Personer ur Àldre generationer finner det ofta svÄrt att anpassa sig till ny teknik, vilket förklarar varför mÄnga nya enheter inte Àr lÀmpliga för seniorer. NÀr det gÀller mobiltelefoner vill Àldre personer vanligtvis ha enkla apparater med stora, tydliga knappar och skÀrm. Lyckligtvis finns det ocksÄ ett brett utbud av mobiltelefoner som uppfyller seniorers behov. Vi har granskat 22 tester av specialiserade mobiltelefoner för Àldre för att hitta den allra bÀsta modellen av mobiltelefoner för seniorer.

bÀst i test
Doro 540X
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Doro 8035
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Doro 1362
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Doro 8040 4G
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
Emporia Euphoria
VĂ„rt betyg

Vad innebÀr en mobiltelefon för Àldre?

Vad menas dÄ egentligen med en telefon för Àldre? MÄnga gÄnger sÄ Àr det en enkel mobiltelefon med stora knappar, vilket mÄnga gÄnger Àr praktiskt dÄ synen kan försÀmras pÄ Àldre dagar. MÄnga Àldre Àr heller inte alltid sÄ förtjusta i nÀr de ibland kommer Ät knappar som fÄr det att hÀnda saker som de inte ville frÄn början. Detta kan mÄnga gÄnger leda till onödig stress. DÀrför sÄ Àr det bra med större knappar som minskar riskerna att detta hÀnder. MÄlet med mobiler speciellt anpassade för Àldre Àr just att de ska kÀnna att de har en mobiltelefon som de kÀnner sig bekvÀma med och som de gillar att anvÀnda. Det hÀnder nÀmligen vÄra Àldre vÀnner och familjemedlemmar inte riktigt hunnit med i den tekniska utvecklingen som har gÄtt vÀldigt snabbt. DÀrför kan det vara bÀttre att undvika stressen som en ny modern och snabb telefon kan innebÀra för dem genom att helt enkelt köpa en mobil designad efter just deras behov. Ibland önskar dem nÀmligen en telefon som endast Àr enkel och bekvÀm att ringa med. Vissa kanske ocksÄ vill kunna skicka ivÀg ett meddelande och möjligtvis ocksÄ ta nÄgot kort ibland. Det finns seniormobiler som Àr anpassade efter de olika önskemÄlen pÄ teknikaliteter, presenterade pÄ ett enkelt och smidigt sÀtt.

Mobil för Ă€ldre – Vad gör den annorlunda frĂ„n andra mobiltelefoner?

Som tidigare nÀmnt sÄ Àr mÄlet med en mobil för Àldre att det ska vara en enkel mobiltelefon, möjligtvis nÄgot mindre teknisk som Àldre mÀnniskor lÀtt kan hantera. Det finns olika nivÄer beroende pÄ hur enkel man vill att mobilen ska vara. Det finns nÀmligen Àven smartphones anpassade för Àldre. Samtidig sÄ finns det ocksÄ riktigt enkla telefoner som endast har skÀrm och större knappar och i och med det inga pekfunktioner. Det kan vara perfekt om man endast vill ha en telefon att ringa med. Med andra ord sÄ Àr dessa telefoner anpassade för dem som önskar en fungerande, hÄllbar telefon med möjligtvis lite extra tekniska funktioner som exempelvis en kamera, istÀllet för en mindre fickdator med telefonfunktion som man skulle kunna kalla de nyare mobilerna idag.

Vad fÄr man generellt sÀtt betala för en seniortelefon?

Vill man köpa en ny enkel mobiltelefon för Ă€ldre sĂ„ finns dessa i olika prisklasser. Oftast sĂ„ Ă€r det inte sĂ€rskilt höga priser som det handlar om. Det vanligaste mĂ€rket för en seniortelefon, Doro, kan ligga pĂ„ runt 600 kronor för de enklaste modellerna och upp till 2500kr om man önskar sig en enklare smartphone. Övriga mĂ€rken ligger i regel runt 500 – 1000 kronor. HĂ€r kommer ett exempel pĂ„ tre populĂ€ra modeller för seniortelefoner:

  • mobiltelefon för Ă€ldreDoro 612 – Detta Ă€r en vikbar telefon som sitter bra i handen och har stora knappar att navigera med eller om man önskar slĂ„ numret direkt. Har man problem med synen sĂ„ kan man ocksĂ„ Ă€ndra textstorleken sĂ„ att det syns tydlig och klart vad som stĂ„r pĂ„ skĂ€rmen.
  • Doro 715 – Telefonen Ă€r nĂ„got mindre och har ocksĂ„ dĂ€rför mindre knappar som sitter tĂ€tare. Den Ă€r Ă€ndĂ„ lĂ€tta att fĂ„ grepp om i och med att den har en rĂ€fflad baksida.
  • MyPhone 5300 Forte – Denna telefonen Ă€r mycket enkel och har endast det viktigaste. Knapparna Ă€r stora och sitter brett isĂ€r. Telefonen Ă€r ocksĂ„ tĂ„lig dĂ„ den Ă€r skyddad frĂ„n vatten och damm.

