Transporten kan vara frustrerande för alla husdjur, dÀrför Àr det sÀrskilt viktigt att vÀlja en lÀmplig kattbur. Om du vill att din katt ska kÀnna sig bekvÀm och sÀker pÄ vÀgen, behöver du ta hÀnsyn till faktorer sÄsom storlek, ergonomi, ventilation, Ätkomstpunkter och burens hÄllbarhet. För att visa dig de bÀsta kattburarna pÄ marknaden, har vi undersökt officiella expertrecensioner och valt ut TOPP 5-produkter.

bÀst i test
Ferplast Transportbur Atlas 50
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Moderna Luxurious Trendy Transportbur
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Ferplast Transportbur Atlas 10
VĂ„rt betyg
Mest bekvÀma
Ferplast Atlas Trendy Transportbur
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
Ferplast Transportbur Atlas 40
VĂ„rt betyg

MÀnniskor som köper eller adopterar en katt lÀr sig tidigt att en kattbur Àr nÄgot av de viktigaste tillbehör som de borde Àga. Det finns mÄnga skÀl för detta, och en av dessa Àr att kattburar hjÀlper till att hÄlla katter trygga och sÀkra.

Det hindrar dem frÄn att hoppa genom öppna bilfönster och ser till att de hÄller sig sÀkra i fall av trafikolyckor. Det förhindrar ocksÄ kattdjur frÄn att springa bort (och aldrig hittas igen), det ser Àven till att de inte kommer att bli attackerade av andra djur, och stoppar dem frÄn att skada sina Àgare, andra mÀnniskor och andra husdjur.

Hur vÀljer du rÀtt kattbur?

SÄ oavsett om du Àr en ny kattÀgare eller ha varit ett husdjur förÀlder för Är, mÄste du se till att du har en kattbur för din lurviga lilla vÀn. Men frÄgan Àr nu denna: vilken kattbur bör du faktiskt ta och köpa? Hur vet du att det Àr rÀtt val för dig?

För att besvara dessa frĂ„gor, mĂ„ste du övervĂ€ga flera viktiga faktorer. En av dessa Ă€r storleken pĂ„ din kattbur — den bör vara tillrĂ€ckligt stor för ditt husdjur att stĂ„ upp i, kunna vĂ€nda sig om, och ligga ner bekvĂ€mt.

En annan Àr kvaliteten pÄ produkten. Kattburar som Àr tillverkade av material av hög kvalitet Àr ofta dyrare, men den extra kostnaden Àr vÀrt det eftersom de kan hallÄ i flera Är med tillbörlig omsorg.

Du bör ocksÄ besluta kring designen av din transportbur bÀst i test som passar dina behov. Vill du ha en hÄrd ensidig kattbur, eller Àr du ute efter en med mjuka sidor? (Vi diskutera dessa tvÄ typer nedan.) Kommer du att köpa kattbur med en toppmatad dörr eller inte?

MĂ„nga veterinĂ€rer föredrar toppmatade kattburar eftersom de bara kan ta bort den övre halvan om katten inte vill komma ut — du behöver inte dra honom ut ur den lilla öppningen! Hur som helst, mĂ„nga flygbolag rĂ„der folk att sĂ€tta katter i icke-toppmatade bĂ€rare, vilket ger högre sĂ€kerhet för husdjuren under transporten.

PÄ tal om flygbolag, du kanske behöver köpa en ny billig kattbur om du ska resa med din katt.

MÄnga flygbolag har strÀnga krav nÀr det gÀller kattburar och accepterar bara specifika mÀrken och modeller, vilket betyder att den du har nu, kanske inte skulle vara lÀmpliga att anvÀnda.

Innan du Äker och handlar, se till att ringa ditt flygbolag för att ta reda pÄ exakt vilket mÀrke och modell du ska köpa.

Kattburar med hÄrda sidor

katt transportburDessa robusta kattburar Àr ofta tillverkade av högkvalitativ plast, som hjÀlper dem att stÄ emot slitage och hÄller under en lÄng tid. De hÄrda vÀggarna gör det ocksÄ svÄrt för din katt att klösa sig ut och fly frÄn buren.

Kattburar med hÄrda sidor har hÄl för att ge ventilation och se till att ditt husdjur kan lÀtt andas, men jÀmfört med modeller med mjuka sidor, har de mörkare och mer sluten inredning.

Djurexperter tror att detta faktiskt Àr bra för katter, eftersom det ger dem en kÀnsla av trygghet och hjÀlper dem att slappna av och lugna ner sig.

Kattburar med hÄrdare sidor kommer i olika utföranden. Vissa har en avtagbar övre halva, medan andra Àr fasta i hela konstruktionen.

