Vad Àr en laserskrivare?

Det blir allt mer populÀrt att Àven privatpersoner anvÀnder sig av laserskrivare. Det gör kanske att andra undrar vad en laserskrivare egentligen Àr? En laserskrivare anvÀnder helt enkelt sig av laser och en eller flera toner för att skriva, beroende pÄ om det Àr fÀrg eller bara svartvitt. En toner behöver i regel inte bytas lika ofta som fÀrgpatroner men den kostar ocksÄ i regel nÄgot mer. En laserskrivare som skriver ut i fÀrg kostar oftast betydligt mer Àn en en blÀckstrÄleskrivare som skriver ut i fÀrg men de behöver inte vara jÀttedyra. Vi kommer i denna artikel visa pÄ laserskrivare som fÄtt bÀst i test men inom en riktigt resonlig prisklass. BÄde nÀr det gÀller svartvita laserskrivare och fÀrglaserskrivare.

Hur fungerar laserskrivare?

LaserstrÄlen som anvÀnds i en laserskrivare Àr svag. Med andra ord sÄ Àr den inte kraftig nog för att svÀrta papperet av egen kraft. Lasern lyser pÄ en speciell skrivtrumma som roterar mot papperet, lasern riktas alltsÄ inte direkt pÄ papperet. PÄ sÄ sÀtt byggs det upp en statisk elektricitet pÄ trumman dÀr bokstÀverna ska skrivas ner. DÄ roterar trumman till tonern, som Àr en bÀdd med finfördelat pulver. Pulvret i sin tur fastnar pÄ trumman i och med att den Àr statiskt laddad. NÀr papperet sedan Äker förbi trumman i den takt som trumman roterar sÄ rullar tonern av sig mot papperet som ocksÄ Àr statiskt laddat. NÀr tonern sedan sitter pÄ papperet sÄ passerar den en vÀrmevals vilket gör att pulvret fastnar ordentligt pÄ papperet.

Om du vill skriva ut i fÀrg sÄ finns det alltsÄ flera toners i olika fÀrger monterade i din skrivare. För att veta vilken fÀrglaserskrivare som passar dina krav sÄ Àr det bra att lÀsa om olika fÀrglaser som testats, sÄ att du fÄr veta dess egenskaper samt för och nackdelar innan du köper fÀrgskrivaren. PÄ detta sÀttet fÄr du ocksÄ mer valuta för pengarna.

Vad bestÄr laserskrivare av för delar?

laserskrivare fÀrg

SÄklart sÄ beror detta pÄ vilken modell du köper och hur teknisk din laserskrivare Àr. Till exempel om du har en trÄdlös laserskrivare eller en laserskrivare som har en pekskÀrm sÄ har de fler delar Àn en skrivare som bara har de mest grundlÀggande egenskaper. De delarna om de flesta skrivare med laser har gemensamt Àr dÀremot som ocksÄ nÀmnt ovan:

  • En svag laserstrĂ„le
  • Skrivtrumma
  • Toner
  • VĂ€rmevals

Vad behöver du mer nÀr du anvÀnder en laserskrivare?

Det finns mĂ„nga olika modeller av laserskrivare. DĂ€rför kan det vara bra att veta vad man Ă€r ute efter nĂ€r man köper sin skrivare. Vill du koppla dig till din laserskrivare via wifi eller USB-kabel till exempel? I sĂ„ fall kan det hĂ€nda att du behöver köpa till en USB – kabel om du inte redan har en sĂ„dan hemma. Det beror dĂ€remot pĂ„ om skrivaren Ă€r gjord för att koppla upp sig trĂ„dlöst eller ej, dĂ„ hĂ€nger det nĂ€mligen inte alltid med en sĂ„dan sladd. Man kan ocksĂ„ passa pĂ„ att köpa papper sĂ„ att man kan komma igĂ„ng pĂ„ en gĂ„ng med skrivandet. Behöver man ett separat bord att stĂ€lla skrivaren pĂ„? Vill man kunna sĂ€tta in papperna man ska skriva ut i en pĂ€rm och behöver köpa till en hĂ„lslagare och pĂ€rm för det? Det finns mycket att tĂ€nka pĂ„ vid inköp av en skrivare sĂ„ att man fĂ„r med allt man behöver. Det kan dĂ€rför vara bra att göra en lista sĂ„ att man inte glömmer nĂ„got nĂ€r man Ă€r i affĂ€ren. Sitter man vid datorn sĂ„ kan man kanske skriva ner pĂ„ en ”sticky note” sĂ„ att man har det dĂ€r pĂ„ datorskĂ€rmen medans man klickar hem det som önskas. LĂ€s dĂ„ ocksĂ„ noga igenom vad du fĂ„r med skrivaren du köper sĂ„ att du inte köper extra och sedan har dubbelt av saker och ting.