En telefon som ocksĂ„ bör nĂ€mnas Ă€r en bra smartphone för Ă€ldre, Doro Liberto 820. Denna telefonen passar den som önskar en nĂ„got mer teknisk mobil men som kanske har problem med synen och dĂ€rför behöver en enkel och tydlig smartphone. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt har man Ă€ndĂ„ ha tillgĂ„ng till GPS och andra tekniska funktioner men i ett bĂ€ttre, tydligare format. Priserna varierar frĂ„n ungefĂ€r 1496 – 2390 kronor.

Fördelar och nackdelar med en seniormobil

Mobilabonnemang Àr idag oftast billigare Àn telefonabonnemang till fasta telefoner, och man kan dessutom utnyttja mobilabonnemang nÀstan överallt.

Det finns mÄnga fördelar med att köpa en mobiltelefon för Àldre, exempelvis nÀr det kÀnns krÄngligt med alla moderniteter eller nÀr allt kÀnns alldeles för smÄtt pÄ en vanlig telefon. En seniormobil kan nÀmligen vara en mobiltelefon med stora knappar som Àr lÀtt att anvÀnda. Men vissa blandar Àven ny teknik med behÀndigheten med tydliga ikoner och större knappar.

Nackdelen Àr vÀl möjligtvis att den inte har alla funktioner som en modern telefon kanske har, men för andra sÄ kan det ocksÄ vara en fördel. MÄnga gÄnger Àr dock inte kameran alltid av jÀttehög kvalitet och tar dÀrför inte lika snygga bilder som en modern telefons kamera gör. Telefonerna upplevs möjligtvis inte heller lika snygga, men det kan sÄklart ocksÄ vara en smaksak.

I vilka situationer Àr en pensionÀrstelefon mest anvÀndbar?

MÄnga Àldre mobiltelefoner köpes för att de ska vara pensionÀrstelefoner, men det kan oftast vara bÀttre att köpa en telefon som faktiskt Àr designad för att vara just en mobiltelefon för Àldre. Det kan innebÀra en trygghet för dem att ha en mobil att bÀra med sig som de faktiskt förstÄr sig pÄ. Exempelvis om de skulle ramla nÀr de Àr ute pÄ promenad sÄ kan de ringa sina barn eller i vÀrsta fall nödnumret för att fÄ den hjÀlp som de behöver. MÄnga pensionÀrstelefoner Àr dessutom utrustade med ICE knapp för enkelhetens och sÀkerhetens skull. Det kan ocksÄ vara skönt att ha en mobiltelefon bara för att kunna ringa nÄgon nÀr man kÀnner sig ensam, och detta spelar ingen roll vilken Älder man Àn Àr i.

Hur kan man vÀlja rÀtt pensionÀrsmobil för dina behov?

DÄ det finns pensionÀrsmobiler anpassade efter olika behov och smak sÄ kan det vara svÄrt att veta exakt vilken mobil som passar de behov man kÀnner att man sjÀlv har. SÄ hur kan man dÄ veta vad man ska satsa pÄ? Om man har problem med synen sÄ kan det vara bra att köpa en mobil med stora knappar. De flesta pensionÀrsmobilerna har stora knappar med det finns vissa som har större Àn andra. MÄnga mobiler har ocksÄ den funktionen att de berÀttar vad man trycker pÄ, vilket kan vara praktiskt om man har en ordentlig synnedsÀttning.

seniortelefonVill man bara ha en mobil som bara Àr nÄgot enklare att hantera sÄ kanske just sÄdana funktioner inte riktigt Àr lika viktiga. DÄ kan det möjligtvis rÀcka att knapparna bara Àr nÄgot större en vanligt, och framför allt att saker och ting Àr tydliga och enkla. Vill man gÀrna ha nÄgra tekniska funktioner sÄ kanske man till och med kan köpa en senioranpassad smartphone som Doro Liberto, men Àven vissa vanliga smartphones gÄr att Àndra sÄ att de blir tydligare eller till och med ganska senioranpassade. Detta kan vara bra om man egentligen önskar en vanlig mobil och inte har sÄ stora problem annat Àn att vissa saker Àr Àr allt för otydliga.

Det bÀsta kan vara att man gÄr till en butik och fÄr prova hÄlla i de olika alternativen som finns för att pÄ sÄ sÀtt fÄ en tydlig bild av hur stora knapparna Àr och om man vill ha en vikbar telefon eller ej.

Hur kan man ta hand om en seniormobil pÄ rÀtt sÀtt?

Seniortelefoner, eller mobiler (Seniortelefoner mobil) Àr ibland ganska hÄllbara för att det ska vara möjligt att kunna tappa dem utan att de gÄr sönder pÄ en gÄng. SÄklart sÄ Àr det bÀttre om man precis som med vanliga mobiler försöker att vara försiktiga med dem. Med andra ord inte duscha med den, slÀppa den frÄn höga höjder eller tvÀtta av den under rinnande vatten. Vill man rengöra den sÄ Àr det bÀttra att torka av den med en fuktig handduk. En mobiltelefon till Àldre finns med andra ord anpassade för olika syften, vissa bör man vara försiktigare med Àn andra. Det kan dÀrför vara en bra idé att frÄga nÀr man köper telefonen hur tÄlig just den seniormobilen Àr.

