Oavsett om du vill hÄlla presentationer eller kolla pÄ film, kan miniprojektorn vara en riktigt anvÀndbar apparat. NÀr du vÀljer en miniprojektor ska du definitivt kolla efter egenskaper sÄsom lÀmpligt avstÄnd för projektorn, högre kontrastförhÄllanden och ljusflöde samt flyttbarhet. För att hjÀlpa dig att hitta den bÀsta miniprojektorn, har vi granskat 17 test och valt ut de 5 bÀstaapparaterna som finns tillgÀngliga pÄ marknaden just nu.

bÀst i test
LG PH550G
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Asus S1
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Forever MLP-100
VĂ„rt betyg
Mest innovativa
Andersson PDX-1100
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
ViewSonic M1
VĂ„rt betyg

De folk som ger presentationer pÄ affÀrsresor har ofta mest nytta av en projektor av större storlek. Men, denna storlek, vikt, och ström som behövs, gör dem inte till det bÀsta resesÀllskapet kanske. I denna artikel tar vi en titt pÄ nÄgra av de tillgÀngliga alternativen för att resa, och belyser en del ovÀntade fallgropar och ger rÄd som kanske inte har annars hade nÄtt dig. Först bör du veta vad en projektor Àr för nÄgot.

Vad Àr en mini projektor?

En mini projektor Àr en kompakt projektionsenhet som normalt anvÀnds för kontors-presentationer eller av personlig anvÀndning som att spela upp en film. Ofta vÀger den inte mer Àn en mobiltelefon, en sann fick-smart projektor som passar i din ficka, och drivs som en handhÄllen enhet. Precis som sin skrymmande storebror, kan dessa projektorer ansluta till olika former av enheter, sÄsom kameror, smarta telefoner, DVD-spelare och bÀrbara datorer. Mini projektorer Àr nedkrympta versioner av vanliga projektorer, som anvÀnder laser eller LED-ljus (mini led projektorer) för att projicera en bild och de körs pÄ batterier. Deras smÄ storlekar gör dem perfekta för resor eller för mÀnniskor som har möten och alltid Àr pÄ sprÄng. De vÀger betydligt mindre Àn sina storebröder och tack vare deras smÄ konstruktioner, kan de bÀras i fickan.

Hur bÀrbar behöver dem vara?

projektor miniDen minsta projektorn idag faller in i tvĂ„ kategorier: ”palm-top” och ”pico”. Det finns en viss förvirring om kategorier, eftersom de flesta tillverkare kallar palm-toppar projektor mini.

Men med dimensioner upp till ca 2.5, med lite mer Àn 5 av 5 tum, Àr fick-beskrivning lite mer metaforisk Àn verklig. Miniprojektorer, Ä andra sidan, Àr att jÀmstÀlla med en mobiltelefon i storlek och vikt, sÄ att de lÀtt fÄr plats i skjortfickan.

Palm-tops, som kan vara en portabel projektor bÀst i test, Àr portabla nog att bÀra med dig enkelt nÀr du behöver dem. HÀr Àr det alltsÄ projektor liten som stÄr i fokus.

NÄgra av LED-pocket-projektor ökar ocksÄ deras portabilitet av att kunna lÀsa filer direkt frÄn ett USB-minne. FrÄga dig sjÀlv om du drar nytta av denna funktion och om du kan lÀmna datorn hemma. Om sÄ Àr fallet, Àr en nÄgot större och tyngre projektorn med en USB-lÀsaren kan vara mer portabel i praktisk mening Àn en lÀttare projektor som inte fungerar utan din dator.

Vilken upplösning behöver du?

