Vad är mjölkskummare för något?

För att kunna göra en kaffe latte eller cappuccino hemma, som verkligen är som en som du köper på ett café, så bör du ha en egen mjölkskummare. Mjölkskummaren vispar upp mjölken till ett härligt skum och gör att du får ett sådant fint mjölkskum som en guldkant på ditt kaffe. Om du älskar att kunna börja dagen med en god kaffe latte så kan det vara en bra idé att köpa hem en mjölkskummare. Speciellt i och med att det är dyrt att köpa en kaffe latte varje morgon på café. Hur vet du då vilken mjölkskummare som du bör köpa? Vi ska här titta på olika mjölkskummare från olika tester. Genom att göra detta så hittar vi de mjölkskummare som ger det typ av mjölkskum som just du vill ha.

bäst i test
Melitta Cremio 2.0 Stainless steel
Vårt betyg
Mest populära
Exido mælkeskummer
Vårt betyg
mest prisvärt
Caso Crema Grande Jet
Vårt betyg
Flest funktioner
Delonghi EMFI.BK
Vårt betyg
Vårt senaste val
Bialetti Induktion 1000
Vårt betyg

Hur fungerar mjölkskummare?

En elektrisk mjölkskummare vispar mjölken till ett trevligt skum. Detta är väl också vad de olika mjölkskummarna har gemensamt. I övrigt så kan de variera mycket. Vissa mjölkskummare värmer nämligen också upp mjölken åt dig om du vill. Är den tillräckligt avancerad så kan du också välja hur varm mjölk du vill ha. Ytterligare färdigheter som de olika mjölkskummarna kan ha är att de kan vispa mjölken på olika sätt. Exempelvis så kan de ha olika inställningar beroende på om du vill ha en latte, cappuccino eller helt enkelt bara varm mjölk. Det kan vara svårt att veta på en gång hur man vill att ens mjölkskummare ska se ut, därför är det bra att läsa om mjölkskummare som är bäst i test.

Vanliga storlekar på mjölkskummare

Det finns många olika bra mjölkskummare i olika storlekar. Många gånger har storleken att göra med hur mycket mjölk som den ska kunna skumma samtidigt. Det finns allt från cirka 120ml till cirka 700ml. Den vanligaste storleken verkar vara ungefär 250ml vilket räcker till ungefär två lattes eller fyra cappuccinos.

Har mjölkskummare någon garanti?

De flesta mjölkskummare kommer med minst 1 års garanti och vissa har upp till 3 års garanti. Såklart så beror längden på garantin på vilken tillverkare som har gjort mjölkskummaren och var du köper din mjölkskummare.

När får man mest användning för mjölkskummare?

Har du en bra mjölkskummare och dricker många varmare drycker med mjölk så kommer du definitivt få bra nytta av en mjölkskummare. Dessa går nämligen att använda till alla varma drycker som du önskar ett trevligt, krämigt mjölkskum på. Därför kan det vara en bra idé att köpa en elektrisk mjölkskummare och testa. Då kommer man nog se att man faktiskt får mer användning för den än man kanske först trodde.

Hur väljer man rätt mjölkskummare?

Hur kan man då hitta den bästa mjölkskummaren? Jo genom att ta reda på vilken mjölkskummare som är bäst i test! Vi ska därför berätta om några testvinnare här nedan, både manuella och elektriska.