Var kan du fÄ tag pÄ en pensionÀrsmobil?

Vissa av dem gÄr att bestÀlla pÄ nÀtet men oftast Àr det lÀttaste att gÄ in i en butik som sÀljer telefoner, exempelvis Elgiganten, Telia med flera. PÄ detta sÀttet sÄ fÄr man ocksÄ en tydligare överblick om just den mobilen verkligen Àr den man söker. Idag sÄ finns det nÀmligen mÄnga Àldre som Àven gillar att syssla med Facebook och Instagram och dÀrför föredrar att förenkla en vanlig smartphone. Det Àr ocksÄ bra att kunna se om skÀrmen Àr tillrÀckligt stor pÄ den mobilen som funderas över, samt om knapparna sitter pÄ ett sÄdant sÀtt att det inte Àr sÄ stor risk att man trycker dÀr man inte vill. Troligtvis Àr det ocksÄ just pÄ grund av detta som dessa mobiler inte Àr lika spridda i onlinebutikerna. Kundkretsen gillar ofta att kÀnna pÄ det dem ska köpa samt fÄ hjÀlp att komma igÄng med sin nya mobiltelefon.

Vilken pensionÀrstelefon Àr bÀst i test?

Som vi tidigare nÀmnt sÄ Àr Doros vikbara telefon vid namn Easy 612 vÀldigt populÀr. Den Àr ocksÄ prisbelönad med bÀst i test hos Ljud och Bild. Det Ànda som egentligen klagas pÄ Àr priset. Priset ligger normalt sÀtt pÄ 1700 kronor, men kan hittas billigare pÄ vissa hÄll eller mÄnga gÄnger om man köper med ett simkort eller ett abonnemang. Egentligen, jÀmfört med vad mÄnga betalar för sina mobiler idag sÄ Àr 1700 kronor inte sÄ farligt dyrt för en ny fullt fungerande telefon.

Det som gjort Doros vikbara telefon sÄ populÀr Àr dess tydliga tangenter och enkla design. Den kan ocksÄ anpassas mycket efter dina behov med bland annat större och mindre text.

Sammanfattning

SÄ en mobiltelefon för Àldre Àr alltsÄ en mobil som Àr anpassad efter de problem som kan komma med Älderdomen. Exempelvis synnedsÀttningar och ovana med den nya avancerade tekniken. Denna typen av mobil Àr alltsÄ annorlunda dÄ den Àr enkel, praktisk och fungerar nÀr det gÀller det absolut viktigaste, ringa. Vissa har ocksÄ moderniteter som ficklampa, kamera och radio om man sÄ önskar. För att köpa en seniortelefon fÄr man betala allt frÄn cirka 600 kronor till strax över 2000 kronor beroende pÄ vilken modell man önskar och om man köper med abonnemang alternativt simkort eller ej. Det finns precis som med allt annat bÄde fördelar och nackdelar med en seniormobil. Exempelvis sÄ kanske man inte upplever den lika snygg innovativ som en modern smartphone, men dÄ kanske den istÀllet Àr just vad man behöver. I situationer som att man ramlar under sin morgonpromenad och behöver ringa efter hjÀlp, eller att man bara kÀnner sig ensam vid middagsbordet sÄ kan det vara bra att kunna ringa en kÀr vÀn eller familjemedlem och fÄ prata nÄgra ord.

Vad ska man dÄ vÀlja bland alla alternativ? Om man gÄr till en butik och fÄr kÀnna lite pÄ de olika alternativen som finns och fÄr kolla pÄ vilken hjÀlp som mobilerna kan ge, sÄ kan det vara just vad som behövs för att kunna bestÀmma sig för vilken telefon som kan fÄ bli en trogna kamrat. Behöver man exempelvis den funktionen att telefonen kan berÀtta vad man trycker pÄ? Eller vill man kunna lyssna pÄ radio? Kanske önskar man bara att kunna ringa med den och har inte sÄ höga krav pÄ nÄgot annat? BerÀtta detta för butiksbitrÀdet sÄ kanske han eller hon kan ta fram en bra telefon som uppfyller just de önskemÄlen. Kanske det blir just prisvinnande Doro 612 som Àr sÄ populÀr som passar Àven just dina krav. Det viktigaste Àr att man kÀnner att det Àr en telefon som man klarar av och Àr bekvÀm med. PÄ sÄ sÀtt sÄ kan man fÄ tag pÄ sonen eller dottern och Àven nÀr de önskar ringa för att veta att allt Àr bra sÄ gÄr det ocksÄ bra att svara. DÄ kan man kÀnna att mobilen blir en bra hjÀlpreda och kamrat och inte ett stressmoment.