Fördelar och nackdelar med en laserskrivare

BlÀckstrÄleskrivare Àr de absolut vanligaste skrivarna pÄ marknaden. Du kan fÄ tag pÄ en sÄdan skrivare för bara nÄgra fÄ hundralappar i dagslÀget. De mindre blÀckstrÄleskrivarna anvÀnds för det mesta i privata hem. Anledningen till att dessa mÄnga gÄnger Àr sÄ billiga kan vara att fabrikanterna sÀljer dessa billigt i hopp om att sedan kunna tjÀna nÄgra extra slantar pÄ blÀckpatronerna som Àr lite av det dyrare slaget. Om du har ett nÄgot mindre utskriftsbehov sÄ kan det vara en bra lösning med dessa skrivare, men om du istÀllet skriver ut lite mera Àven som privatperson sÄ kan det vara bra att titta över blÀckförbrukningen innan du köper en skrivare. BÄde blÀckförbrukningen och blÀckpatronerna kan variera ganska mycket frÄn modell till modell. Det gÄr Àven kolla efter kompatibla blÀckpatroner för din skrivare. De behöver nÀmligen inte nödvÀndigtvis vara av sÀmre kvalitet bara för att det inte Àr original.

NÀr vi nu har tittat pÄ för och nackdelar med blÀckskrivare sÄ förstÄr vi att laserskrivarna har nackdelen att de ofta Àr nÄgot dyrare samtidigt som man kan spara in pengarna pÄ att man slipper köpa blÀck. Det kan ocksÄ vara skönt att slippa tÀnka pÄ om skrivaren har blÀck eller ej nÀr man ska skriva ut. MÄnga blÀckpatroner har tendensen att torka ut om de inte anvÀnds medans tonern inte gör det dÄ det som sagt Àr ett pulver. Dessutom sÄ har laserskrivarna som skriver ut i svart och vitt minskat ordentligt i pris pÄ sista tiden. Vilket kan göra att man kan övervÀga att köpa en sÄdan Àven som privatperson, kanske speciellt om man inte har behovet att kunna skriva ut i fÀrg. SÄklart sÄ Àr tonern till laserskrivaren dyrare Àn blÀckpatroner men dÄ hÄller den ocksÄ mycket lÀngre bÄde under anvÀndning eller om skrivaren fÄr stÄ under perioder. Med andra ord sÄ Àr priset för varje utskriven sida betydligt lÀgre. Om du har ett företag eller bara helt enkelt skriver ut mycket varje vecka sÄ Àr generellt sÀtt en laserskrivare ett betydligt bÀttre val Àn en blÀckskrivare. En laserskrivare skriver ut bÄde billigare, snabbare och behöver dessutom inte lika ofta service. Vill du dÀremot skriva ut bilder och hÀftig grafik sÄ kan mÄnga gÄnger en blÀckskrivare vara ett bÀttre alternativ kvalitetsmÀssigt sÀtt.

I denna artikel sÄ kommer vi ge tips pÄ laserskrivare som Àr testade och som ligger pÄ en rimlig prisnivÄ Àven för nÄgon som vill köpa en laserskrivare för hemmabruk.

I vilken prisklass ligger laserskrivare generellt sÀtt?

Det beror sÄklart lite pÄ vad du Àr ute efter. Om du Àr ute efter den absolut bÀsta laserskrivaren som klarar av alla önskemÄl eller om du Àr ute efter en laserskrivare som skriver ut endast i svartvit. De skrivarna vi berÀttar om hÀr nedan Àr testvinnare och belönade laserskrivare som ligger pÄ cirka 1500 kronor och upp till ungefÀr 3000 kronor. Det finns sÄklart bÄde dyrare och billigare laserskrivare Àn sÄ, beroende pÄ vad du Àr ute efter.

Hur hittar du en laserskrivare som passar just dina behov?

Om du Ă€r pĂ„ jakt efter att köpa laserskrivare sĂ„ Ă€r det som sagt en bra idĂ© att lĂ€sa om vilken laserskrivare som Ă€r bĂ€st i test. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan du hitta en prisvĂ€rd skrivare som uppfyller just dina behov. Exempelvis om du söker en laserskrivare med scanner eller en laserskrivare som kan skriva ut a3 – sidor. Helt enkelt, vare sig du söker en liten laserskrivare eller en stor sĂ„ kan du hitta just det du söker efter. HĂ€r nedan sĂ„ kommer vi att berĂ€tta om prisvĂ€rda belönade skrivare. Vissa skriver endast ut i svart och vitt medans andra kan skriva ut i fĂ€rg. SĂ„ lĂ€s vidare för att hitta din favorit.