Idealiskt för bĂ€sta bildkvalitet bör du matchar projektorns upplösning (antal fysiska pixlar i projektorns visning-chip) till den upplösning som du anvĂ€nder ofta. TyvĂ€rr, du har inte lyxen av att göra det valet Ă€ndĂ„ med antingen ”palm-tops” eller ”pico”-projektorer. Palm-tops Ă€r allmĂ€nt SVGA—och i mĂ„nga fall inte standard 800 av 600, men ett lite mindre mĂ„l (858 600, till exempel). Det innebĂ€r att projektorn behöver skala Ă€ven en VGA-bild, vilket kan försĂ€mra bildkvaliteten nĂ„got. Pico projektorer erbjuder lite mer val i upplösning, men för nĂ€rvarande upp pĂ„ VGA (640 × 480), som Ă€r lĂ€mplig för video-eller för grundlĂ€ggande presentationer utan mycket text eller fina detaljer pĂ„ bild. Åtminstone ett par projektorer erbjuder endast halv-VGA (480 × 320) och Ă€r avsedda endast för video eller stillbilder. Ingen av mini-projektorer—pico eller palm-top—har inbyggda widescreen-upplösningar. Pico-projektorer, och palm-tops, Ă€r ocksĂ„ relativt begrĂ€nsade i raden av upplösningar, dĂ„ de kan acceptera och sedan skala ner till deras ursprungliga upplösning. SĂ„ se till att projektorn kan ta emot den signal som du planerar att skicka.

Hur ljusa ska dem vara?

Den allmĂ€nna regeln för en mobil projektor, Ă€r att ljusare inte alltid Ă€r bĂ€ttre, men du kan ignorera det som regel, för palm-top och pico-projektorer. Ingen av dem Ă€r tillrĂ€ckligt ljusa för att kvalificera sig som ”för ljusa” under alla ljusförhĂ„llanden för nĂ„gon rimlig storlek. SĂ„ för dessa projektorer, Ă€r ljusare bĂ€ttre. Alltid.

Den uppmÀtta ljusstyrkan för pico projektorer startar pÄ cirka 10 lumen. Som en tumregel, Àr detta starkt nog för att lÄta dig projektera en anvÀndbar bild för utökad visning i ett mörklagt rum pÄ ungefÀr en 24-tums diagonal storlek.

MÄtten för nuvarande palm-top projektorer körs frÄn en bit under 100 lumen till kring 200 lumen. Som en tumregel igen, Àr det tillrÀckligt ljust Àven pÄ den lÀgre delen för minst en 40-tums diagonal bild vid dÄliga ljusförhÄllanden. PÄ den övre delen, Àr det ljust nog för Ätminstone en 70-tums diagonal bild, Àven med omgivande ljus.

Ljusstyrka – fortsĂ€ttning

Ljusstyrkan av en projektor till iphone till exempel, som ocksÄ kallas ljusintensitet mÀts och visas i ANSI-lumen. Det beskriver hur mycket ljus en projektor kan projicera pÄ en viss yta. För att avgöra hur hög ljusintensiteten ska vara, mÄste du uppmÀrksamma förhÄllandena i miljön.

Är ditt rum dimbart? Desto ljusare omgivande ljus i rummet det Ă€r, desto ljusare mĂ„ste projektorn vara. Bildstorlek och projektionsavstĂ„nd Ă€r ocksĂ„ viktigt faktorer att övervĂ€ga eftersom ett större projiceringsavstĂ„nd innebĂ€r att ljusstyrkan minskar nĂ€r de ska skickas till skĂ€rmen.

Kontrast – ger djup i din bild

Skillnaderna mellan hög och lÄg kontrast pÄ din projektor. Kontrast beskriver skillnaden i ljusstyrka mellan svart och vitt. För ett kontrastförhÄllande pÄ 1000:1, Àr den ljusaste punkten tusen gÄnger starkare Àn den mörkaste punkten. Ju högre kontrast en projektor har, desto skarpare och mer naturligt kommer den projicerade bilden att visas.

Hur höga kontrastvÀrden som behövs, Àr beroende pÄ tillÀmpning och miljö-ljusstyrka. KontrastförhÄllandet Àr sÀrskilt viktigt för hemmabioprojektorer för att skapa djup svÀrta. Om du vill anvÀnda din projektor frÀmst i dagsljus eller artificiell belysning, Àr det dÀremot inte en sÄdan viktig faktor. De flesta projektorerna pÄ marknaden idag kommer att erbjuda ett kontrastförhÄllande pÄ minst 5000: 1.

Upplösning / Format – hur mĂ„nga pixlar kommer din projektor behöva?

Upplösningen beskriver antalet pixlar som bygger upp bilden. Ju högre pixeldensitet, desto mer detalj kommer bilden att ha.

