Det enklaste sÀttet att fÄ rakt, mjukt hÄr Àr att anvÀnda en plattÄng, men du mÄste vara mycket försiktig nÀr du vÀljer vilken produkt det Àr du köper. OlÀmplig plattÀnger misslyckas inte bara med sina funktioner, utan kommer ocksÄ att skada ditt hÄret pÄ lÄng sikt. Du mÄste ta hÀnsyn till sÄdana aspekter sÄsom vÀrmetemperatur, material och storlek pÄ plattor, enhetens form etc. För att du ska kunna vÀlja den bÀsta plattÄngen har vi granskat oberoende produkttester och hittat de bÀsta enheterna som just nu finns tillgÀngliga pÄ marknaden.

Idag finns det en rad olika sÀtt och verktyg man kan anvÀnda sig av nÀr man vill styla och forma sitt hÄr. Eftersom dagens teknik bara fortsÀtter att gÄ framÄt sÄ kommer vi sÀkert ocksÄ möta pÄ mÄnga fler hÀrliga teknikprylar för vÄrt utseende i framtiden. NÄgot som varit ett populÀrt verktyg för att styla sitt hÄr Àr plattÀngerna, som fortfarande Àr en av de mest anvÀndbara styling verktygen som finns hemma hos mÀnniskor idag. I den hÀr artikel kommer du kunna lÀsa allt som har med plattÀnger att göra och vad du faktiskt bör tÀnka pÄ innan du köper dig en sprillans ny och hÀrlig plattÄng. Man kan dock inte tro att plattÄngen faktiskt har varit med oss i historien en lÀngre tid! Men det har den faktiskt.

Vad Àr en plattÄng?

En plattĂ„ng Ă€r ett verktyg som anvĂ€nds för att Ă€ndra hĂ„rets struktur med hjĂ€lp utav vĂ€rme. De flesta modeller som finns pĂ„ marknaden har en elvĂ€rme men det finns Ă€ven vissa plattĂ€nger som anvĂ€nder batterier och dĂ„ tar det lĂ€ngre tid innan den vĂ€rms upp sĂ„ att det gĂ„r att anvĂ€nda den. ÖveranvĂ€nder du dessa hĂ„rverktyg sĂ„ kan det dock orsaka allvarliga skador pĂ„ ditt hĂ„r, sĂ„ det Ă€r viktigt att endast anvĂ€nda en plattĂ„ng dĂ„ och dĂ„ sĂ„ att man inte sliter pĂ„ hĂ„ret allt för mycket. Idag finns det en rad olika plattĂ€nger ute pĂ„ marknaden, men en av den som faktiskt fĂ„tt plattĂ„ng bĂ€st i test Ă€r omtalade GHD plattĂ„ng, som utan problem levererar ett bra verktyg för dig och ditt hĂ„r. Det som Ă€r toppen med en plattĂ„ng, jĂ€mfört med till exempel locktĂ€nger eller rĂ€fflade tĂ€nger, Ă€r att du har möjlighet att styla och fixa till ditt hĂ„r lite hur du vill med en plattĂ„ng. Detta betyder att du kan locka ditt hĂ„r Ă€ven om plattĂ„ngen egentligen fokuserar pĂ„ att göra ditt hĂ„r platt. För att locka hĂ„ret med en plattĂ„ng sĂ„ tar man en hĂ„rslinga och lĂ€gger den mellan plattorna pĂ„ plattĂ„ngen. Men istĂ€llet för att dra som vanligt sĂ„ att hĂ„ret blir rakt, sĂ„ drar man plattĂ„ngen snett istĂ€llet. Detta gör att det skapas en lock av sektionen hĂ„r som du precis lockat med plattĂ„ngen och den gĂ„r sĂ„ledes att anvĂ€nda pĂ„ flertal sĂ€tt Ă€n att bara göra hĂ„ret rakt och glansigt.

Hur fungerar en plattÄng?

