Att hÄlla koll pÄ din kroppsvikt och sammansÀttning Àr det bÀsta sÀttet för att övervaka din allmÀnna hÀlsa. NÀr man vÀljer en badrumsvÄg, tar mÀnniskor vanligtvis hÀnsyn till aspekter sÄsom precision, menmoderna personvÄgar kan göra mycket mer Àn att bara tala om din vikt. Nu kan mÄnga digitala vÄgar Àven mÀta ditt kroppsfett, BMI, kroppens vatteninnehÄll och Àven hjÀrtfrekvens. För att hjÀlpa dig att vÀlja den bÀsta modellen har vi granskat oberoende produkttester och valt ut de fem bÀsta produkterna.

BÀsta smartvÄgen
Fitbit Aria 2
VĂ„rt betyg
MEST PRISVÄRT
Beurer BF 700
VĂ„rt betyg
BĂ€sta multifunktionen
Tanita BC545N
VĂ„rt betyg
BĂ€sta budgetvalet
Huawei Smart Scale
VĂ„rt betyg

Vem Ă€r inte intresserad av att hĂ„lla koll pĂ„ sin egen vikt? I dagens fitness-orienterade samhĂ€lle Ă€r en bra personvĂ„g nĂ€stan en sjĂ€lvklar del av den grundliga hemutrustningen. Tyst stĂ„r den dĂ€r i badrummet eller garderoben och invĂ€ntar nĂ€sta framtagning – dĂ„ den obarmhĂ€rtigt kommer att tala om för alla som anförtror sin kroppsbyggnad Ă„t den om deras hĂ„rda slit vid trĂ€ningspasset har medfört önskade resultat eller ej.

Men en personvĂ„g kan göra sĂ„ mycket mer Ă€n bara visa kiloantal – det finns ett ofantligt utbud varianter, bland vilka du kan vĂ€lja den som passar in pĂ„ dina behov bĂ€st i vad som gĂ€ller kostnad, storlek, vikt och funktion, bland annat. DĂ€rför Ă€r det lĂ€tt hĂ€nt att du glatt gĂ„r ut för att köpa dig en vĂ„g, och plötsligt finner dig stĂ„ende dĂ€r med hundratals möjligheter till hands och inte en aning om hur du ska bĂ€ra dig Ă„t. HĂ€r kan du dĂ€rför lĂ€sa lite om vad alla dessa funktioner gĂ„r ut pĂ„, samt fĂ„ tips om hur du kan vĂ€lja din nya personvĂ„g bĂ€st i test ska den vara för just dig.

Hur funkar personvÄgen?

personvĂ„g bĂ€st i testVĂ„gen som mĂ€tinstrument har anvĂ€nts i alla tider för att avgöra massa eller tyngd pĂ„ diverse objekt. DĂ€rför Ă€r mĂ€ngden olika typer av vĂ„gar inte heller nĂ„got konstigt: det finns bland annat fjĂ€dervĂ„gar, balansvĂ„gar och analysvĂ„gar. En balansvĂ„g utgörs av en stĂ„ng som bĂ€r upp en vikt pĂ„ varje sida. Med stĂ„ngstöd pĂ„ ett Ă€gg kan du lĂ€gga till eller ta bort referensvikter i ena Ă€nden av baren tills den stĂ„r i balans med grĂ€set. AnalysvĂ„gen Ă€r en uppgraderad balansvĂ„g vars mekanism skyddas mot drag och damm för att förhindra att mĂ€tningarna störs. De ska vara sĂ„ exakta som möjligt, och anvĂ€nds dĂ€rför ofta för vetenskapliga Ă€ndamĂ„l. En fjĂ€dervĂ„g mĂ€ter kraft – föremĂ„let som ska vĂ€gas bĂ€rs upp, och en skala avlĂ€ser till vilken grad fjĂ€drarna i vĂ„gen tĂ€njs ut. Det Ă€r troligtvis denna sorts mekanism som gömmer sig i ditt badrum dĂ€r hemma. Elektroniska vĂ„gar anvĂ€nder sig av lastceller för att mĂ€ta din tyngd. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt förvandlas den mekaniska energin – uttĂ€njningen som produceras nĂ€r du stĂ„r pĂ„ vĂ„gen – till en elektrisk effekt. Denna uttĂ€njning mĂ€ts med en trĂ„dtöjningsgivare vars mĂ€tdata överförs elektroniskt till displayen.