Upplösningen som du behöver för din projektor beror pÄ den avsedda anvÀndningen och kvaliteten pÄ ingÄende data. I dagens vÀrld Àr vi vana vid högupplösta innehÄll tack vare moderna tv-apparater, datorer och andra skÀrmar.

Med detta i Ă„tanke, sĂ„ föreslĂ„r vi verkligen att du ska börja din sökning med en standard om inte lĂ€gre upplösning Ă€n ”HD redo”. Med en HD-redo projektor (1280 x 720 pixlar) kan du uppleva dvd-filmer pĂ„ den stora skĂ€rmen. WXGA (1280 x 800) upplösning Ă€r perfekt för företagspresentationer ocksĂ„, och matchar moderna widescreen bĂ€rbara datorer och dĂ€rför en bĂ€rbar projektor test.

Om du vill ha en riktigt skarp bild för anvÀndning med en Blu-ray-spelare bör du skaffa en Full HD-projektor (1920 x 1080 pixlar). För spelare med en PS4 eller Xbox, kommer en Full HD-projektor att vara rÀtt val.

Full HD Ă€r inte det ultimata men i det exklusiva hemmabio segmentet finns det nu 4K-projektorer med en upplösning pĂ„ 3840 x 2160 pixlar. Även om det Ă€nnu inte finns en stor mĂ€ngd 4K innehĂ„ll som Ă€r tillgĂ€ngligt, kan du anvĂ€nda en bra upscaler (till exempel pĂ„ AV-receiver) vilket innebĂ€r att du kan njuta av ett utbud av Full HD-material i 4K kvalitet.

  • SVGA = 800 x 600 pixlar (4: 3-format) / lĂ€gre ingĂ„ngsnivĂ„ –>med dagens mĂ„tt bildkvaliteten Ă€r lite lĂ„g
  • XGA = 1024 x 768 pixlar (4: 3-format) / nybörjar-nivĂ„n och företag –>detta Ă€r frĂ€mst anvĂ€ndbart för ersĂ€ttning maskiner snarare Ă€n en ny uppsĂ€ttning
  • WXGA = 1280 x 800 pixlar (16:10-format) / företag och multimedia
  • HD-ready = 1280 x 720 pixlar (16: 9 format) /nybörjar-hemmabio
  • Full HD = 1920 x 1080 pixlar (16: 9 format) / hemmabio / företag
  • WUXGA = 1920 x 1200 pixlar (16:10-format) / för högupplösta företagspresentationer
  • 4K = 3840 x 2160 pixlar (16: 9 format) /högkvalitets hemmabio

Ta inte kontrastförhÄllande pÄ för stort allvar

Även om projektor-specifikationer inte Ă€r kompletta utan att nĂ€mna kontrasten, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ inte den avgörande biten. Men du bör förstĂ„ att en kontrast refererar till förhĂ„llandet mellan de ljusaste och de mörkaste omrĂ„den en projektor kan skapa. I alla fall, kommer kontrasten av en projektor att ja en viktig roll att spela i ett mörklagt rum för att sĂ€kerstĂ€lla exakt visad grafik eller bilder.

Hur planerar du att ansluta?

Hur du planerar att ansluta en miniprojektor bĂ€st i test Ă€r ocksĂ„ en av de viktigaste frĂ„gorna. Även om ett par av pico och palm-top projektorer kommer tillsammans med endast komposit videoanslutning, Ă€r de flesta av dem försedda med bĂ„de SVGA och kompositkontakter. Innan du köper en liten projektor test, bör du alltid se till att de ”utgĂ„ngarna” som finns pĂ„ projektorn Ă€r tillrĂ€ckliga och Ă€r förenligt med dessa pĂ„ din dator/video-utrustning.

MĂ€rke/Modell

mobil projektorBland andra val av attribut, Àr mÀrke och modell av en mini projektor test, ocksÄ av stor betydelse. Om du redan har anvÀnt ett visst mÀrke tidigare, kan du vara sÀker pÄ kvalitén som du fÄr. Din familj eller vÀnner kan sÄ klart ocksÄ föreslÄ dig nÄgra sÀrskilda mÀrken.