En plattĂ„ng har i mĂ„nga fall en elkabel i sig, som du sĂ€tter in i ett eluttag. Det Ă€r dĂ„ elen som vĂ€rmer upp sjĂ€lva plattorna som finns i plattĂ„ngen. SĂ„ fort dessa plattor Ă€r varma sĂ„ kan du klĂ€mma fast ditt hĂ„r mellan plattorna och ditt hĂ„r kommer dĂ„ fĂ„ den formen som plattan Ă€r. Är det en rak plattĂ„ng du Ă€ger, sĂ„ kommer hĂ„ret bli rakt. Är det en rĂ€fflad plattĂ„ng sĂ„ kommer hĂ„ret bli rĂ€fflat och vissa plattĂ€nger kan dessutom göra ditt hĂ„r lockigt.

ghd plattÄngEn plattÄng fungerar genom att bryta ned de positiva vÀtebindningarna som finns i hÄrets cortex. Detta gör sÄ att hÄret öppnar sig och det gÄr att forma. Eftersom sjÀlva formen pÄ plattÄngen Àr platt, sÄ formas sÄledes hÄret efter den platta ytan och blir dÀrefter ocksÄ platt. NÀr dessa bindningar Àr trasiga i hÄret, sÄ hindras det frÄn att hÄlla sin ursprungliga och naturliga form, Àven om dessa vÀtebindningar kan omformas nÀr de utsÀtts för fukt. PlattÀnger anvÀnder mestadels keramiska material pÄ plattorna som finns i tÄngen. Det finns vissa plattÀnger som ocksÄ har en inbyggd automatiskt avstÀngningsfunktion, sÄ att det kan förhindra brandolyckor.

Det som Àr skönt med en plattÄng Àr att man inte bara kan göra hÄret platt med den. Det gÄr dessutom alltsÄ att styla hÄret pÄ andra sÀtt Àven om sjÀlva plattorna Àr platta. AnvÀnder man plattÄngen pÄ rÀtt sÀtt sÄ kan man ocksÄ locka sitt hÄr med den, vilket kan vara roligt nÀr man vill piffa till det lite extra nÄgon dag.

Material som anvÀnds i en plattÄng

Innan du ska köpa din nya plattÄng sÄ kommer du sÀkert direkt mÀrka att det finns plattÀnger som vÀrmer upp olika slags material. Det kan dÀrför vara svÄrt att veta vilken plattÄng som kommer uppnÄ det mÄl som du faktiskt vill nÄ med ditt hÄr. Dessutom sÀgs det att varje slags material Àr den bÀsta. Men vilket material Àr faktiskt den bÀsta i en plattÄng? Det finns en rad olika material som anvÀnds. Den vanligaste Àr keramik. PlattÀnger med keramik finns i nÄgra olika konstruktioner och det Àr en ganska stor skillnad pÄ keramiska plattÀnger. Detta innebÀr att du kommer fÄ ett bÀttre resultat. PlattÀnger som Àr keramiska har dessutom förmodligen metall under belÀggningen. Detta gör att den har en jÀmn och glansig yta av ett keramiskt jÀrn, men det Àr inte samma slags vÀrmefördelning. Dessa plattÀnger blir varma snabbt eftersom de har metallplattor under, men de blir inte sÄ varma som nÀr det Àr en Àkta keramikplatta. Det som Àr bra med dessa plattor Àr att de Àr utmÀrkta för att behÄlla vÀrmen. De blir alltsÄ varma en lÀngre tid, men det tar iland en lÀngre tid att vÀrma upp dem. De har höga vÀrmealternativ och de fÄr oftast inte heta flÀckar som andra plattÀnger kan fÄ. Eftersom plattorna pÄ keramiska plattÀnger Àr slÀta, sÄ Àr de mindre benÀgna för att skapa tovor nÀr man plattar hÄret. Detta kan göra hÄret vÀldigt rakt och glÀnsande och det tar Àven bort det mesta av frizzen i hÄret, nÀr den anvÀnds i lÀmplig temperatur.