SÄ gÄr det till pÄ fabriken: 10 noggranna steg

Det viktigaste med en vÄg Àr att den Àr exakt i sina mÀtningar. För att Ästadkomma detta krÀvs det precision och noggrannhet i tillverkningsprocessen, samt anvÀndning av kvalitativa grundmaterial. SÄ hÀr tillverkas en fjÀdervÄg:

 • Aluminiumet gjuts i en kallkammarprocess till 650°C och matas sedan in i en stĂ„lform som kommer att ge den önskat utseende. Sedan kyls det ner och tas bort frĂ„n formen. BĂ„de ovansidan och undersidan pĂ„ vĂ„gskalet tillverkas pĂ„ detta sĂ€tt.
 • Ovansidan av vĂ„gskalet designas med en lucka dĂ€r displayen ska sitta. Plastöverdraget tillverkas genom att smĂ€lta plast och mata in det i en formsprutningsmaskin. Vidare sprutas den in i rĂ€tt form och kyls ner. NĂ€r det Ă€r fĂ€rdigt sammanfogas det manuellt med vĂ„gskalet.
 • För att fördela din vikt pĂ„ vĂ„gen anvĂ€nds fyra hĂ€vstĂ„ngar. Dessa tillverkas av tunna aluminium- eller stĂ„lplĂ„tar som placeras pĂ„ ett transportband för att skĂ€ras med laser. Anvisningarna för hur hĂ€vstĂ„ngarna ska se ut överförs till lasern genom en CAD-ritning.
 • Kugghjul, fĂ€sten och fjĂ€drar Ă€r oftast tillverkade pĂ„ annat hĂ„ll. De kan tillverkas av aluminium, koppar, rostfritt stĂ„l, mĂ€ssing, jĂ€rn, zink, brons eller plast. Vid ankomst till fabriken inspekteras de för kvalitet och distribueras till arbetsstationer lĂ€ngs en monteringslinje. Miljön mĂ„ste dock alltid stĂ„ i fokus: bristfĂ€lliga delar avlĂ€gsnas för Ă„teranvĂ€ndning av grundmaterialet.
 • Skalan tillverkas med en myntmetod, och mĂ„las sedan automatiskt. Vanligt förekommande Ă€r svarta siffror pĂ„ en vit bakgrund.
 • Halkskyddet tillverkas av en blandning av PVC (polyvinylklorid) och gummi.
 • VĂ„gskalet placeras pĂ„ ett transportband, och metallplattan som hĂ„ller hĂ€vstĂ€nger och fjĂ€drar pĂ„ plats monteras in genom en slits i sidan av höljet. HĂ€vstĂ„ngen som löper vertikalt genom vĂ„gens mitt placeras pĂ„ plattan och hakas över vĂ„gskalets bottensida. De övriga hĂ€vstĂ€ngerna hakas till hörnorna pĂ„ vĂ„gens bottensida och kopplas till hĂ€vstĂ„ngen i mitten.
 • Kugghjulet kopplas manuellt till tvĂ„ kompressionsfjĂ€drar, och visaren fixeras till den vertikala hĂ€vstĂ„ngen. Den vilar pĂ„ kuggdrevet som kommer att vrida visaren till rĂ€tt vikt.
 • De fyra spĂ€rrarna som kommer att hĂ„lla mekanismen pĂ„ plats ansluts till vĂ„gskalets övre del, och underdelen skruvas fast.
 • VĂ„gen testas och kalibreras: den Ă€r nu klar att skickas till distributören. Snart stĂ„r den i butiken och vĂ€ntar pĂ„ sina nya Ă€gare.

DÀrför bör du tÀnka pÄ att skaffa en uppgraderad personvÄg

digital personvĂ„gDu som funderar pĂ„ att skaffa en personvĂ„g, eller byta ut din befintliga modell mot en som erbjuder sĂ„ mycket mer, gör det utan tvivel för din hĂ€lsas skull. DĂ„ kan det vara vĂ€rt att fundera pĂ„ de modeller som Ă€ven rĂ€knar ut din BMI, kroppsvĂ€tska och fettprocent, sĂ„ att du fĂ„r en helhetsbild av lĂ€get. TĂ€nk dig in i denna situation: du har som mĂ„l att gĂ„ ner i vikt. Du börjar göra allt som du vet att du ska: Ă€ta hĂ€lsosammare, vara flitig pĂ„ gymmet, fĂ„ tillrĂ€ckligt med sömn. NĂ€r du sedan kontrollerar din vikt igen efter nĂ„gra veckor mĂ€rker du att visaren fortfarande stĂ„r pĂ„ samma siffra – vilken besvikelse! Har din trĂ€ning dĂ„ inte fungerat? Detta behöver inte nödvĂ€ndigtvis vara sĂ„. NĂ€r du börjar trĂ€na kommer du att brĂ€nna fett, men samtidigt Ă€ven öka din muskelvĂ€vnad, och detta kan bidra till att din vikt stannar pĂ„ samma siffra. I det fallet Ă€r det bĂ€ttre att du skaffar en personvĂ„g som talar om exakt hur mycket du vĂ€ger samt om det handlar om fett, muskelvĂ€vnad eller vĂ€tska.

