AllmÀn information om robotdammsugaren

I dagens hektiska vÀrld sÄ har vi inte tid att dammsuga hela tiden. Det Àr nÀmligen det sista man vill göra nÀr man har kommit hem efter lÄng arbetsdag. Robotdammsugare Àr gjorda för att avlasta dig i vardagen. Dessa dammsugare dammsuger ditt hus utan att du mÄste föra den över golvet. Det har nu funnits tvÀttmaskiner och diskmaskiner sedan lÀnge tillbaka, Àr det inte dags att man ska slippa dammsuga för hand nu ocksÄ? Absolut! Robotdammsugare har blivit allt bÀttre med tiden för att du mer och mer ska slippa komplettera med en vanlig dammsugare. LÄt oss titta nÀrmare pÄ vad detta Àr för apparater och Àven tipsa om nÄgra robotdammsugare som Àr bÀst i test och deras för och nackdelar.

Hur fungerar en robotdammsugare?

Hur klarar denna batteridrivna dammsugaren av att navigera i ditt hem? Den anvÀnder sensorer för att inte köra in i möbler och vÀggar. Oftast sÄ skannar den först rummet och delar upp det i zoner för att sedan jobba sig systematiskt genom rummet. I och med att den kör sig sjÀlv sÄ kan den exempelvis har problem att ta sig över trösklar och upp pÄ mattor. Undersöker man bra sÄ kan man dÀremot hitta bra robotdammsugare som klarar av mattor och trösklar.

Vanliga storlekar pÄ robotdammsugare

Idag finns det ett stort urval av robotdammsugare, men de flesta Àr i ungefÀr samma storlek. Vissa har dÀremot ett torn som pÄverkar höjden. Kolla exempelvis pÄ vÄrt exempel hÀr nedan. Om du sedan vill lÀsa mer om de olika modellerna, lÀs dÄ vidare i artikeln.

Neato Botvac D85: Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 33,1 cm Vikt: 4,22 kg

iRobot Romba 880: Höjd: 8,2 cm, 9 cm vid tornet Bredd: 34,5 cm Vikt: 3,88 kg

Cleanmate S900: Höjd: 8,5 cm hög, 10 cm vid tornet Bredd: 35 cm Vikt: 3,5 kg

LG HomBot VR6270LVMB:  Höjd: 9,2 cm Bredd: 33,5 cm Vikt: 3,22 kg

Olika designer pÄ robotdammsugare

Precis som det finns vanliga dammsugare för alla behov sĂ„ finns det i dagslĂ€get Ă€ven robotdammsugare för olika behov. Har man allergier sĂ„ finns det Ă€ven robotdammsugare som Ă€r tillrĂ€ckligt pedantiska och utrustade med HEPA – filter. Vill man ha en robotdammsugare trots husdjur sĂ„ finns det robotdammsugare som stĂ€dar upp katt – och hundhĂ„r frĂ„n mattor och hĂ„rda golv utan problem. Har man höga trösklar behöver man tĂ€nka pĂ„ att köpa en robotdammsugare som klarar trösklar. Det som kan behövas för att fĂ„ det man vill ha Ă€r pengar att investera i bekvĂ€mligheten att ha en dammsugare som dammsuger Ă„t dig.

Vad skiljer en robotdammsugare sig frÄn andra dammsugare?

Den största skillnaden Àr sÄklart att den dammsuger sjÀlv. Den Àr ocksÄ mÄnga gÄnger nÄgot mindre Àn vad en vanlig dammsugare Àr. Den Àr sÄklart mer teknisk Àn en vanlig dammsugare dÄ den anvÀnder sig av exempelvis laser och sensorer.

För och nackdelar med en robotdammsugare

Den största fördelen Ă€r sĂ„klart att du kan lĂ€gga tiden som du normalt lĂ€gger pĂ„ att dammsuga pĂ„ nĂ„got annat. Den största nackdelen Ă€r priset. Även om det finns billigare varianter i dagslĂ€get sĂ„ fungerar de mĂ„nga gĂ„nger inte sĂ„ bra. Vill man ha en bra robotdammsugare, med bra sugkraft och som verkligen gör rent sĂ„ fĂ„r man mĂ„nga gĂ„nger betala mellan 3000 till 5000 kronor.

NÀr Àr robotdammsugare mest anvÀndbara?