Det finns ocksÄ plattÀnger som Àr gjorda av titanium. LEtar du efter en plattÄng som vÀrms upp snabbt sÄ bör du kika vidare pÄ en som Àr gjord av detta Àmne. Dessutom Àr de ganska lÀtta, vilket kan vara toppen om man ska ta med plattÄngen nÄgonstans. De vÀrmer upp pÄ direkten och kan stanna varma lÀnge. Titan Àr dessutom bÀttre för Àndarna av ditt hÄret, eftersom de inte har en lika varm överföring och de kan dÄ vara ett bra alternativ om du inte orkar ta dig till frisören för att fÄ dina Àndar trimmade. Titanplattor har dessutom en mycket lÀngre livstid eftersom de inte Àr lika porösa som keramiska plattor. Titan Àr sÄledes mer hÄllbart i allmÀnhet jÀmfört med andra alternativ. Det Àr sannolikt att det kan gÄ flera Är innan du behöver byta ut dem, dock Àr det ett dyrare alternativ jÀmfört med andra plattÀnger.

Ett annat slags material som finns i plattÀnger Àr turmalin. Detta Àr en av en av de senaste innovationerna för de plattorna som finns i plattÀnger. Detta material Àr gjort av en kristall, som slipas i damm och som sedan appliceras pÄ plattorna pÄ plattÄngen. Turmalin producerar negativa joner nÀr man plattar hÄret, vilket gör det möjligt att fixa till hÄret med mindre vÀrme. Detta gör sÄ att hÄret tar mindre skada eftersom det Àr en lÀgre vÀrme. De negativa jonerna fÀller fukten i hÄret, vilket dÄ kombinerar med en vÀrme med högre fuktnivÄ sÄ att hÄret blir mer glÀnsande. Dessa plattÀnger Àr ett litet dyrare alternativ, men det gÄr mycket snabbare att platta hÄret jÀmfört med andra plattÀnger. Letar man efter den bÀsta plattÄngen sÄ Àr det en av dessa man bör kika nÀrmare pÄ.

De vanligaste mÄtten pÄ en plattÄng

Det finns en rad olika plattÀnger och i mÄnga olika storlekar. Ju lÀngre hÄr man har desto större plattor bör det vara pÄ tÄngen, eftersom det Àr mer hÄr som ska anvÀndas. Har man kortare hÄr sÄ fungerar det bÀttre om plattÄngen Àr sÄ smal och liten som möjligt, eftersom det dÄ blir enklare att fÄ tag i det hÄr som finns pÄ huvudet. Det finns mindre plattÀnger som inte Àr större Àn 10 cm men sedan har vi de plattÀnger som kan ha en lÀngd pÄ hela 30 cm. Allt beror vilken plattÄng det Àr du tittar pÄ och vad som passar dig och din situation bÀst.

Designfunktioner i en plattÄng

NÀr du ska köpa din nya plattÄng sÄ kommer du mÀrka att det finns massor av olika storlekar och designer pÄ en plattÄng. Bredden Àr inte det enda som kan variera pÄ en plattÄng, vissa strykjÀrn har Àven lÀngre plattor. Men om plattorna Àr för lÄngt, sÄ kan det vara svÄrt att kontrollera vilket ocksÄ gör det lÀttare att brÀnna sig sjÀlv. lÄnga plattor kan hjÀlpa om du har mycket hÄr att rÀta ut, men kortare plattÀnger Àr mycket enklare och sÀkrare att kontrollera. Standard storleken ligger pÄ ungefÀr ett tum och de kan anvÀndas pÄ nÀstan alla typer av hÄr, Àven om man har lÄngt eller kort. Det Àr dock inte idealiskt för alla situationer men den kan vara lÀmplig nÀr man behöver en universal plattÄng. Det finns ocksÄ plattÀnger som Àr mindre Àn 1 tum och dessa Àr bÀst för kortare hÄr, sÄ att du kommer sÄ nÀra hÄrbotten som möjligt. Det fungerar bÄde för tjockt eller tunt Är. Har du tunnare hÄr sÄ Àr det bra om du styr den mÀngd vÀrme som du lÀgger pÄ den. Plattor som Àr mellan 0,5 tum till 0,75 tum anses vara smÄ och dessa anvÀnds nÀr man ska du ska försöka rÀtta till smÄ sektioner pÄ hÄret, sÄ att man nÄr de dÀr smÄ hÄrstrÄna.

