En matberedare Àr ett kökstillbehör som anvÀnds för att underlÀtta matlagningen. Det Àr en motordriven apparat som dÄ krÀver elektricitet för att fungera. Det det finns ocksÄ manuella matberedare, dock Àr det inte alls lika vanligt att se en sÄdan i ett hem. Ska du köpa matberedare sÄ kommer det kunna underlÀtta din matlagning nÀr du stÄr och arbetar i köket. En matberedare liknar en blandare, skillnaden Àr dock att en matberedare anvÀnder utbytbara skivor och blad istÀllet för att anvÀnda ett fast blad som sitter fast i maskinen. Dessutom har matberedare mycket bredare och kortare skÄlar, vilket Àr en mer passande form för fasta eller halvfasta livsmedel. Vanligtvis krÀvs det ingen vÀtska, eller bara en liten del nÀr man anvÀnder en matberedare jÀmfört med blandare som krÀver en viss mÀngd vÀtska för att partiklarna ska kunna röra sig runt bladen och knivarna i maskinen. Med en matberedare Àr det alltsÄ enklare att tillaga mat som inte krÀver sÄ mycket vÀtska, jÀmfört med till exempel en mixer som Àr mer specificerad pÄ att göra smoothies. Dock kan man fortfarande anvÀnda en matberedare nÀr det Àr smoothies man vill göra.

Matberedare har vanligtvis flera olika funktioner man kan anvÀnda dem med, beroende pÄ hur bladen Àr placerade och var för slags knivar som finns i matberedaren. Med en matberedare kan man skiva eller skÀra grönsaker, man kan Àven mala nötter, frön och torkad frukt. Du kan strimla grönsaker och ost, blanda och knÄda degar och dessutom göra pureer. Det finns alltsÄ mÄnga olika saker du kan göra med en matberedare som verkligen kan underlÀtta din matlagning nÀr du stÄr i köket. SÄ förutom att göra deg och skÀra grönsaker, sÄ kan du ocksÄ göra juicer och göra toppings till tÄrtor och mycket mer.

Den första matberedaren som introducerades pÄ den nordamerikanska marknaden var Är 1973 av ingenjören Carl Sontheimer, som dÄ hade tillbringat ett helt Är med att försöka anpassa en fransk industri blandare till en kock. Det tog dock nÄgra Är innan konsumenter insÄg hur anvÀndbar och smidig en matberedare kunde vara till köket, men sÄ fort de insÄg detta sÄ blev matberedaren en bÀstsÀljare och Carl Sontheimer uppfinning revolutionerade matlagningen i hushÄllskök runt om i hela vÀrlden.

Hur fungerar en matberedare?

En matberedare fungerar som sÄ att det finns blad eller knivar i sjÀlva maskinen, som genom en motor roterar i en viss hastighet. Eftersom man kan byta ut bladen och/eller knivarna i sjÀlva apparaten sÄ finns dÀr alltsÄ möjlighet att tillaga olika saker med matberedaren. Har man grövre och större blad och anvÀnder matberedaren pÄ en lÄg hastighet, sÄ Àr den perfekt att anvÀnda om man vill knÄda eller tillaga till exempel deg, sÄ man enkelt kan laga hembakat bröd nÀr man Àn önskar. För att se hur olika maskiner fungerar sÄ Àr det bra att titta över test av matberedare, sÄ att man enkelt vet hur respektive matberedare fungerar.

Vad för slags delar en matberedare bestÄr av

NÀr man köper en matberedare sÄ fÄr man ocksÄ vanligtvis hem tillbehör till apparaten, som kan underlÀtta matlagningen och som kan hjÀlpa dig att tillaga olika sorter saker. Dessa redskap kan vara vispar, hackare, skÀrskivor, degkrokar och mycket mer. Allt beror egentligen pÄ vilken slags matberedare som du införskaffar dig. SjÀlva basen pÄ apparaten innehÄller en motor som har en vertikal axel. Matberedaren har ocksÄ en skÄl, som vanligtvis Àr transparent men det finns ocksÄ andra designer sÄklart. De som Àr genomskinliga har man möjlighet att se sjÀlva maten nÀr den tillagas, vilket kan vara spÀnnande.

matberedare testDet finns ocksÄ knivar eller skÀrblad som man fÀster pÄ axeln pÄ apparaten, dessa passar sÄ att knivarna Àr sÄ nÀra botten av skÄlen som möjligt. Man kan ocksÄ fÀsta fast strimling eller skivor pÄ axeln och dessa snurra istÀllet pÄ toppen av skÄlen. Det beror alltsÄ pÄ vad för slags mat man ska tillaga. PÄ apparaten finns det ocksÄ med ett rör som monteras pÄ skÄlen. Det Àr i detta rör som man stoppar ned ingredienserna i om de ska malas eller skrivas. I sjÀlva matberedaren vid röret sÄ finns dÀr ocksÄ vanligtvis ett skydd, som gör att man skyddar sina fingrar nÀr man anvÀnder maskinen, för dem vill man inte riskera att bli av med. De flesta moderna matberedarna har sÀkerhetsanordningar som dÄ hindrar motorn frÄn att fungera, om det skulle vara sÄ att skÄlen inte sitter fast ordentligt pÄ basen eller om locket inte Àr ordentligt fastsatt i skÄlen. Det finns nÄgra matberedare glas, om man hellre vill ha dessa istÀllet för plast.