Om ett visst varumÀrke har en historia av att leverera ett verkligt vÀrde sedan tidigare, finns det maximala chanser att det kommer att hÄlla fast vid detta i framtiden.

Men, du bör ocksÄ vara öppen för att experimentera med nya fabrikat/modeller för du vet aldrig nÀr en av dem kommer bli ditt mest omtyckta varumÀrke för framtiden.

Kostnad

Alla smÄ projektorer som du vÀljer att köpa ska matcha din budget. Det Àr alltid tillrÄdligt att du kollar in priserna riktigt noga innan du lÀgger en bestÀllning pÄ nÀtet eller i butik. Viktigast av allt, bör du övervÀga alla ovan nÀmnda faktorer och funktioner (högtalare, batterier, SD-kort, internt-minne etc.) sÄ att du kan hitta den bÀsta miniprojektorn.

Även om projektor-specifikationer inte Ă€r kompletta utan att nĂ€mna kontrasten, sĂ„ Ă€r det Ă€ndĂ„ inte den avgörande biten.

Men du bör förstÄ att en kontrast refererar till förhÄllandet mellan de ljusaste och de mörkaste omrÄden en projektor kan skapa. I alla fall, kommer kontrasten av en projektor att ja en viktig roll att spela i ett mörklagt rum för att sÀkerstÀlla exakt visad grafik eller bilder.

Efter att ha sett vad du ska titta efter nÀr man köper en pico-projektor, kommer vi att ge dig ett försprÄng i din sökning. HÀr Àr en utmÀrkt val som du kan tÀnka pÄ om du vill investera i en sÄdan pryl.

SÄ hÀr kommer tips att övervÀga innan du köper en mini projektor:

Bild-och ljudkvalitet: För att njuta av en film eller presentationer, ska displayen vara ljus. Ljudet behöver sÄ klart vara av hög kvalitet och vara som opera för öron.

Upplösning: Standard-upplösning varierar frÄn en modell mini projektor till en annan. Det Àr en viktig funktion som innebÀr utförandet av mini projektorn. Kom alltid ihÄg att ju högre upplösning desto bÀttre kvalitet pÄ bilder av videor och mycket mer presentabla presentationer.

SpecifikationsförhÄllande: Du kan bestÀmma specifikationsförhÄllandet mellan en mini projektorn genom att dividera avstÄndet frÄn bilden och den visade bredden. Det finns de prylar med höga specifikationer medan andra har mindre. Storleken pÄ specifikationsförhÄllandet kommer att ge dig mer klarhet i vart du ska placera det som ska visas pÄ skÀrmen. För den med större specifikationsförhÄllande, behöver du stÀlla in ett lÀngre avstÄnd frÄn skÀrmen. Medans de med mindre specifikationsförhÄllande gör att du placerar dig nÀrmare vÀggen. Genom att stÀlla in din mini projektor rÀtt, kan du vara sÀker pÄ att fÄ ljus skÀrpa.

Anslutning: miniprojektor iphone för anvÀndning i hemmet ska ha HDMI-port, sÄ Àr det bara. I de fall dÀr du behöver en projektor i större utstrÀckning, bör du kolla in en Pico-projektor. Pico-projektorer levereras med en mÀngd anslutningsmöjligheter, inklusive HDMI, ljud ut och VGA-port.

Batteriets livslĂ€ngd: Skaffa en mini-projektor med ett kraftfullt batteri. Laddningen som projektorn hĂ„ller bör vara tillrĂ€ckligt för dig och din anvĂ€ndning. Det bör göra det möjligt för dig att titta pĂ„ och leverera dina presentationer utan att stĂ„ dĂ€r utan nĂ„gon ström. De bĂ€sta batterierna i en mini projektor bör hĂ„lla Ă„tminstone i ca 1–2 timmar. Vissa modeller levereras med ett extra batteri. VĂ€lj klokt.

Slutsats

SÄ lÀnge du rÀknar in de punkter vi precis har gÄtt igenom, och spenderar tillrÀckligt med tid pÄ att undersöka och förbereda dina krav, kommer du troligtvis att hitta den bÀsta mini projektorn.

De tips som vi precis har gÄtt igenom kommer Àven att hjÀlpa dig att undvika billiga och sÀmre mini projektorer.