Det finns kanske inget som känns somrigare än en grillfest en solig julidag. Över hela landet längtar man bort från den mörka vintern, till de dagarna då solen och värmen kommer tillbaka. Då vill man helst sitta ute på gården och njuta. Det är också då som grillen kommer in i sin fulla rätt! Du kanske har en gammal grill hemma, som är del av barnens allra bästa sommardröm. Med öl för de stora, läsk för de små, och grytan full av färdigmarinerade godbitar, drar du fram den gamla trogna, fyller på med kol och tänder på. Röken stiger mot himlen och barnen leker på gräsmattan, medan du försöker fixa rätt temperatur för att grilla. ”Varför gör vi inte detta oftare?” är det någon som frågar, men för dig är svaret klart: det ska vara en riktig semesterdag för att du ska ha tid att krångla ihop allt det här.

Eller inte. Gasolgrillen är ett alternativ till kolgrillen som designats för att spara på tiden det tar att få ett riktigt bra grillresultat. Detta ökar möjligheterna till grillfest även under andra perioder på året. Du som tänker att din grill nog behöver bytas, och du som alltid längtat efter en egen grill men av olika anledningar inte skaffat en än, gör väl i att överväga gasolgrillen som ett alternativ.

Varför välja en gasolgrill?

Det finns grillmodeller som det finns köksredskap: ett stort uppsjö av val där alla kan hitta något som passar de personliga omständigheterna. Och det är just det du måste tänka på: vilken sorts grill vill du ha? Ska du grilla för 2 eller 20? Bor du i hus eller lägenhet? Vilka funktioner måste grillen ha? Detaljer som termometer, sidobord, tändningstyp, förvaringsutrymme, varmhållningsgaller och redskapshållare varierar från modell till modell: vad förväntar du dig av din grill? Har den olika grillmöjligheter, eller bara en? Hur stor är grillytan? Oroa dig inte över att det ska vara någon smakskillnad mellan kol- och gasolgrillar. Några blindtester som har utförts har bevisat att grillsmaken är densamma.

De två främsta orsakerna varför folk väljer gasolgrillar över den traditionella kolgrillen är att det är snabbare och lättare att använda den till vardags. Du behöver inte bråka med kolen, eller vänta länge för att få den rätta temperaturen – utan du tänder den enkelt genom att vrida på reglagen. Det är lättare att justera temperaturen efter behov, och värmen fördelas jämnt över hela grillgallret. Gasolgrillar kan stå ute på gården, på verandan eller balkongen, och det finns till och med små händiga modeller för dig som bor väldigt trångt. Andra varianter kommer med sidobrännare och väl proportionerad grillyta, för att göra det lätt att laga mat till hela familjen på samma ställe, utan att behöva spendera tid i köket.

Rengöring av gasolgrillen

Det många frågar sig efter att ha skaffat en fin gasolgrill är: Hur ska man göra rent gasolgrillen? Efter varje användning kommer det att ha fastnat matrester på gallret och locket, och låter man det stå kommer det inte bara att se fult ut, utan förkorta grillens livstid och även förorening av maten nästa gång den används. Därför kan du här läsa en komplett steg-för-steg guide om hur du ska rengöra din gasolgrill:

  1. Använd en hård borste för att rengöra grillgallret. Borsta bort så många rester av maten som det går, och släng dessa.
  2. Häll upp lite varmvatten i en balja, och ha kökssvampen till hands. Använd lite fettlösande rengöringsmedel för att skrubba bort hårt sittande smuts.
  3. För gasolgrillar av rostfritt stål finns det särskilda rengöringsmedel som du sprayar på och låter verka i några minuter. Sedan är det enkelt att torka bort smutsen med en mjuk trasa.
  4. Det fett som samlats i locket och i bottnen på grillen tar du enkelt bort med en trasa doppad i varmt vatten och lite fettlösningsmedel. Finns det hårda, fastbrända matrester kan du ta dem med en grillskrapa, alternativt låta dem stå och mjukna i lite varmvatten med lösningsmedel några minuter innan du skrubbar bort dem. Tänk på att alltid läsa instruktionerna på lösningsmedlet först, för att kontrollera att det passar till grillar.
  5. Fukta insidan av stålgrillen och gallret med lite färsk citronjuice. Detta ger den en härlig, fräsch känsla. Använd inte citronjuice på en gjutjärnsgrill!
  6. Utsidan av grillen tvättas enkelt med en trasa och lite diskmedel. Låt grillen självtorka.

Tänk på detta innan du börjar: Vissa grillar har en inbyggd rengöringsfunktion. Även när detta är fallet, behöver grillen delvis omhändertas för hand. Det är alltid enklast att göra rent en grill medan den fortfarande är varm.

En omhändertagen grill håller i många år

För att din gasolgrill ska ge dig glädje i många år, måste du ta hand om den på rätt sätt. Rengöringen efter varje användning är av största vikt – men en årlig storstädning av grillen är också nödvändig. När du vet att du grillat för sista gången under sommarsäsongen, kan du programmera in årsstädningen. Så här gör du:

  1. Stäng av gasen, och plocka ur alla lösa delar av grillen.
  2. Ta en titt på de metallplattor, stenar eller briketter som används för att värma upp maten. Om de blivit väldigt smutsiga, kan de hindra gasens naturliga flöde. Därför bör de bytas ut med jämna mellanrum, även om de kanske inte ser så slitna ut. Fråga din leverantör hur ofta utbytet måste ske för just den modell du skaffat, och även var du kan få tag på reservdelarna.
  3. Rengör alla grillens delar med en blandning av såpa, vinäger och varmt vatten. Hårt fastbrända matrester tar du enkelt bort genom att blötlägga den smutsiga grilldelen i varmt vatten några minuter.
  4. Skölj av alla grilldelar med vatten, och sätt ihop grillen igen.
  5. Fukta stålgrillens delar med lite citronjuice. Olja en gjutjärnsgrill med lite vegetabilisk olja.
  6. Anslut gasen igen och sätt på grillen några minuter. Detta gör att rester av såpa och vatten avdunstar. Stäng av och låt svalna.

Nu är grillen redo för vintersömnen. När du tar fram den nästa vår kommer den att vara härligt ren och fräsch, precis som när du just köpt den!

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 2 / Genomsnitt: 4.5
Back to top button