FrÄn motorn som finns pÄ apparatens bas, sÄ strÀcker det sig en axel upp pÄ maskinen, som dÄ anvÀnds för att sÀtta fast de tillbehör som man ska anvÀnda med maskinen. SkÄlen Àr vanligtvis gjord utav en slitstark och transparent plast och denna lÄses fast pÄ axeln. Locket, som ocksÄ vanligtvis Àr tillverkat av samma material som skÄlen lÄses fast pÄ skÄlens överdel. Vanligtvis hittar man en pÄ och av knapp pÄ maskinen som startar motorn, men i Àldre matberedare sÄ kan motorn starta nÀr man vÀl fÄtt locket pÄ plats. I locket sÄ finns dÀr ett mat-rör som Àr försedd med en kolv. I detta rör lÀgger du i maten du önskar skiva och trycker sedan ned det med kolven. Vissa modeller har smalare eller bredare mat-rör, beroende pÄ vad för slags mat man ska tillaga. SkÄlens storlek varierar helt beroende pÄ hur stor maskinen Àr.

De tillbehör som man fÄr med nÀr man köper en matberedare Àr de som man fÀster över axeln som finns inuti skÄlen. Den vanligaste anordningen för en matberedare Àr ett S-format blad, strimlings- och skÀrskivor. Detta S-formade blad sitter pÄ botten av skÄlen och bestÄr av tvÄ stycken, smÄ krökta blad som Àr anordnade pÄ motsatta sidor av en pelare gjord utav plast. Denna pelare passar axeln som finns inuti skÄlen. Det S-formade bladet Àr vanligtvis gjord av metall, men det finns ocksÄ vissa som Àr gjorda av hÄrdplast. Det Àr dock de blad som Àr gjorda av metall som Àr bÀst, eftersom de behÄller sin styrka lÀngre.

De blad som Àr gjorda för att strimla och skiva saker Àr ocksÄ gjorda av metall, men dessa sitter istÀllet fast pÄ toppen av skÄlen över axeln. NÀr du ska strimla eller skiva mat, sÄ trycker du ned denna i mat-röret som dÀrefter kommer i kontakt med skivan. SÄ fort maten trÀffar skivan sÄ blir den sÄledes riven eller skivad ned i skÄlen. De hÄl som finns i strimling- och skÀr skivorna kan ge medelstora, bra och grova bitar av mat men kan ocksÄ som sagt strimla maten i mindre bitar. Det finns olika slags versioner av skivor man kan köpa till separat om det Àr sÄ att du vill ha maten i större eller mindre bitar. Man kan alltsÄ komplettera utrustningen som du fÄr med i matberedaren med andra bilagor, sÄ att din matberedare blir med mÄngsidig.

De vanliga tillbehören man kan köpa till inkluderar oftast:

  • Ett degblad, som oftast Ă€r gjort av plast eller metall och de har mer rakare blad. Du anvĂ€nder dĂ„ detta blad för att tillaga deg för pizza eller bröd.
  • En Ă€gg pisk, som har tvĂ„ raka blad med stora öppna paddlar i Ă€ndarna Detta blad anvĂ€nder du nĂ€r du vill göra vispgrĂ€dde och vispa Ă€gg, sĂ„ att man fĂ„r tillrĂ€ckligt med luft för att skapa en hĂ€rlig fluffig slutprodukt.
  • En citruspress, som Ă€r en kupolformad fastsĂ€ttning som passar toppen pĂ„ axeln och denna anvĂ€nds för att pressa ur saften frĂ„n citrusfrukter som apelsin, citroner, limer och sĂ„ vidare.
  • En juicepress, som mer fokuserar pĂ„ frukt och grönsaker sĂ„ att man kan göra pure av frukten eller grönsaken i frĂ„ga.

Du kan dessutom hitta speciella behÄllare som gör sÄ att tillbehören Àr pÄ ett stÀlle och du kan dessutom köpa till extra skÄlar, vilket kan vara anvÀndbart om du vill göra fler saker i matberedaren utan att behöva tvÀtta och rengöra skÄlen mellan matlagningen. Det finns olika slags matberedare dÀr ute, sÄ att kika igenom olika matberedare bÀst i test Àr alltid bra sÄ att du fÄr en god överblick hur alla fungerar.