Om du helt enkelt bara vill ha en billig laserskrivare som skriver ut i svartvit sÄ Àr Samsung Xpress M2835DW ett bra alternativ. Denna skrivaren kostar nÀmligen bara cirka 1500 kronor. Du fÄr de mest grundlÀggande funktionerna. Med andra ord, om du söker en skanner eller kopiator sÄ fÄr du lÀsa vidare. Du kan heller inte skriva ut frÄn ett USB eller SD-kort. Det Àr dock inte den tystaste modellen utan mer som genomsnittet bland laserskrivare. Det bÀsta med denna skrivaren Àr dÀremot att den har mycket lÄga driftsomkostnader trots att den ocksÄ Àr billig i inköp. MÄnga gÄnger om man köper en billig laserskrivare sÄ brukar man istÀllet behöva betala mycket för tonern men det gÀller inte denna modell. Utskriftspriset ligger nÀmligen sÄ lÄgt som 14 öre per sida, alternativt 48 öre per grafiksida. Den Àr ocksÄ mycket anvÀndarvÀnlig med toppbetyg pÄ alla omrÄden. Om du gillar friheten med att kunna skriva ut trÄdlöst sÄ fungerar detta bÄde över WiFi och nÀtverk. Den skriver ut snabbt och med högkvalitet och det finns plats med 250 sidor i lÄdan.

En annan Samsung-laserskrivare vĂ€rd att nĂ€mna Ă€r Samsung Xpress M2825ND. Även denna Ă€r en ovanligt billig och bra laserskrivare dĂ„ den endast kostar cirka 1800 kronor men Ă€ndĂ„ klarar alla tester otroligt bra. Även denna skrivaren erbjuder endast de grundlĂ€ggande utskriftsfunktionerna. Det gör den dĂ€remot vĂ€ldigt anvĂ€ndarvĂ€nlig. Laserskrivaren anses hĂ„lla en normal bullernivĂ„. Utskrifterna görs snabbt men hĂ„ller hög kvalitet dĂ„ den fĂ„r höga betyg av testarna. Det gĂ„r ocksĂ„ att ansluta till den bĂ„de via LAN och WiFi. Trots det lĂ„ga priset sĂ„ slösas det inte med tonern utan den anvĂ€nds pĂ„ bĂ€sta möjliga sĂ€tt. Priset pĂ„ en vanlig textsida ligger Ă€ven hĂ€r pĂ„ 14 öre per sida.

fĂ€rglaserskrivareBrother satsar mycket pĂ„ att göra behĂ€ndiga, kompakta och prisvĂ€rda skrivare men deras modell DCP-9020CDW Ă€r en mycket innovativ fĂ€rgskrivare. Detta Ă€r dĂ€remot tekniskt sett inte en laserskrivare, utan snarare en led-skrivare. Med andra ord sĂ„ anvĂ€nder dem sig av en lite annorlunda ljuskĂ€lla Ă€n vad deras konkurrenter gör. Det hĂ€r gör dĂ€remot ingen skillnad nĂ€r du skriver ut. Även denna har en stor och anvĂ€ndarvĂ€nlig pekskĂ€rm. Du kan ansluta via wifi eller med USB-kabel om du föredrar det. Den Ă€r ocksĂ„ riktigt bra pĂ„ att anvĂ€nda sig av nĂ€tverksuppkopplingen för att anvĂ€nda Google Cloud Print och Airprint samt att de har en egen app vid namn Iprint & Scan. Om du vill kan du ocksĂ„ koppla ihop denna skrivare med molntjĂ€nster som Goodle Drive, Dropbox, Onedrive, Flickr och Facebook. Du kan bĂ„de skriva ut, ladda upp och skanna till dessa internettjĂ€nster vilket Ă€r vĂ€ldigt smidigt. Det som dock saknas Ă€r möjligheten att ansluta med ett USB-minne. Vill du göra detta sĂ„ fĂ„r du gĂ„ via en dator istĂ€llet.

