Lågt blodtryck är ett stort och tyvärr även vanligt problem i dagens samhälle. Denna åkomma drabbar främst yngre, långa och smala personer, men kan självklart drabba alla möjliga typer av människor, oavsett ålder, kön och andra egenskaper. Denna åkomma är oftast inte farlig, samt att de flesta inte får några noterbara symtom, men det gäller ändå att man har koll på vad som gäller. Nedan redogör vi vad lågt blodtryck är, om det är farligt, vilka symtom som finns, samt vad man bör göra åt det.

Vad är lågt blodtryck?

Lågt blodtryck är precis vad det låter som att det ska vara, att trycket är högt i de blodkärl som lagrar vårt blod. Hjärtat pumpar ut blod till blodkärlen i varierande grad, beroende på olika faktorer. När flödet är starkt, då är trycket högt, när flödet är lågt, då är även trycket lågt. Man räknar att en vuxen person som har ett blodtryck på under 90/60 har lågt blodtryck. Om man har strax under, men inte har några noterbara symtom, då behöver man inte vara orolig.

Är lågt blodtryck farligt?

Att ha lågt blodtryck bör inte blandas ihop med att ha högt blodtryck, vilket självklart är en helt annan sak. Lågt blodtryck är inte i närheten av lika farligt som högt blodtryck, det kan istället faktiskt vara bra för hjärtat att ha ett lågt blodtryck. Ett lågt blodtryck kan dock medföra en del andra indirekta säkerhetsrisker. Ett vanligt symtom är att man blir yr eller till och med svimmar, vilket självfallet medför en stark säkerhetsrisk vid många utsatta situationer. Om man t.ex. kör bil, eller klättrar upp för ett berg så är det inte optimalt att svimma eller drabbas av yrsel.

Varför får man lågt blodtryck?

Lågt blodtryck orsakas av många olika saker. Det är vanligt att få ett lägre blodtryck när man sätter eller lägger sig ner för en vilostund, eller när man bara är riktigt avslappnad. En annan sak som kan skapa ett lågt blodtryck är rädsla, speciellt om man blir riktigt rädd. Många av dagens läkemedel sänker även blodtrycket, samt att det finns en hel del sjukdomar där blodtrycket sänks, ibland avsevärt. Man kan även få lågt blodtryck om man äter dåligt mat, dricker för lite vatten, eller sover för lite eller dåligt. Det finns massvis av andra saker som kan påverka blodtrycket, men ovanstående är de absolut vanligaste faktorerna som ligger bakom ett blodtrycksfall.

Lågt blodtryck symtom

Det finns ganska många symtom att hålla reda på om man misstänker att man har lågt blodtryck. Vissa är tydliga, andra är mindre uppenbara, samt att det är långt ifrån alla som drabbas av några symtom överhuvudtaget. Hur hårt man drabbas varierar starkt från person till person, t.ex. hur gammal eller vältränad man är. Vi vet att det kan vara svårt att veta vad man ska hålla utkik efter, så därför har vi skapat en detaljerad vy över de vanligaste symtomen. Nedan är de absolut vanligaste symtomen som man kan uppleva:

Lågt blodtryck yrsel

Ett av de vanligaste symtomen om man har lågt blodtryck är att man känner yrsel. Hur stark denna yrsel är beror helt från person till person, samt hur stort blodtrycksfall man har. I vissa fall kan man till och med svimma om blodtrycksfallet blir för starkt, men detta är ovanligt. Kallsvettningar är väldigt vanliga att få i kombination med yrseln. Om du känner att du börjar bli yr, samt att du kallsvettas, då kan det mycket väl bero på ett hastigt blodtrycksfall. Det är viktigt att du tar dig till säker mark så fort du börjar att känna av yrsel, annars kan konsekvenserna bli ödesdigra.

Lågt blodtryck huvudvärk

Huvudvärk kan självklart bero på massvis med olika saker, bland annat att man har lågt blodtryck. Huvudvärk är oftast ett av de första symtomen man känner av vid lågt blodtryck, följt av trötthet, yrsel och svimning. Det kan vara svårt att veta om huvudvärken beror på ett lågt blodtryck, man får helt enkelt se över vilka andra alternativ som finns tillgängliga. Finns det något annat som kan skapa huvudvärken, eller är det ett lågt blodtryck som ligger bakom besväret? Man får göra en individuell bedömning vid varje enskilt fall.

Lågt blodtryck trötthet

Ett av de vanligaste symtomen för lågt blodtryck är att man blir trött, eller känner sig orkeslös och hängig. Att man är trött kan självklart bero på många olika saker, så det kan vara svårt att veta om tröttheten beror på lågt blodtryck eller något annat. Det enda sättet för att vara säker är att testa sitt blodtryck.