Ska du anvÀnda plattÄngen till nÄgot annat Àn att bara göra det rakt, sÄ Àr smÄ plattÀnger mycket bÀttre. Du som har lÄngt och tjockt hÄr bör dock istÀllet vÀlja en större, men det Àr bara om du vill ha hÄret platt. Det Àr svÄrt att göra andra frisyrer med en större plattÄng, medans det Àr mycket enklare med mindre. Kom dock ihÄg att det Àr vÀrmen som Àr det viktigaste. Det kan ta lÀngre tid att rÀta ut lÄngt hÄr om man har en litet jÀrn, men med rÀtt vÀrmeinstÀllning sÄ kommer ditt hÄr att hÄlla sig rakare mycket lÀngre. PlattÀnger som Àr större Àn 1 tum anses vara stora plattÀnger och det Àr just dessa som Àr bra för tjockt eller fint hÄr som Àr lÄngt.

En annan sak som ocksĂ„ Ă€r viktig att tĂ€nka pĂ„ Ă€r sjĂ€lva greppet du har om plattĂ„ngen. Är det sĂ„ att du har lite mindre hĂ€nder sĂ„ Ă€r det alltsĂ„ bra att vĂ€lja en plattĂ„ng som har ett mindre grepp. Om du har större hĂ€nder sĂ„ kan en liten plattĂ„ng göra att du rĂ„kar sĂ€tta ihop handen för mycket, vilket gör sĂ„ att du kan brĂ€nna dig. Det Ă€r inte bara obekvĂ€mt men det kan ocksĂ„ vara farligt, eftersom det Ă€r en vĂ€ldigt hög vĂ€rme pĂ„ just plattĂ€nger.

Det finns olika slags plattĂ€nger som fungerar pĂ„ olika sĂ€tt. Är man ute efter ett lite skonsammare resultat Ă€n vanliga, sĂ„ kan man i sĂ„ fall ta sig en titt pĂ„ en Ă„ngplattĂ„ng. AnvĂ€nder man en plattĂ„ng med Ă„nga sĂ„ tar det bara nĂ„gon snabb minut innan plattĂ„ngen Ă€r varm. DĂ€refter sĂ„ sprutar det istĂ€llet upp varm Ă„nga frĂ„n plattorna istĂ€llet för att göra sjĂ€lva plattorna varma. Denna Ă„ngan hjĂ€lper till att fukta tillbaka ditt hĂ„r och lĂ€gger till mer glans till hĂ„ret. Dessutom sĂ„ anvĂ€nds ocksĂ„ sjĂ€lva plattorna och de blir ju varma av Ă„ngan, men det Ă€r istĂ€llet Ă„ngan som vĂ€rmer hĂ„ret istĂ€llet för plattorna. Detta hjĂ€lper ocksĂ„ om du har vĂ€ldigt frissigt hĂ„r.

Du som inte orkar med sladden som finns med pÄ de flesta plattÀnger, kan istÀllet kika dig in pÄ en sladdlös plattÄng. IstÀllet för en vanlig elkabel sÄ kan man ladda upp dessa plattÀnger istÀllet och pÄ sÄ sÀtt slipper man den irriterade kabeln. Detta kan verkligen underlÀtta om man försöker platta till hÄrstrÄn som Àr svÄra att nÄ eller liknande.

