Ă€r bara ute efter en kopp som ger dig den energi du önskar, ja dĂ„ Ă€r det bara kolla efter en mer simpel maskin som kan göra detta kaffe Ă„t dig.

Är det sĂ„ att du Ă€ger ett företag och letar efter en kaffemaskin till din personal, dĂ„ Ă€r det bĂ€st att titta pĂ„ de kaffeautomater som har mĂ„nga olika val. MĂ€nniskor idag gillar olika sorters kaffe, eller te, eller choklad. Att ha flera olika val att vĂ€lja mellan kommer göra sĂ„ att din personal uppskattar den maskin som du köpt till företaget mer.

Hur man tar hand om en kaffemaskin pÄ bÀst sÀtt

kaffemaskin testDet Ă€r viktigt att man rengör sin kaffemaskin, iallafall om man vill ha frĂ€scht kaffe, och det vill vĂ€l alla. Att se till att hĂ„lla en god avkalkning kaffemaskin Ă€r sĂ„ledes viktigt, eftersom det oftast Ă€r kalken som skapas pĂ„ grund av den höga vĂ€rmen, som Ă€r det smutsigaste. Se alltsĂ„ till att rengöra din kaffemaskin minst varje mĂ„nad, för att fĂ„ en sĂ„ ren maskin som möjligt. En smart sak att anvĂ€nda sig av Ă€r Ă€ttika, eftersom detta ta bort kalk vĂ€ldigt smidigt och enkelt. SĂ„ Ă€ven om du vill köpa kaffemaskin, behöver det inte vara svĂ„rt att rengöra en, vilket tyvĂ€rr mĂ„nga tror idag. Det behöver dock inte vara sĂ„ svĂ„rt! Det jobbigaste med en kaffemaskin Ă€r kalkbelĂ€ggningar som skapas pĂ„ grund av den höga vĂ€rmen som avges nĂ€r kaffet skapas. För att bli av med dessa kalkbelĂ€ggningar behöver du egentligen bara tvĂ„ stycken ingredienser och detta Ă€r: Ă€ttika eller vinĂ€ger och – vatten. Har du dessa tvĂ„ ingredienser kan du enkelt fĂ„ bort de kalkbelĂ€ggningar som kan skapas i en kaffemaskin. NĂ€r man pratar om rengöringen pĂ„ andra stĂ€llen, sĂ„ Ă€r sĂ„klart vanlig damning och avtorkning viktigt. Se bara till att innehĂ„llet i sjĂ€lva maskinen Ă€r rent, för det Ă€r oftast hĂ€r som mögel och andra bakterier kan skapas. Se dĂ€rför alltid till att hĂ„lla din kaffemaskin ren. Det finns en del maskiner som har en automatisk stĂ€dning i sig, dessa Ă€r de kaffemaskiner som erbjuder mĂ„nga olika kaffesorter du kan skapa. Även om kaffebryggaren rengör sig sjĂ€lv, sĂ„ kan de Ă€ndĂ„ skapas kalkbelĂ€ggningar, dock Ă€r de inte alls lika jobbiga som med manuella kaffemaskiner. Även om du har en kaffemaskin som har en automatisk rengöring, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ viktigt att du ser till att maskinen rengörs.

SÄhÀr rengör du din kaffemaskin som har dropp-funktion:

 1. Töm din kaffekanna. Droppa ut eventuellt kvarvarande kaffe frÄn potten och töm filtret pÄ begagnade kafferester.
 2. HÀll i Àttika och vatten. Fyll kaffekannan med 6 dl vit-vinÀger och 12 dl kallt vatten. HÀll i denna blandning i kaffebryggarens behÄllare.
 3. Starta kaffebryggaren. NÀr cykeln Àr över, stÀng av maskinen och lÄt vinÀger och vatten lösningen sitta sÄ i 15 minuter.
 4. Brygg vatten tvÄ gÄnger sÄ att vinÀgersmaken försvinner.

SÄhÀr rengör du din kaffemaskin med kapsel:

 1. Töm maskinen. Se till att det inte finns nÄgon kapsel i maskinen.
 2. LÀgg till Àttika och vatten. Fyll kaffekanna med 3 dl vit vinÀger och 2 dl kallt vatten. HÀll blandningen i kaffebryggarens behÄllare. HÄll kapsel-omrÄdet tomt.
 3. SÀtt pÄ kaffebryggaren för att brygga en kopp. NÀr cykeln Àr avslutad, stÀng av maskinen och lÄt din blandning med Àttika sitta i 15 minuter.
 4. Brygg vatten tvÄ gÄnger sÄ att vinÀgersmaken försvinner.

Tips pÄ hur man anvÀnder en kaffemaskin

Eftersom det finns mĂ„nga olika kaffemaskiner, sĂ„ fungerar de pĂ„ olika sĂ€tt. Ett bra tips Ă€r att titta över hur respektive maskin fungerar, sĂ„ att du hanterar dem pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. Är det en automatisk kaffemaskin som du har köpt, sĂ„ behöver du bara trycka pĂ„ en knapp. SvĂ„rare Ă€n sĂ„ Ă€r det inte. Detsamma gĂ€ller de kapselmaskiner som finns pĂ„ marknaden idag. Är det en kaffemaskin med ett filter som man köper, sĂ„ Ă€r det inte svĂ„rt heller – men det rĂ€cker inte med att bara klicka pĂ„ en knapp.

 • Först och frĂ€mst behöver du fylla i kaffet i tanken. TĂ€nk över hur mycket kaffe du ska göra, ska du göra kaffe till mĂ„nga mĂ€nniskor behöver du mer vatten. Ska du bara göra kaffe till dig sjĂ€lv, sĂ„ behöver du ha mindre vatten.
 • NĂ€r du valt vattenmĂ€ngd, ska du sedan vĂ€lja kaffemĂ€ngd. Ju mer kaffe du anvĂ€nder hĂ€r, desto starkare kommer kaffet att bli.
 • DĂ€refter klickar du pĂ„ knappen! Vattnet kommer droppa ned frĂ„n tanken och igenom kaffet, som dĂ€refter droppar ned ditt nybryggda kaffe i behĂ„llaren. NĂ€r kaffet har slutat droppa sĂ„ Ă€r det fĂ€rdigt! HĂ€ll över kaffet i en kaffekopp och njut av ditt nybryggda och goda kaffe.

SÄ, nu har du Àntligen hittat just den kaffemaskinen som du sÄ lÀnge har letat efter! Vilken lycka att kunna skapa gott och smakrikt kaffe, direkt frÄn ditt eget hem. Det kanske Àr dags att imponera pÄ bÄde vÀnner och slÀkt med en fika och en kopp kaffe?