Vissa har en vanlig ingÄng vid sidan, medan andra har en ingÄng pÄ bÄda sidor, och en större lucka (vilket gör det lÀttare för djurÀgare att fÄ nervösa katter in i buren).

Kattburar med mjuka sidor

Om du behöver en billig transportbur katt som Àr lÀtt och mycket portabel, vill du skaffa en mjuk dubbelsidig modell. Kattburar med mjuka sidor Àr ofta gjorda av nylon, och de Àr ofta formade som en pösig bag (komplett med vadderade axelremmar) sÄ kan du bara slunga dem pÄ axeln och enkelt bÀra runt dem.

Detta gör dem mycket populÀra bland mÀnniskor som Àlskar att resa med sina husdjur och vill hÄlla sin katter vid sin sida hela tiden.

Men sÄ hÀr Àr det: Àven om burar med mjuka sidor Àr tillverkade av hÄllbara material, kvarstÄr det faktum att de fortfarande Àr tillverkade av mjuka material och kan enkelt skadas av en kraftig kattklo.

Om du har en bestÀmd katt, kan du hittar en skadad djurbur och/eller en katt med en trasig nagel.

Det vĂ€rsta scenariot Ă€r att din katt kommer att kunna fly frĂ„n sin katt bur och hamna i problem — nĂ„got som du inte vill ska hĂ€nda pĂ„ en fullsatt veterinĂ€rklinik, pĂ„ flygplats eller i ett flygplan.

PÄ grund av detta, ska du anvÀnda en mjuk transportbur katt endast om du Àr sÀker pÄ att din katt Àr en lugn resenÀr och inte lÀtt blir upprörd nÀr den transporteras frÄn en plats till en annan.

Varför du behöver en kattbur

Du behöver en kattbur av samma anledning som du mÄste anvÀnda bilbÀlte nÀr du Àr i en bil eller pÄ ett plan: för skydd i hÀndelse av en olycka.

Precis som du vill kÀnna dig ordentligt fastsatta i början av körning, eller början pÄ en road trip, vill din katt kÀnna sig tryggt inbÀddad i en skyddande vÀska i hÀndelse av att turbulens intrÀffar, eller nÀr du bromsar.

NivÄn av skydd, beror mycket pÄ kvaliteten pÄ kattburen och om du endast anvÀnder den för ett snabbt besök till veterinÀren eller för en utflykt halvvÀgs runt om i vÀrlden.

Kattburen eller katt transportbur kommer att bidra till att minska stress samtidigt som katten Àr i frÀmmande territorium.

Material av kattbur: tyg vs. plast

Du vill kunna vÀlja mellan tvÄ material, hÄrdplast och mjuka sidor, beroende pÄ din resa. Och ventilation Àr ocksÄ nÄgot att göra ett noggrant övervÀgande av. Oavsett vilket material, vill du ha minst tre sidor av lÄdan att vara ventilerat.

Mjuka kattburar, som strÀcker sig frÄn 500 kr till 1500 kr, Àr vanligen tillverkade av nylontyg, ofta med en hÄrd botten som Àr avtagbar för rengöring.

MÄnga har nÀtsidor för ventilation, med dragkedja som gör att man kan öppna pÄ sidorna och toppen. Detta Àr typiskt material som föredras av flygbolagen nÀr du tar med din katt i kabinen pÄ planet.

HÄrdare kattburar, som strÀcker sig frÄn 300 kr till 2000 kr i kattburar pris, Àr tillverkad av en slitstark poly-propylen och slagtÄlig plast. De Àr lÀtta att rengöra, eftersom de kan enkelt sköljas ur. Samtidigt perforerade pÄ sidorna, Àr dessa tunga lÄdorna perfekta för stora katter som reser i lasten.

Kattburar som har fickor för leksaker, husdjur patientjournaler och andra djurtillbehör Àr ett plus, liksom burar med koppel-klipp och koppel.

Att vÀlja rÀtt storlek pÄ en kattbur

Det finns nÄgra faktorer att tÀnka pÄ innan du gör ditt köp:

Vikt och mÄtt

För det första, se till att kontrollera flygbolagets begrÀnsningar av vikt och dimension krav för din katt och kattlÄda innan du köper, dÄ det finns olika riktlinjer. MÄnga Àgare gör det vanliga, kostsamma misstag att tÀnka att ju större en kattbur, desto bÀttre. Men nÀr du köper en kattbur, Àr det tvÀrtom, inom rimliga grÀnser, som Àr sant.

Din katt bör kunna vÀnda sig om och strÀcka ut sig. Att resa Àr stressande för hundar och katter i synnerhet, mindre utrymmen kan fÄ dem att kÀnna sig mer sÀkra, som ihopkrypt liten bebis.