För – och nackdelar med en plattĂ„ng

Det positiva med en plattÄng Àr att det gÄr snabbt att platta och styla hÄret. Med en plattÄng kan du dessutom göra massor av olika frisyrer och den Àr inte bara till för att göra ditt hÄr platt. Det finns dessvÀrre mer negativa aspekter med en plattÄng Àn vad det finns positiva. Det Àr vÀldigt slitsamt att anvÀnda en plattÄng pÄ hÄret, eftersom just vÀrme förstör och skadar hÄr lÀttare. AnvÀnder man en plattÄng ofta sÄ finns alltsÄ chansen att du fÄr sÀmre kvalité pÄ hÄret och det kan ocksÄ gör att ditt hÄr gÄr av lÀttare. Ska du ÀndÄ anvÀnda en plattÄng sÄ Àr det dÄ viktigt att du anvÀnder vÀrmeskydd, sÄ att du tar hand om hÄret pÄ sÄ bra sÀtt du kan. Ska du ta hand om ditt hÄr Àr det viktigt att du har vÀrmeskydd plattÄng, sÄ att du inte sliter onödigt mycket pÄ ditt hÄr.

Vill man ha sÄ bra och hÀlsosamt hÄr som möjligt sÄ Àr det bÀst att undvika att platta hÄret. Det skadar helt enkelt hÄret eftersom man utsÀtter det för en vÀldigt hög vÀrme. Vill man ÀndÄ platta hÄret Àven om man vet att det sliter pÄ hÄret sÄ bör man absolut anvÀnda ett vÀrmeskydd sÄ att hÄret faktiskt inte slits onödigt mycket. Man ska absolut undvika att platta hÄret nÀr det Àr fuktigt eller vÄtt dock, eftersom det sliter Ànnu mer pÄ hÄret och det blir dÀrefter i ett Ànnu sÀmre skick Àn innan.

Hur du vÀljer rÀtt plattÄng för dina behov

Ska du hitta en bra plattÄng som du tycker Àr bÀst plattÄng för just dig, sÄ beror allt helt och hÄllet vad du ska ha plattÄngen till och hur ditt hÄr ser ut. Ska du ha en plattÄng bara för att platta ditt hÄr sÄ behöver du möjligtvis inte köpa nÄgon dyrare tÄng som specificerar sig för att forma och styla hÄret. Har du tjockt hÄr sÄ Àr det bra att vÀlja en tjockare plattÄng, men de Àr bra bra om du ska fÄ hÄret platt. Har du tjockt och lÄngt hÄr och ÀndÄ vill styla det sÄ Àr det sÄledes bÀttre med en liten plattÄng. Du som reser mycket kanske ocksÄ ska tÀnka över att ta en liten mindre plattÄng och det finns de som specificerar sig pÄ just resor, dessa kallas dÄ för en reseplattÄng. Genom att lÀsa pÄ nÀtet sÄ kan du enkelt se över vilka plattÀnger som finns sÄ att du hittar just den bÀsta plattÄngen pÄ marknaden. Ska du hitta en plattÄng som hÄller lÀnge, sÄ kan du ÀndÄ hitta en för ett lÀmpligt pris men plattÄng rea, sÄ att du slipper betala en alldeles för hög summa för just plattÄngen. Att titta igenom plattÄng test kan hjÀlpa dig att ge inspiration för att hitta din nya plattÄng. Ska du anvÀnda plattÄngen ofta sÄ kan det ocksÄ vara vÀrt att titta pÄ en plattÄng som faktiskt ser bra ut ocksÄ, eftersom man med stor förmodan lÀr ha framme plattÄngen i badrummet eller i rummet rÀtt ofta.