 • mjölkskummare testKrups Automatisk mjölkskummare – Rekommenderad av The Evening Standard ger dig enkelt den typen av skum som du önskar. Du väljer genom att trycka på någon av knapparna latte, cappuccino eller varm mjölk. Denna skummaren är sladdlös så att du bekvämt kan servera direkt ut mjölkskummaren. Den stänger också av sig själv när den är klar samt har ett handtag utformat för att inte bränna sig. Den är rengörs väldigt lätt i och med att den är utrustad med en yta gjord för att mjölken inte ska klibba fast. Pris: Cirka 1000 kronor.
 • Bodum Latteo – Denna enkla mjölkskummare har toppbetyg både hos tyska TestFazit och och brittiska The Independent. Denna modell är manuell, vilket betyder att den inte använder ström. Mjölkskummet förblir kallt med en krämig konsistens och väldigt små bubblor. Om man istället vill ha ett varmt mjölkskum så kan man enkelt värma mjölkskummet i själva mjölkkannan genom att stoppa den i mikron i cirka en halv minut då kannan klarar av detta. Den är inte jättestor men klarar ändå av att skumma 250ml mjölk. Du skummar mjölken i någon minut och låter den sedan stå och tjockna en liten stund för att sedan använda den eller värma upp den något. Rengöringen gör du enklast i diskmaskinen. Pris: Cirka 269 kronor.
 • Philips CA6500 – Med toppbetyg hos TestFazit och en liten och snygg design är den perfekt till en mindre lägenhet eller på kontoret. Den passar bra till att exempelvis göra en stor macchiato eller två cappuccinos då dess behållare har en kapacitet på 120 ml. Den gör både kallt och varmt skum. Även denna stilrena mjölkskummaren är försedd med en non – stick yta. Pris: Cirka 627 kronor.
 • Severin SM 9685 – Modellen är en testvinnare hos både tyska TestFazit och brittiska The Evening Standard. Detta är en mångsidig mjölkskummare som ger dig det skummet du ber om eller värmer bara mjölken om det är det du önskar. Den har dessutom fyra temperaturlägen, 45, 55, 60 och 65 för att kunna ge dig exakt det skummet du önskar till ditt kaffe. Den är också bra på att göra de små bubblorna som skapar mycket volym. Om du får gäster så är det just denna mjölkskummare som du vill ha hemma då den kan göra hela 700ml mjölkskum. Du har dessutom möjligheten att servera direkt ut kannan då den är löstagbar. När det gäller rengöring så går flera delar av mjölkskummaren att köras i diskmaskinen. Det går också att öppna locket så att man kan lägga i ingredienser som för att göra varm choklad. Handtaget är i plast och gjort för att inte kunna bränna sig. Pris: Mellan 900 – 1500 kronor.
 • Gastroback Latte Magic – Verkar vara något av en tysk favorit då den är testvinnare hos både ETM Magazine och Technik Zu Hause, dessutom så har den fått toppbetyg av Testsieger och Testberichte. Denna mjölkskummaren påstås passar perfekt till alla typer av kaffe vare sig du gillar just latte eller cappuccino, latte macchiato, espresso, helt enkelt vilken kaffedryck du än kan tänka dig. Den gör nämligen både varm och kallt skum. Dennes värmeelement ser också till att mjölken inte stiger över 70 grader vilket är viktigt för att behålla en god smak. Om du vill kunna göra en god varm choklad så fungerar även denna modell för det syftet också. Den kan värma 350ml mjölk och göra 250ml varm choklad. Den blir heller inte allt för varm på utsidan och stänger också av sig själv automatisk. Något som kan vara extra uppskattat på morgonkvisten är att den också är väldigt tyst. Rengöring är enkelt då den har en löstagbar spiral och en non – stick yta. Pris: Cirka 671 kronor.
 • WMF Lineo – Denna mjölkskummare är vinnaren hos Computer Bild. Den är automatisk vilket innebär att du inte behöver göra någonting för att skumma mjölken. Den är även lätt att rengöra då också denna modellen har en non – stick beläggning för att mjölken inte ska fastna. Den kan göra fyra sorters olika skum och tar ungefär 2 minuter på sig för att skumma 250 ml mjölk. Mjölkskummaren stänger dessutom av sig automatisk när skummet är klart vilket innebär att du inte måste hålla koll på den medans den arbetar vilket kan vara skönt. En annan fördel är att den är sladdlös. Den kommer med en platta som du pluggar in i väggen, när skummet sedan är klart så är det bara att lyfta loss den och servera. Pris: Cirka 1249 kronor.

Hur tar man bäst hand om en mjölkskummare?

Om du så har köpt en manuell eller elektrisk mjölkskummare efter test så är det bra att ta reda på hur just din mjölkskummare ska tas hand om. I och med att mjölkskummare kan fungera med eller utan el samt att vissa kan köras i diskmaskin medans andra bör diskas för hand så bör man läsa sin manual för att veta hur den bör tas hand om.