Denna skrivaren har ett matningsfack till skrivaren som rymmer hela 350 sidor. Den har dessutom en separat arkmatare till skannern som rymmer 50 sidor. Det Àr dÀremot bra att tÀnka pÄ att vid utmatningsfacket behöver du fÀlla upp en liten plastspÀrr dÄ utskrifterna annars Äker ut över hela golvet, vilket kan vara mycket frustrerande. I övrigt sÄ har Brother bÄde enkelsidiga och dubbelsidig utskrifter och en lÄg tonerkostnad per sida dÄ svartvit berÀknas kosta 0,23 per sida och fÀrg 1,34. DÀremot sÄ Àr den troligtvis den lÄngsammast av de upprÀknade dÄ det tar cirka 16 sekunder att skriva ut en sida frÄn vilolÀget och den skriver ut endast 17 sidor per minut. Den lÄter dÀremot inte jÀttemycket dÄ den gÄr upp till 57dB vilket Àr strax under normal samtalston.

Dock om du vill kunna skriva ut foton sÄ Àr detta inte den bÀsta skrivaren. Den klarar sig bra nÀr det gÀller text och enkel grafik, men nÀr det gÀller mörkare toner sÄ har de en tendens att flyta ihop och detta gÀller mÄngt och mycket med vÀldigt ljusa toner ocksÄ. Foton blir tyvÀrr ofta randiga och bleka dÀr tonövergÄngarna syns tydligt. I övrigt sÄ Àr bildlÀsaren lÀttanvÀnd och du kan göra kopior utan att vara tvungen att anvÀnda en dator. Dock sÄ fÄr inskannade dokument dÀremot en tydlig varm fÀrgton. Med andra ord sÄ Àr detta en bra skrivare för dig som önskar snabba utskrifter med möjlighet till att skriva ut i fÀrg ibland och uppkoppling till molntjÀnster samt andra bra teknikaliteter, dÄ Àr detta ett bra och ekonomiskt alternativ. Brother DCP-9020CDW vÀger hela 23 kg och ligger pÄ ungefÀr 2600 kronor i inköp.

Canon MF633CDw Àr en prisvÀrd fÀrglaserskrivare utrustad med en stor och tydlig pekskÀrm dÀr du enkelt kopierar, skriver ut eller skannar det du vill utan att behöva blanda in en dator. Detta kan vara skönt om du inte rÄkar ha skrivaren och datorn i samma rum. Du kan Àven skriva ut eller skanna över saker och ting till ett USB-minne om du sÄ önskar. Denna laserskrivaren stödjer Àven den Google Cloud Print och Airprint. Förutom detta sÄ kan du med hjÀlpa av Canons egna app skriva ut direkt frÄn din telefon om din telefon har den funktionen. Har du en Android-telefon sÄ kan du ocksÄ anvÀnda tjÀnsten Mopria. Du behöver inte ens anvÀnda det lokala nÀtverket för att koppla dig till denna skrivaren om du inte vill.

Förutom dessa tekniska detaljer sÄ Àr Àven utskriftskvaliteten vÀldigt bra. Det tar ungefÀr 12 sekunder att skriva ut en sida frÄn vilolÀget och den skriver ut ungefÀr 18 sidor per minut. Texten syns tydligt Àven om du vÀljer att skriva ut i mindre typsnitt. Till och med foton blir jÀmna och fina i tonövergÄngarna. Oavsett mörka eller ljusa bilder sÄ syns det en tydlig detaljteckning. Den Àr Àven en av de tystare skrivarna dÄ den endast nÄr upp till 51dB. Vanlig samtalston sÀgs ligga pÄ 60dB. Det Ànda man skulle kunna reta sig pÄ Àr att matningsfacket endast rymmer 150 sidor. Det man bör veta dock Àr att denna skrivaren inte flyttas sÄ lÀtt dÄ den vÀger hela 22kg. Utskriftskostnaden per sida berÀknas till 0,27 kronor för svartvitt och 1,36 kronor per sida för fÀrg. Priset för Canon MF633CDw ligger pÄ mer eller mindre 3000 kronor.

Hur tar du bÀst hand om en laserskrivare?

NÀr man sedan har fÄtt hem sin nya laserskrivare sÄ vill man sÄklart att den ska hÄlla sÄ lÀnge som möjligt. Det som Àr bra med just laserskrivare Àr att Àven om du inte skulle anvÀnda den pÄ ett tag sÄ torkar inte tonern ut som blÀckpatroner gör, i och med att tonern Àr ett pulver. Detta gör att Àven de som inte skriver ut sÄ ofta ocksÄ kan föredra just en laserskrivare. Se bara till att dammtorka den regelbundet och att du följer instruktionsboken sÄ kommer du sÀkert att ha en trogen skrivare för mÄnga Är framöver.

Hur lÀnge hÄller en laserskrivare?

Med de flesta laserskrivare sÄ fÄr du med 3 Ärs garanti. De flesta hÄller Àven lÀngre Àn sÄ, men exakt hur lÀnge beror sÄklart frÄn modell till modell och hur vÀl du tar hand om den.

NÀr det gÀller service för en laserskrivare sÄ kommer ocksÄ trumman att behöva bytas ut med tiden. Den sÀgs hÄlla cirka 4000 ark men gÄr sedan mÄnga gÄnger att köpa med nÀr du behöver byta tonern. Den svarta tonern har olika livslÀngd beroende pÄ modell men hÄller mer eller mindre för 1500 sidor. Om man jÀmför med blÀckpatroner sÄ Àr det en otroligt stor skillnad dÄ de mÄnga gÄnger bara hÄller cirka 200 sidor om den inte torkar ut före. Med detta i tankarna sÄ kommer man fram till att priset för varje utskriven sida i regel Àr betydligt lÀgre med en laserskrivare plus att det blir mindre jobb för att hÄlla den igÄng.

Sammanfattning

SĂ„ Ă€ven om blĂ€ckstrĂ„leskrivaren Ă€r den absolut vanligaste skrivaren pĂ„ marknaden sĂ„ kanske du nu kĂ€nner att du har fĂ„tt ett annat alternativ. Även om det gĂ„r att fĂ„ tag pĂ„ en blĂ€ckskrivare för bara nĂ„gra fĂ„ hundralappar sĂ„ lönar det sig oftast att investera i en skrivare som blir billigare i lĂ€ngden, och som man kan vara sĂ€krare pĂ„ att den kommer att fungera nĂ€r man sedan behöver den.

Som sagt sÄ skriver den ut snabbt, billigt och behöver dessutom inte service lika ofta, vilket Àr bekvÀmt bÄde om man anvÀnder den ofta eller ej. Visserligen, som testerna ocksÄ nÀmner sÄ kan en blÀckstrÄleskrivare vinna om man vill skriva ut bilder och hÀftig grafik dÄ kvaliteten oftast blir bÀttre. Dessutom sÄ kostar ofta en laserskrivare som skriver ut i fÀrg betydligt mer Àn en fÀrgskrivare som anvÀnder blÀck, Àven om som vi nu sett att de inte behöver vara jÀttedyra om man letar. Det som dÀremot kan vara riktigt skönt med en laserskrivare Àr att slippa tÀnka om skrivaren har blÀck eller ej nÀr man ska skriva ut nÄgot. MÄnga blÀckpatroner har tyvÀrr tendensen att torka ut om de inte anvÀnds regelbundet. Detta slipper man med laserskrivare i och med att tonern inte torkar ut dÄ det Àr ett pulver. Detta Àr en stor anledning till att allt fler vÀljer laserskrivare dÄ laserskrivarna dessutom har minskat ordentligt i pris pÄ sista tiden, speciellt dem som skriver ut i svart och vitt som vi ocksÄ har sett i denna artikeln. DÀrför kÀnner fler och fler att laserskrivaren Àr inom rÀckhÄll och ett köp som verkligen lönar sig Àven för privat bruk.

skrivare laserSom tidigare nÀmnt sÄ Àr tonern till laserskrivaren dyrare Àn blÀckpatroner vilket kan kÀnnas skrÀmmande. Fast dÄ hÄller den som sagt ocksÄ mycket lÀngre bÄde under anvÀndning och om skrivaren fÄr stÄ under lÀngre perioder. Trumman sÀgs nÀmligen hÄlla cirka 4000 ark och köps dÀrefter mÄnga gÄnger samtidigt som nÀr du byter tonern. Den svarta tonern har sÄklart olika livslÀngd beroende pÄ modell pÄ skrivaren men 1500 sidor Àr i regel standard. Om man jÀmför med blÀckpatroner som mÄnga gÄnger bara hÄller cirka 200 sidor om den inte torkar ut före sÄ Àr det en otroligt stor skillnad. Med detta i tankarna sÄ kommer man fram till att priset för varje utskriven sida i regel Àr betydligt lÀgre med en laserskrivare. Dessutom sÄ kÀnns den lite mer pÄlitlig dÄ den kommer att fungera nÀr du behöver den. SÄ om du kan tÀnka dig att lÀgga ungefÀr 1500 kronor till 3000 kronor pÄ en skrivare sÄ kanske nÄgon av de skrivarna vi tidigare nÀmnde ÀndÄ Àr nÄgot för dig? TÀnk bara pÄ att noggrant följa instruktionsboken nÀr din laserskrivare kommer hem sÄ kommer du sÀkerligen att ha en trogen hjÀlpreda under mÄnga Är framöver.