Vanliga mÄtt pÄ matberedare

De flesta matberedarna som finns pĂ„ marknaden Ă€r relativt stora, eftersom man mĂ„ste ha möjligheten att fĂ„ plats med den mat eller deg som ska tillagas. Moderna matberedare brukar finnas i tre olika grundlĂ€ggande storlekar: Fulla matberedare, kompakta matberedare eller mini matberedare. Oavsett om det Ă€r en stor matberedare eller en liten matberedare du vill köpa, sĂ„ har alla tre grundlĂ€ggande komponenter, vilket Ă€r en motor, en skĂ„l med lock, ett mat-rör och en uppsĂ€ttning av tillbehör. Motorn Ă€r oftast i botten av apparaten och det Ă€r ocksĂ„ motorn som Ă€r den tyngsta delen av enheten. De fulla matberedarna har i allmĂ€nhet kraftfullare och större motorer och dessa kan alltsĂ„ vĂ€ga mer Ă€n hela 9 kg. Dock Ă€r detta inte bara negativt, eftersom maskinen i dessa fall blir mycket stabilare och detta gör sĂ„ledes att maskinen inte rör sig nĂ€r motorn Ă€r igĂ„ng. Även om de allra första matberedarna som slĂ€pptes endast hade en vit klĂ€dsel, sĂ„ finns det idag mĂ„nga snygga fĂ€rger pĂ„ matberedare, bĂ„de i plast och i metall. Detta kan alltsĂ„ göra sĂ„ att din nya matberedare kan passa snyggt in med din resterande köksinredning.

  • matberedare bĂ€st i test I matberedare som har en full storlek sĂ„ har skĂ„len i allmĂ€nhet en kapacitet pĂ„ 1 – 2 liter.
  • I matberedare som har en kompakt storlek sĂ„ fĂ„r dĂ€r oftast plats 600 gram – 800 gram.
  • I matberedare som har en mini storlek sĂ„ fĂ„r dĂ€r oftast plats 250 gram – 600 gram.

I en del modeller fÄr man med bÄde stora och smÄ skÄlar men som gÄr att anvÀnda pÄ samma bas, sÄ att man enkelt kan byta ut skÄlen beroende pÄ hur mycket plats man behöver. Det finns mÄnga olika sorters matberedare dÀr ute, allt beroende pÄ vad det Àr du vill anvÀnda maskinen till. Det finns nÄgra matberedare med blender, som dÄ fokuserar mer pÄ att mixa till juicer eller sÄser om det Àr detta du brukar göra mest nÀr du stÄr i köket. Har du en matberedare med mixer sÄ behöver du sÄledes endast ha denna maskin och du behöver dÄ inte införskaffa dig en separat mixer vid sidan om.

Varför ska man köpa en matberedare?

Du som lagar mycket mat hemma kommer verkligen ha anvÀndning av en matberedare, och pÄ sÄ sÀtt behöver du inte köpa hem massor av olika tillbehör för din matlagning. En bra matberedare underlÀttar alltsÄ din matlagning rejÀlt nÀr du lagar mat. En matberedare Àr bra nÀr du ska blanda mat, men mÄnga inser inte att de ocksÄ Àr idealiska för grövre jobb ocksÄ. Du kan alltsÄ anvÀnda din matberedare för att göra smidiga och hÀrliga sÄser ocksÄ, som till exempel hummus. Du kan alltsÄ anvÀnda en matberedare nÀr du vill göra trÄkigare uppgifter som att strimla ost och skiva tomater. Detta gör att du slipper det fysiska arbetet nÀr du ska hugga eller strimla mat, vilket kan vara till stor hjÀlp, speciellt om du har lite tid eller om du har fysiska begrÀnsningar. Det Àr dessutom enklare om du ska göra en större portion mat. Med en matberedare kan du enkelt göra smoothies ocksÄ. Du kan ocksÄ snabbt och enkelt göra salsa eller andra sÄser, genom att lÀgga in ingredienserna i blandaren, sedan trycker du pÄ knappen för att starta motorn. Se bara till att inte hÄlla ned knappen allt för lÀnge, eftersom det dÄ kommer sluta med en puré istÀllet. NÀr du har en maskin sÄ Àr det bra att göra lite olika matberedare test nÀr du stÄr med dina ingredienser sÄ att du kan testa dig fram vad din matberedare faktiskt kan göra.

Hur du vÀljer rÀtt matberedare för just dina behov

Ska man införskaffa sig en matberedare sĂ„ kan det först vara vĂ€rt att se över vad man faktiskt ska anvĂ€nda maskinen till. Det finns en del matberedare som Ă€r specifikt gjorda för vissa tillagningar medans det ocksĂ„ finns mer universella matberedare som fungerar för det mesta. Ska man köpa en matberedare sĂ„ Ă€r det toppen att lĂ€sa igenom matberedare bĂ€st i test för att fĂ„ lite information om vad det finns för olika maskiner, sĂ„ att man hittar den bĂ€sta matberedaren för just dig och sĂ„ du vet vilken matberedare bĂ€st som egentligen Ă€r rĂ€tt för dig. Är det sĂ„ att du inte vill lĂ€gga allt för mycket pengar pĂ„ matberedare sĂ„ finns det ocksĂ„ matberedare billig som du kan titta pĂ„, eftersom det finns mĂ„nga Ă„terförsĂ€ljare som har matberedare rea. En matberedare kommer sĂ„ledes verkligen att underlĂ€tta din matlagning och kan hjĂ€lpa dig med att laga olika sorters mat.