Bra saker att veta om mjölkskummare

Även om du köpt den bästa mjölkskummaren så påverkar mjölken mycket hur ditt skum kommer att bli. Skummet bildas nämligen när man blåser in ånga i mjölken. Proteinet i mjölken är då väldigt viktigt för att skapa ett stabilt skum. De små luftbubblorna behöver nämligen omges av tunna proteinskal för att hålla. En annan viktig del för ett stabilt skum är fettet. Fettet fungerar nämligen som ett lim. Med andra ord, ju fetare mjölk desto stabilare skum. Det bör också vara homogeniserad mjölk då fettdropparna i den mjölken är mindre. Större fettdroppar resulterar i ett ostabilt skum. För att lyckas få till det bästa skummet som din mjölkskummare kan göra så bör du alltså köpa homogeniserad helmjölk. Såklart så kan alla mjölksorter skummas men med olika resultat. För bästa smak bör mjölken heller inte värmas till mer än 65 grader då detta kan skapa en icke uppskattad bismak. Oftast så blir skummet också luftigare om man vispar små mängder mjölk.

Vilka sorters kaffe kan man göra?

När du sedan har köpt en mjölkskummare som är bäst i test (mjölkskummare bäst i test) så kanske du önskar veta vad det finns för olika kaffedrycker som du kan dricka med din skummade mjölk. Vad är egentligen skillnaden mellan alla namn som finns? Kanske du undrar. Vi ska nu helt kort förklara det för dig.

 • Espresso: För att kunna göra andra kaffedrycker behöver du oftast först kunna göra en Espresso. Denna typen av kaffedryck görs inte på någon speciell typ av kaffeböna utan det är snarare hur den bryggs som gör den speciell. Den bryggs nämligen under tryck. Trycket pressar oljor och smakämnen ur kaffebönorna vilket resulterar i en något starkare smak än du får av vanligt kaffe. Dubbel espresso: Är en kopp med två espressos. Med andra ord, ett kaffe med mycket stark smak.
 • elektrisk mjölkskummareEspresso macchiato: Helt kort så häller man mjölkskum ovanpå espresson. Att hälla på ett mjölkskum ger många positiva effekter då det bevarar både värme, arom samt smak.
 • Americano: Ett ganska starkt kaffe. Du häller nämligen kokat vatten över en dubbel espresso. Det är en bra idé att ta bort skummet från espresson då det möjligtvis har en bitter smak. Det går även att göra espresson över det kokande vattnet om du inte vill hälla det heta vattnet över espresson i efterhand.
 • Kaffe latte: Detta är nog än av de populäraste kaffetyperna. Det är en mild kaffedryck. Den har ett högt mjölkinnehåll, och är därför en söt och mild typ av espresso. Denna dryck är gjord på en enkel alternativt dubbel espresso och mycket mjölk. Man lägger sedan mjölkskum på toppen för att behålla värmen och samtidigt göra kaffet härligt att dricka. Man vill däremot inte tillsätta för mycket mjölk så att kaffet späds ut alltför mycket och kaffesmaken på så sätt nästan försvinner. Man kan också välja om man vill hälla i varm eller kall mjölk. Vissa tillsätter också smak i form av någon smaksatt sirap.
 • Cappuccino: Cappuccino är populär då den ofta är mycket söt och består av lika delar mjölk, espresso och skum. Egentligen säger experterna att cappuccino borde göras med mer mjölk än då och dessutom ska inte mer än en femtedel av drycken vara mjölkskum. Traditionellt sett använder man däremot mycket skum i sin cappuccino och om man vill kan man strö lite choklad högst upp.
 • Cortado: Detta är en variant som blir mer och mer känd. De beskrivs som en manligare version av latten. Det är en dubbel espresso med helmjölk fast denne har inget skum på toppen.
 • Mocha: Gillar du varm choklad? Då kan detta vara kaffetypen för dig. Man blandar nämligen en cappuccino med varm choklad. Den tillreds genom att man blandar en espresso med kakao för att sedan tillsätta mjölk och såklart också lite mjölkskum på toppen.

När du nu har fått en uppfattning om vad det finns för olika typer av kaffedrycker så förstår du säkert också hur bra det är att ha en mjölkskummare för att kunna göra dessa varianter hemma. På så sätt kan man vara barista i sitt eget hem. Med andra ord något för en genuin kaffeälskare.