Skulle inte du föredra att bÀras runt i ett slutet utrymme du ocksÄ? MÄlet för en kattbur Àr att den inte ska vara mer Àn tvÄ gÄnger ditt husdjurs storlek sÄ att djuret inte glider omkring samtidigt som de transporteras, och sÄ att du inte har det för svÄrt att balansera vikten av katten i buren.

Ålder

Om du köper en bur för en kattunge jÀmfört med en fullvuxen katt, vill du skaffa en kattbur i vanlig storlek som du tror kommer att vara dubbelt sÄ stor som hon blir nÀr hon vÀxer upp (sÄ att du bara behöver investera i en kattbur).

För att fylla den överskjutande utrymme, kan du fylla bÀsta kattburen med en tjock handduk sÄ att din kattunge inte glider runt under din resa.

Resa lÄnga vÀgar

En annan sak att tÀnka pÄ Àr att för lÀngre resor, dÄ vill du att din kattlÄda har plats för mat och vatten, sÀrskilt om katten flyger i last, snarare Àn i kabinen. Dessa kommer man att behöva sÀtta fast i sidan av buren utan att sno utrymme frÄn din katt.

Kvantitet

Om du tĂ€nker pĂ„ kattbur för tvĂ„ katter, Ă€r det bĂ€st att hĂ„lla dem i separata burar — Ă€ven om de normalt kan komma överens dĂ€r hemma. Kom ihĂ„g, det Ă€r sannolikt att en resa kommer att göra dem upprörda och ibland rĂ€dda. Det sista du vill Ă€r att dem tvĂ„ ska bli aggressiva mot varandra i transit.

Att göra din katt bekvÀm

transportbur katt bÀst i testFör att fÄ din katt att kÀnna sig som hemma nÀr den Àr uppkrupen i buren, bör du sÀtta saker inne att buren som pÄminner om dig. Kanske en favorit-filt som luktar som ditt hus. SlÀnga i ett par leksaker som hon tycker om att gosa med och se till att ta med lite lÀckert kattgodis för att lugna ner din kat..

Se till att köpa din kattbur utomhus i god tid före din avresa, sÄ att katten kan bekanta sig med buren, och sÄ smÄningom, lÀra sig att Àlska den. (Ja, det Àr möjligt.)

Försök att följa nÄgra av de mest populÀra tricksen för att din katt ska vÀnja sig vid buren, som att hÄlla buren öppen och tillgÀnglig i ditt hem innan du reser. Detta kommer att visa katten att buren Àr en normal del av vardagen.

Se Àven till att börja mata henne i buren sÄ att hon kan skapa en positiv association med kattlÄdan och godis. Slutligen, i praktiken, ta katten in och ur buren för att att den ska vÀnja sig vet detta; detta hjÀlper dig att ta dig igenom sÀkerhetskontrollen sÄ mycket snabbare.

Att vÀlja rÀtt storlek pÄ kattbur

En kattbur bör ge tillrÀckligt utrymme för din katt att stÄ i, utan att behöva huka och för att kunna vÀnda sig. Om du ska lÀngre Àn till din lokala veterinÀr, se till att din kattlÄda kan rymma mat och vattenskÄlar.

NĂ„gra av kattlĂ„dorna i plast har dessa inbyggda pĂ„ toppen av kattbur, som definitivt Ă€r praktiskt. Men om du inte har rĂ„d att skaffa en dyrare kattbur, kom ihĂ„g att ge utrymme för oavsett storlek pĂ„ skĂ„lar du kommer att anvĂ€nda. Du vill dock inte att din kattbur stor ska vara â€Ă¶verdrivet” stor transportbur katt heller. Prova metoden och vĂ€lja en kattbur som fĂ„r din katt att kĂ€nna sig mysig och sĂ€ker nĂ€r du reser.

Gör din kattbur till en ” kul ” plats

En av de vÀrsta saker du kan göra Àr att bara anvÀnda kattburen nÀr du ska till veterinÀren. Detta kan orsaka att din katt springer ivÀg eller kÀmpar emot innan ni vÀl ska ivÀg.

För att undvika detta, bör din katt ha positiva associationer till sin kattbur.

Genom att lÀgga godis, leksaker, eller en favoritfilt i din kattbur, kommer din katt att vÀxa till att tÀnka pÄ buren som en sÀker plats.

Förhoppningsvis med lite tur och en hel del test, kommer du att hitta det perfekta kattburen för din nya lurviga vÀn.

Se till att ha med alla dessa detaljer nÀr du ska genomföra ditt köp sÄ ska du se att du snart sitter dÀr med den perfekta kattburen.

Lycka till!