Lågt blodtryck träning

lågt blodtryck träning

Att träning medför positiva effekter på hälsan, det är ett vedertaget faktum. Men frågan är, påverkar träning och motion vårt blodtryck? Ja, självklart! Med regelbunden träning och motion så kan man höja blodtrycket. Precis som med allt annat så bör man göra allt med måtta, vilket även gäller träning. Man bör även se till att man äter en varierad och hälsosam kost för att få bästa effekt.

Ovanstående exempel är endast de vanligaste symtomen, men kan variera starkt från person till person. Vissa får inga symtom överhuvudtaget, medan andra kan få starka symtom i form av plötslig yrsel eller till och med att man svimmar.

Lågt blodtryck behandling

Oftast behöver man inte behandla ett lågt blodtryck, men det finns vissa fall där det rekommenderas att man gör det. Det man främst bör göra om man har lågt blodtryck är att lägga om sin livsstil. Att träna regelbundet, samt dricka mycket och äta en bra kost, detta är grundregler för att ha ett bra blodtryck. Om man dock har svåra blodtrycksfall, eller har väldigt noterbara symtom, då kan man i vissa fall få läkemedel utskrivna.

Hur kan man förhindra att få lågt blodtryck?

mat som höjer blodtrycket

Att förhindra och behandla lågt blodtryck går ganska mycket hand i hand. Att leva ett hälsosamt och aktivt liv leder till att man får ett stabilare blodtryck, samt en generellt sett bättre hälsosituation. Det finns även en hel del mat som höjer blodtrycket.

Exempel på dessa livsmedel är:

  • Lakrits;
  • Salt;
  • Nötter;
  • Kallskuret;
  • Choklad.

För att höja blodtrycket så rekommenderas det även att man äter regelbundna måltider, samt att maten är hälsosam. Vatten är även en viktig faktor för att höja blodtrycket, så om man har lågt blodtryck så bör man se till att man får i sig tillräckligt med vatten.

Stödstrumpor är även något som är populärt att använda för personer som lider av lågt blodtryck, speciellt för personer som lider av åderbråck.

Mäta sitt blodtryck

I dagens samhälle så är det väldigt enkelt och smidigt att mäta sitt blodtryck. Enklast är att ta sig till något av de apotek som erbjuder dessa tjänster, vilket de flesta faktiskt gör idag. Det är ofta gratis, samt att många faktiskt erbjuder dropp-in för dessa tjänster. Ta kontakt med ditt lokala apotek för att se vad som gäller hos dom.

Viktigt att tänka på före en provtagning hos apoteket är att man gör följande:

  1. Vila en stund före mätningen, helst 5–10 minuter.
  2. Inte konsumera koffein eller nikotin före provtagningen, helst inte 30–60 minuter innan.
  3. Inte jobba eller träna fysiskt innan provtagningen, gärna helst inte samma dag.

Mäta blodtrycket på egen hand

Det går även att mäta blodtrycket själv, vilket faktiskt är det bästa sättet för att få en mer rättvisande bild av hur situationen ser ut. Man använder sig då utav en automatisk blodtrycksmätare som man får låna med sig hem från sjukvården, som sedan gör regelbundna mätningar under en 24 timmars period. Provtagningen sker både på dagen och på natten, men tar inte prover lika ofta under nattetid. Man jämför sedan hur aktiviteten har sett ut på dagen och på natten, samt hur de skiljer sig åt.

När bör man ringa sin doktor?

Man ska alltid ringa sin doktor om man upplever obehagliga besvär, oavsett vilken åkomma besvären pekar på. Vad gäller lågt blodtryck så bör man ringa sin doktor om man har plötsliga blodtrycksfall, eller om man upplever svåra besvär. Om man blir drabbad av yrsel, eller att det stör de vardagliga rutinerna, då bör man konsultera en doktor. Lågt blodtryck är som sagt inte särskilt farligt i sig, men kan ändå medföra ödesdigra konsekvenser om man inte är uppmärksam, samt får hjälp vid besvär.

Slutsats

Lågt blodtryck är något som de flesta drabbas av någon gång i livet, men det är långt ifrån alla som upplever besvär eller symtom. Lågt blodtryck är generellt sett inte farligt, och anses istället faktiskt vara bra för hjärtats funktion. Om man har lågt blodtryck kan det dock i förlängningen medföra vissa risker. Man kan t.ex. ramla och slå i huvudet, eller krocka med sin bil eller cykel, men lågt blodtryck i sig är inte särskilt farligt för kroppen.

Har man besvär så bör man konsultera sin läkare, men i de flesta fallen så går det enkelt att läsa problemet helt på egen hand. Kost, träning, samt regelbundna vanor spelar en stor roll vad gäller blodtrycket, något som själv är enkelt att reglera. För bästa resultat bör man mäta sitt blodtryck på regelbunden basis, samt därefter justera det som behöver optimeras. Behöver man konsultera läkare så rekommenderas det att höra av sig till 1177 för att få vidare hjälp.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 146 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 146 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button