Metoden som anvÀnds för att berÀkna din kroppssammansÀttning heter bioimpedansmÀtning. NÀr du stÄr pÄ vÄgen skickas en ofarlig och svag vÀxelström genom din kropp. I motsats till muskelceller, leder kroppsfett nÀstan inte ström, och detta gör att vÄgen kan avgöra det elektriska motstÄndet genom att mÀta hur mycket ström som ÄtervÀnder. Den stora mÀngd vÀtska som kroppen innehÄller pÄverkar Àven detta vÀrde, och via en enkel matematisk process rÀknas det ut hur mÄnga procentenheter av din totala vikt som utgörs av vÀtska, hur mycket Àr muskelvÀvnad och hur mycket Àr fett. Du fÄr dÄ ett ganska exakt svar pÄ frÄgan om du Àr pÄ rÀtt vÀg till dina mÄlsÀttningar, eller om du borde byta trÀningsform.

Besked direkt till mobilen

Det Àr klart att personvÄgen ocksÄ ska vara uppkopplad! Idag finns det vÄgar som kan koppla upp sig direkt till ditt Wi-Fi och vidare till en webbtjÀnst pÄ nÀtet. Oftast kan du skaffa denna tjÀnst i form av en app som du laddar ner pÄ mobilen, dÀr du kan spara dina uppgifter varje gÄng du vÀger dig och pÄ sÄ sÀtt fÄ en klar helhetsbild över hur din kroppsammansÀttning varierar med tiden. Vissa varianter har Àven stöd för hela familjen: upp till 10 personer kan anvÀnda vÄgen och fÄ individuell statistik och grafer över vikt och kardiovaskulÀr hÀlsa. Och för nÀtverksfantasten i dig finns de ultimata framtidsvÄgarna, som till och med kan skicka uppdateringar pÄ dina sociala nÀtverk om du sÄ önskar.

PersonvÄgen som del av inredningen

BadrumsvĂ„gar finns som alla andra produkter i en mĂ€ngd olika storlekar och modeller. Brinner du för allt som heter antikt sĂ„ kan kanske en gammaldags sjukhusvĂ„g vara det perfekta komplementet till din inredning. Ibland finns dessa att skaffa pĂ„ rea till ganska hyggliga priser. Är du den som lutar mer Ă„t det moderna och praktiska hĂ„llet kan en ultratunn personvĂ„g med snygg design vara det bĂ€sta alternativet. Dessa vĂ„gar kan vara frĂ„n 24 – 34 cm lĂ„nga, och Ă€nda till 3 cm tunna, vilket gör för ett bra utseende och smart förvaring. TĂ€nk dock pĂ„ att en digital personvĂ„g funkar bĂ€st nĂ€r den fĂ„r stĂ„ pĂ„ en bestĂ€md plats varje gĂ„ng du vĂ€ger dig.

TÀnk pÄ detta nÀr du ska skaffa personvÄg

billig personvÄgVisst Àr produktutbudet brett, och möjligheterna kan kÀnnas oÀndliga nÀr du ska leta vÄg. Att tÀnka pÄ följande frÄgor vid ett personvÄg test kan hjÀlpa dig hitta en modell som passar dina behov, din livsstil och din ekonomi bÀst:

 • Vad vill du fĂ„ ut ur din vĂ„g? Du som letar efter hĂ„rd fakta om din kropp kommer verkligen att dra nytta av de modernaste versionerna pĂ„ marknaden. Behöver du dĂ€remot endast hĂ„lla koll pĂ„ kiloantal kan en analog vĂ„g vara det mest prisvĂ€rda alternativet.
 • Ska du vĂ€lja ett sĂ€rskilt mĂ€rke kan det vara smart att fundera pĂ„ vilka andra produkter frĂ„n samma mĂ€rke du redan Ă€ger – ibland kan det ena kopplas till det andra för en förbĂ€ttrad konsumentupplevelse.
 • Hur Ă€r din tekniska lĂ€ggning? Fundera pĂ„ om du föredrar en lĂ€ttanvĂ€nd vĂ„g utan sĂ„ mĂ„nga instĂ€llningar och finesser, eller om du hellre vill ha den senaste modellen som lĂ„ter dig finjustera allt möjligt.
 • Hur mĂ„nga Ă€r ni i familjen? Det finns vissa modeller ute pĂ„ marknaden som kan kĂ€nna igen varje familjemedlem (support pĂ„ upp till 10 personer) och skicka individuell data till var och ens mobil. (Kom ihĂ„g att personer som anvĂ€nder hjĂ€rtstimulator bör helst hĂ„lla sig borta frĂ„n de vĂ„gar som nyttjar bioimpedansmetoden, eftersom den elektriska impulsen kan störa dennas funktion.)
 • Hur mycket vikt klarar vĂ„gen av? De flesta personvĂ„gar klarar av upp till 180 kg, men detta Ă€r inte alltid fallet. VĂ€lj en modell som klarar upp till flera kilon mer Ă€n vad den tyngsta medlemmen i familjen vĂ€ger.
 • Det finns personvĂ„gar som Ă€ven har gravidfunktion. Du som vĂ€ntar barn vill kanske övervĂ€ga denna möjlighet.
 • Kontrollera att du fĂ„r garanti pĂ„ vĂ„gköpet.
 • LĂ€s instruktionerna. SĂ€rskilt nĂ€r det gĂ€ller digitala vĂ„gar, har det visat sig finnas en vid klyfta mellan experternas och anvĂ€ndarnas omdömen. Detta beror oftast pĂ„ missförstĂ„dda instruktioner.
 • Testa vĂ„gen innan köpet!

Är vĂ„gens mĂ€tvĂ€rden pĂ„litliga? TĂ€nk sĂ„ hĂ€r

Du har bestÀmt dig: den hÀr vÄgen ska du ha. Den passar till din familjs behov, den har alla de funktioner du önskar och den kommer att se snyggare ut hemma hos dig Àn pÄ butikshyllan. Men hur pÄlitlig Àr den, egentligen? SÄ hÀr gör du ett personvÄg test:

 1. LÄt dig vÀgas hos doktorn. Skriv ner din exakta vikt.
 2. Kontrollera att den vÄg du vill köpa Àr ordentligt kalibrerad. Detta gör du genom att sÀkerstÀlla att visaren stÄr pÄ noll nÀr du inte stÄr pÄ vÄgen. Om den inte gör detta, bör vÄgen justeras.
 3. AnvÀnd helst samma klÀder som du hade nÀr du var hos doktorn. Ta av dig skorna innan du vÀger dig.
 4. StÄ pÄ vÄgen med fötterna lÀtt isÀr och vÀnta nÄgra sekunder. JÀmför den angivna vikten med statistiken du fick hos doktorn.
 5. Gör om testet 3 – 5 gĂ„nger och kontrollera att resultatet blir samma varje gĂ„ng. En exakt vĂ„g bör inte visa olika vikter frĂ„n gĂ„ng till gĂ„ng.

Hur mycket ska vÄgen fÄ kosta?

Letar du efter en billig personvÄg Àr de enklaste modellerna alltid att föredra. Det gÄr att fÄ tag pÄ en enkel modell för en hundralapp, eller punga ut upp till 1700 SEK för de mer tekniska apparaterna. Ju fler funktioner vÄgen har, desto högre blir priset. Smarta vÄgar som ansluter sig till din mobil via Bluetooth eller till hemmets wifi Àr bland de dyraste, dock kan de vara vÀrda priset om du vill kunna spara din statistik via en app och till och med dela denna pÄ sociala nÀtverk. TÀnk dock pÄ att för de modeller som anvÀnder Bluetooth mÄste du alltid ha din mobil till hands nÀr du vÀger dig.

Friskt vÄgat, hÀlften vunnet!

Vilken personvÄg du Àn bestÀmmer dig för att skaffa, utgör den ett viktigt instrument som ska hjÀlpa dig pÄ vÀgen till ett friskare, gladare liv. Genom att bestÀmma dig för att börja har du redan tagit första steget: nu gÀller det bara att inte ge upp! Se till sÄ att du uppfyller de tre grundlÀggande punkterna av en hÀlsosam livsstil: rÀtt mat, tillrÀckligt med sömn och rÀtt sorts motion. KÀnslan av tillfredsstÀllelse du kommer att kÀnna varje gÄng du vÀger dig och fÄr statistik pÄ det sakta men sÀkra resultatet av ditt hÄrda slit vid trÀningspasset kommer att vara vÀrd all anstrÀngning.