NÀr du Àr trött pÄ att dammsuga men ÀndÄ vill ha det gjort, dÄ Àr en dammsugare som ocksÄ Àr en robot perfekt. Dock sÄ behöver man ha pengarna för att det ska fungera dÄ en bra robotdammsugare inte Àr billig. Planen att fÄ det dammsuget hemma utan att man sjÀlv ska behöva göra det fungerar nÀmligen inte om dammsugaren inte gör rent nog. Om man ÀndÄ vill ha en robotdammsugare sÄ kanske man kan passa pÄ att köpa en bra robotdammsugare pÄ rea.

Hur vÀljer man rÀtt robotdammsugare efter sina behov?

För att du ska kunna vÀlja en bra robotdammsugare som passar just dina behov sÄ Àr det bra att kÀnna till nÄgra olika alternativ och dess för och nackdelar. Man kan exempelvis lÀsa om vilken robotdammsugare som Àr bÀst i test. DÀrför kommer vi hÀr nedan nÀmna nÄgra olika robotdammsugare som har testats en eller flera gÄnger och dess för och nackdelar.

Neato Botvac D85

robotdammsugare testOm du önskar dig en intuitiv, metodisk och snabb robotdammsugare som pÄ ett effektivt sÀtt suger upp damm, dÄ har du hittat rÀtt. Köper du denna dammsugaren sÄ fÄr du mycket för pengarna. I testet sÄ lÀt de robotdammsugare dammsuga en större ville i över ett Ärs tid flera dagar i veckan. Hur fungerar den idag? Alldeles utmÀrkt och det Ànda som syns Àr nÄgra fÄ smÄ repor. Den Àr ocksÄ vÀldigt anvÀndarvÀnlig och dammsuger effektivt. Den Àr D-formad vilket Àr vÀldigt funktionellt, men den kÀnns inte lika lyxig som kanske andra dammsugare i samma prisklass gör. I övrigt sÄ finns det inte nÄgot sÀrskilt att klaga pÄ. Den pÄminner om Neatos övriga enkla modeller men allt Àr lite bÀttre med denna. Den kommer med en bredare borste, filtret Àr större och sÄ Àven behÄllaren. Den Àr dessutom ocksÄ utrustad med en sidoborste för lister och möbler. Den Àr nÄgot högljudd i jÀmförelse med andra modeller men dÄ har den ocksÄ en utmÀrkt sugkraft. NÀr du vill att den ska komma igÄng sÄ trycker du enkelt pÄ en knapp, du trycker sedan Ànnu en gÄng för att den ska komma igÄng och stÀda. Sedan fixar Botvac D85 resten och det gör den ypperligt. Helt enkelt en produktiv och enkel robotdammsugare.

Hur jobbar den? NÀr den kommer in i ett rum sÄ anvÀnder den en liten laser som hjÀlper den att kartlÀgga rummet. Lasern Àr placerad i ett litet torn, vilket ger dammsugaren lite höjd. Rummet delas sedan upp i olika zoner som dammsugaren sedan systematiskt dammsuger en för en. Om det skulle vara sÄ att roboten mÄste ladda batteriet innan den fortsÀtter sÄ minns den var den avslutade och fortsÀtter sedan dÀr nÀr den har fÄtt ny kraft. Samtidigt som robotdammsugaren tar hÀnsyn till dina möbler och övriga hinder sÄ Àr den otroligt effektiv nÀr det kommer till grus, damm, lÀngre hÄrstrÄn samt djurhÄr, och detta oavsett om det Àr pÄ tjocka mattor eller hÄrda golv. DÀrför Àr detta ett bra alternativ om man har husdjur eller allergier. Dammsugaren jobbar alltid motsols dÄ borsten och insuget pÄ sÄ vis Àr nÀrmast vÀggen. Köper man denna dammsugaren sÄ kommer man att uppskatta dess noggrannhet samt hur enkel och robust den Àr. Av dessa anledningar sÄ har den Àven blivit tilldelad bÀst i test. En riktigt bra robotdammsugare helt enkelt.

Fördelar:

 • Metodisk, snabb och intuitiv
 • Dammupptagningen Ă€r vĂ€ldigt effektiv

Nackdelar:

 • Lite hög vid tornet
 • Lite högljudd

iRobot Roomba 880

Denna robotdammsugaren frÄn iRobot Àr enkelt att rengöra och skonsam mot möbler. Detta Àr ocksÄ en lