Fler och fler personer diagnostiseras med sÀsongsbetonad affektiv sjukdom eller SAD. Detta Àr en typ av depression som orsakats av brist pÄ solsken. Lyckligtvis kan det lÀtt förhindras genom att anvÀnda en ljusterapilampa, en enhet som efterliknar det naturliga solljuset. NÀr du vÀljer att köpa en sÄdan hÀr enheten sÄ finns det nÄgra saker att ta hÀnsyn till sÄsom ljusintensitet och UV-filter. Vi har undersökt oberoende produkttester för att hitta de bÀsta ljusterapinlamporna pÄ marknaden. Du kan se vÄra val hÀr nedanför.

AnvÀndning av en ljusterapilampa kan vara ett mycket effektivt sÀtt att behandla depression och symtom pÄ Ärstidsbunden depression. Studier har visat att det finns mÄnga fördelar med att ljusterapi och att det kan vara en mer effektiv behandling Àn att ta mediciner med fÀrre biverkningar.

Med sÄ mÄnga olika typer av ljusterapilampor pÄ marknaden, kan det vara svÄrt att veta vilket ljus som Àr det rÀtta. Det finns olika storlekar, priser, former och funktioner att vÀlja mellan, sÄ det kan vara svÄrt att veta vilken typ av ljusterapilampa som fungerar bÀst för dina symtom. HÀr Àr nÄgra tips pÄ vad du ska titta efter för att hitta ljusterapilampa bÀst test för att förbÀttra ditt humör och ditt liv.

Ett effektivt verktyg för att behandla sÀsongsdepression Àr ljuslampa mot vintertrötthet, vilket ger en person mer exponering för artificiellt ljus. Vinterdepression eller annan typ av depression som till stor del Àr skapad av omgivning och vÀder, sker ofta under hösten eller vintern, och ljusterapi anvÀnds för att efterlikna ljuset vi fÄr utomhus som vi sÄ lÀtt missar vid den tiden pÄ Äret.

Även kĂ€nd som ljusterapi, eller ljuslampterapi sĂ„ görs detta ofta med ljusterapilampa, som du antingen sitter bredvid, eller arbetar i nĂ€rheten av. Denna typ av behandling kommer att pĂ„verka de kemikalier i hjĂ€rnan som Ă€r kopplade till sömn och humör dĂ€rmed minska dina depressions symtom. Du kan ocksĂ„ anvĂ€nda en ljusterapilampa för att behandla andra typer av depression samt sömnstörningar och andra tillstĂ„nd.

Typ av ljus

Den första funktionen som du bör leta efter i en lampa Àr ett ljus som kommer att producera en viss mÀngd av lux, som Àr en mÄttenhet för ljusstyrka. Det huvudsakliga syftet med en ljusterapilampa bÀst i test, Àr att ersÀtta det ljus som du saknade frÄn korta vinterdagar.

ljusterapilampa 10000 luxEtt typiskt inomhusljus kommer att ha en ljusstyrka runt 100 lux, medan en vanlig mulen dag med massor av moln kan ha en ljusstyrka pÄ ca 1 000 lux. Soliga dagar har en ljusstyrka mellan 10 000 till 100 000 lux med 10,000 lux siffran som Àr baserad pÄ vetenskaplig forskning. Vid denna ljusstyrka, har forskare funnit att ljusterapilampa Àr effektiva vilket Àr logiskt eftersom det Àr den lÀgsta ljusstyrkan av en normal solig dag.

Lampan bör efterlikna ljuset frÄn solen och bör vara antingen av full eller brett spektrum. Det finns nÄgra ljusterapilampa som producerar blÄtt ljus dÄ forskningen visar Àr detta Àr den viktigaste delen av spektrum för humör förbÀttring. Du kan hitta nÄgra ljusterapilampa med blÄtt ljus som Àr effektiva, men de tenderar att vara mindre och mer effektiva vid en lÀgre ljusstyrka.

Buller och flimmerfri

Det finns nÄgra ljusterapilampor dÀr ute som lÀtt kan blinka som Àr ett problem för dem som Àr kÀnsliga för det. Se till att din lampa Àr flimmerfri sÄ att du inte blir illamÄende eller fÄr huvudvÀrk. MÄnga tillverkare Àr medvetna om dessa problem och anvÀnder teknik som fixar det.

En elektronisk ballast anvÀnds ofta för att bli av med flimmer liksom irriterande brum som ofta följer med ett ljus frÄn en ljusterapilampa. Se till att hÄll detta i Ätanke nÀr du handlar sÄ att du inte plötsligt sitter med en lampa som orsakar en obehaglig och obekvÀm upplevelse.

Portabilitet

Om portabilitet Àr viktigt för dig, bör du vara uppmÀrksam pÄ storleken och formen av den ljusterapilampa som du leta efter. Om du behöver ta med dig den till jobbet, eller ha med den pÄ helgen, kommer det att vara svÄrt om din lampa Àr tung och otymplig. Mindre lampor tenderar i allmÀnhet att anvÀnda LED-lampor som Àr mindre Àn lysrör. Det blÄa ljuset finns ofta i mindre lampor eftersom de Àr mindre kraftfulla.

Formen pÄ lampan kan ocksÄ hindra dess portabilitet, speciellt om den kommer med en fotdel. Funktioner som en fotdel Àr bra, men de kan vara svÄrt att flytta frÄn plats till plats. HÄllbarhet Àr ocksÄ viktigt för bÀrbarhet, och du bör titta efter en lampa som anvÀnder LED-lampor, dÄ de Àr mer hÄllbara Àn lysrör.

Ljusintensiteten InstÀllningar

Intensitet instÀllningar kan hjÀlpa mÀnniskor att bli vana vid att anvÀnda en ljusterapilampa i bakgrunden, dÄ mÄnga mÀnniskor lider av illamÄende, huvudvÀrk, nÀr de först börjar anvÀnda dem. Du kommer att finna att med vissa ljusterapilampor kan du Àndra intensiteten av ljuset med sin högsta instÀllning pÄ ljusterapilampa 10000 lux.

InstÀllning av lÀgre intensitet gör att du kan anvÀnda den under lÀngre perioder, och mÄnga mÀnniskor tycker att nÀr de börjar med en lÀgre instÀllning, kan de öka intensiteten nÀr de har vant sig vid lampan, som hjÀlper till att minska biverkningar. Du kommer att hitta nÄgra lampor med bara en instÀllning, andra med tvÄ instÀllningar, och vissa modeller Àr utrustade med en lux-instÀllning som ger dig flera intensitets instÀllningar.

Timer

I genomsnitt Àr ungefÀr trettio minuter den rekommenderade tiden för att anvÀnda en ljusterapilampa bÀst i test. Detta Àr en effektiv dos enligt forskning, men vissa anvÀndare tycker att trettio minuter inte Àr mycket effektivt, och kan anvÀnda den i upp till en timme. Andra anvÀndare har Àven funnit att de behöver en andra session senare under samma dag för att hjÀlpa dem.

Konsekvent anvÀnda Àr viktigt nÀr du anvÀnder en ljusterapilampa och det fungerar ofta felfritt med hjÀlp av en inbyggd timer sÄ att du kan hÄlla koll pÄ hur lÀnge du har varit i ljuset. Vissa timerfunktioner kommer Àven att stÀnga av lampan vid tid som du har stÀllt in.

StÀll

MÄnga ljusterapilampa Àr utrustade med ett stÀll som gör att du kan Àndra vinkel och höjden pÄ din lampa, vilket kan vara mycket anvÀndbart. En av de bÀsta positionerna för att placera din ljusterapilampa Àr rÀtt framför dig, nÄgra centimeter över din ögonlinje som Àr den position som bÀst matchar solen.

Det finns flera övervÀganden att göra nÀr man vÀljer en ljusterapilampa recension som bÀst passar dina symtom och behov. Att hitta rÀtt stil, form, ljusstyrka och intensitet Àr alla viktiga för att hjÀlpa er att fÄ rÀtt mÀngd av terapi för att behandla dina symptom. Din psykiska vÀlbefinnande Àr lika viktigt som det Àr att hitta den perfekta ljusterapilampan för ditt behov.

Fördelarna med ljusterapi

Vad gör ljusterapi Àr ett bÀttre alternativ Àn vissa andra behandlingar för samma besvÀr? Det finns nÄgra viktiga fördelar som kommer med den bÀsta ljusterapilampan:

Behandlingen kan göras medan du gör andra saker Du kan anvÀnda en ljusterapi glödlampa medan du arbetar, lÀser, tittar pÄ TV, eller nÄgot annat som inte krÀver stÀndig rörelse. För denna behandling att fungera, behöver ljuset lysa indirekt i dina ögon, sÄ du kan inte anvÀnda det nÀr de sover eller vilar, eller samtidigt som du rör dig för mycket.

Visat sig vara effektiv för mÄnga mÀnniskor

Studier som anvÀnt en ljusterapilampa jÀmfört med en placebo visade att lampan faktiskt fungerade för mÄnga deltagare. Det Àr ett effektivt sÀtt att behandla de sjukdomar som vi nÀmnde ovan, och det fungerar för nÀstan alla i nÄgon mÄn. Det Àr omöjligt att hitta en behandling som Àr 100% effektiv för alla, men ljusterapi fungerar för mÄnga olika personer.

HjÀlper till att komplettera mÄnga antidepressiva alternativ

Sollampa ljusterapi har visat sig vara ett anvÀndbart stöd i att mildra depression. Det kan anvÀndas tillsammans med antidepressiva medel för att göra dem mer effektiva. I vissa fall kan din lÀkare kunna sÀnka din dos av antidepressiva medel nÀr du anvÀnder ljusterapi. Du bör diskutera anvÀndningen av ljusterapilampor med din lÀkare om du anvÀnder antidepressiva medel.

NÄgra sidor effekter, om nÄgon

SmĂ„ biverkningar sĂ„som huvudvĂ€rk, tillfĂ€llig irritation, anstrĂ€ngda ögon, eller illamĂ„ende Ă€r de enda verkliga risker som Ă€r förknippade med den genomsnittliga person som anvĂ€nder ljusterapi. Om du har bipolĂ€r sjukdom, kanske lampa ljusterapi inte Ă€r en bra lösning, eftersom det kan skapa dĂ„liga reaktioner i kroppen och orsaka mani, hyperaktivitet, eller eufori. Även om din hud Ă€r ljuskĂ€nslig, om du tar en medicin som gör att du Ă€r kĂ€nslig för solen, eller om du har en ögonsjukdom, kommer ljusterapi inte att vara ett bra val.

Hur man anvÀnder en ljusterapilampa

NÀr du köper en energilampa ljusterapi, vad ska du göra med den? Din lÀkare eller psykolog kan ha specifika instruktioner för dig. Om inte, kan lamporna sjÀlva ocksÄ ge viss vÀgledning. I allmÀnhet, kommer du sannolikt fÄ i uppdrag att placera lampan ovanför ditt huvud, men bara nÄgra centimeter ifrÄn dig. Det bör skina frÄn ovan ditt huvud, utan att vara alltför lÄngt bort. MÄnga mÀnniskor lÀgger dem i en hög av böcker, eller pÄ en hylla i nÀrheten medan den anvÀnds.

Anledningen till att ljuset ska komma frÄn ovan , Àr eftersom ögat har mer ljusreceptorer i botten Àn i toppen av ögat. Ljus receptorer i botten av ögat kan uppfatta ljus framför dig mer Àn du kan ana ljuset under dig. För att den fulla effekten av dessa lampor, behöver du skaffa dig sÄ mycketljus i dina ögon (indirekt) som möjligt.

Hur du vÀljer den bÀsta ljusterapilampan

Det finns sÄ mÄnga olika ljusterapi lampor att vÀlja mellan pÄ marknaden idag. Vissa Àr inte lika effektiva som andra, eller de kanske inte Àr precis vad du behöver. HÀr Àr nÄgra av de saker du bör ta en titt pÄ nÀr du letar efter en ljusterapilampa:

Ljusstyrka

Du ska köpa ljusterapilampa för att efterlikna solen och dess ljus. Av denna anledning, Àr de flesta av dem gjorda med 10 000 lux ljusstyrka, eftersom detta Àr vad som mest liknar den mÀngd ljus som vi vanligtvis fÄr frÄn solen. Om du vÀljer ett ljus med lÀgre ljusstyrka kan du behöva anvÀnda lampan lÀngre Àn normalt. Med 10 000 lux ljusstyrka, Àr 20 till 30 minuter allt som behövs. LÀgre ljusstyrka innebÀr att lÀgga pÄ mer tid till din behandling.

ljusterapi glödlampaStrömförbrukning

Ju mer ljus du behöver, desto mer ström kommer du att anvÀnda för att fÄ det att fungera pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr kanske inte Àr en stor oro för dig, men om du anvÀnder din lampa varje dag i ungefÀr en halvtimme per dag, kommer den energi som behövs för att driva din lampa att bli betydande. Leta efter energi-effektiva delar och design som inte kommer att fÄ din elrÀkning att bli alltför stor nÀr du kollar ljusterapilampa test.

UV-Ljusfiltrering

Även om ljusterapi kan hjĂ€lpa dig, kan det bli riktigt illa för dig om du inte har nĂ„gon typ av ultraviolett ljusfiltrering. UV-ljus kan vara skadligt för hud och ögon, speciellt nĂ€r du riktar den direkt mot dig under lĂ„nga perioder. Om du köper en ljusterapilampa av dĂ„lig kvalitet, kan det vara sĂ„ att produkten inte kan filtrera bort tillrĂ€ckligt med UV-ljus. Kontrollera procentsatser för att se till att du fĂ„r rĂ€tt typ av ljus.

Detta Àr en anledning till att solarier inte Àr ett bra substitut för ljusterapi. Vissa mÀnniskor tror att det kommer att fÄ lika effektiv för ljusterapi, men det Àr faktiskt en helt annan typ av ljus som anvÀnds för ljusterapi jÀmfört med solarier. Solarier kan faktiskt skada din hud, och de kommer inte att ge nÄgon av samma förmÄner som ljusterapilampor.

Storlek

En ljusterapilampa billig modell, Àr designade pÄ olika sÀtt, bland annat i mÄnga olika storlekar. Det Àr bra om du kan skaffa dig en som Àr lÀngre Àn dig sjÀlv, sÄ att du enkelt kan placera den framför dig. Ljuset frÄn dessa lampor som ska lysa ner pÄ dig, inte pÄ dig, sÄ en hög lampa Àr mycket anvÀndbar för den anledningen.

Du mÄste ocksÄ tÀnka pÄ det faktum att dessa lampor Àr avsedda att lysa indirekt in i dina ögon. Om du anvÀnder ett litet ljus, kan det vara svÄrare att fÄ vinkeln rÀtt för ljuset. Ett stort ljus gör det svÄrare att fÄ en fel vinkel, sÄ du lÀtt fÄ det ljus du behöver utan att nervöst skruva pÄ dig för mycket över hur den Àr placerad. Men, som jag nÀmnde ovan, större lampor tenderar att anvÀnda mer ström, och de tar upp en massa plats.

Extrafunktioner

Moderna ljusterapilampor Àr utrustade med en hel del ovÀntade funktioner som du kan vara intresserad av. Det Àr vÀrt att ta en titt pÄ nÄgra av de funktioner som finns bortom vad vi har pratat om redan. Beroende pÄ vilken ljusterapilampa Àr bÀst, kommer du Àven att fÄ olika funktioner. Listan kan göras lÄng sÄ du gör bÀst i att sjÀlv jÀmföra tillverkarnas funktioner. Till sist, se till att du jÀmför olika sorters produkter för att fÄ dig en sÄ tydlig bild som möjligt av vad marknaden har att erbjuda dig.