Tips pÄ hur och nÀr du anvÀnder en plattÄng

NÀr du köper en ny plattÄng sÄ vill du gÀrna att den hÄller sÄ lÀnge som möjligt, men du vill ocksÄ att den ska slita sÄ lite som möjligt pÄ ditt hÄr. Innan du börjar anvÀnda din plattÄng pÄ ditt hÄr sÄ Àr det viktigt att hÄret Àr rent och frÀsch. Det fÄr alltsÄ inte finnas nÄgra stylingprodukter eller nÄgra andra orenheter kvar i hÄret, detta eftersom det kan slita pÄ bÄde plattÄngen och hÄret. Rester och smuts frÄn olika stylingprodukter kan fastna pÄ plattÄngen och detta kan alltsÄ ge dig ett sÀmre resultat. Ska du platta hÄret sÄ ska du dessutom inte göra det pÄ vÄtt hÄr. HÄr som Àr blött eller vÄtt Àr vÀldigt kÀnsligt, och plattar man hÄr som inte Àr torrt sÄ sliter man vÀldigt mycket pÄ hÄret. Skulle det vara sÄ att du inte har tid att torka hÄret, sÄ kan man i sÄ fall föna det torrt innan man börjar platta hÄret. Dock sÄ sliter detta ocksÄ onödigt mycket pÄ hÄret eftersom man vÀrmer det med tvÄ olika verktyg och det bör alltsÄ undvikas sÄ gott som möjligt. En bra sak Àr att anvÀnda ett vÀrmeskydd innan hÄret torkar, sÄ att det skyddar hÄret mot den skadliga vÀrmen som torkar ut och sliter pÄ hÄret. TÀnk ocksÄ pÄ vilken vÀrme du har pÄ plattÄngen, eftersom det Àr sjÀlva vÀrmen som pÄfrestar hÄret och man bör alltsÄ inte anvÀnda en högre vÀrme Àn nödvÀndigt. Dock behöver vÀrmen vara tillrÀckligt hög för att föra jobbet lÀtt och snabbt. Det Àr onödigt att sitta och platta hÄret en lÀngre tid bara för att man har lÄg vÀrme, eftersom det ocksÄ sliter pÄ hÄret. För att man ska kunna hitta rÀtt temperatur sÄ behöver man bara pröva sig fram med vÀrmenivÄn och efter den hÄrtyp som man har. Har man tjockare hÄr sÄ krÀver det alltsÄ högre vÀrme jÀmfört med om man har tunnare hÄr. För att fÄ lite inspiration sÄ kan du titta pÄ mini plattÄng bÀst i test pÄ nÀtet sÄ att du enklare kan se hur respektive plattÄng fungerar. Det finns ocksÄ bra plattÀnger Àven om du letar efter en billig plattÄng.

bÀsta plattÄngenNÀr det sedan Àr dags att platta hÄret, sÄ Àr det bÀst om man sÀtter upp hÄret i olika sektioner och partier, gÀrna dÄ med hÄrklÀmmor eller liknande. DÀrefter plattar man hÄret i respektive parti dÄ man tar en del i taget. PlattÄngen ska röra sig hela tiden eftersom vÀrmen endast ska passera förbi hÄret, sÄ att det gör sÄ lite skada som möjligt. Dock ska man inte heller slita i hÄret bara för det, utan det Àr bÀst att lugnt och lÄngsamt glida förbi hÄret frÄn hÄrbotten till topparna. Ska du locka hÄret med din plattÄng sÄ gÄr detta Àven bra. Man kan alltsÄ göra fina lockar Àven om tÄngen Àr specificerad för att platta hÄret. För att göra lockar sÄ behöver man ha en plattÄng som har smala plattor, sÄ att man enkelt kan styla lockarna.

För att skydda hÄret kan man anvÀnda vÀrmeskydd i hÄret innan man anvÀnder sin hÄr plattÄng. Dock sÄ kladdar dessa gÀrna av sig pÄ plattÄngen, sÄ dÀrför Àr det viktigt att frekvent tvÀtta och rengöra plattÄngen sÄ att detta inte Àr med nÀsta gÄng man ska platta hÄret. Det enklaste att rengöra en plattÄng Àr att anvÀnda fönsterputs, som Àr bÄde effektivt och skonsamt för din plattÄng. Skulle det finnas flÀckar pÄ plattÄngen som inte gÄr att fÄ bort, sÄ kan man försiktigt skapa med ett rakblad pÄ flÀcken och dÀrefter anvÀnda fönsterputsen.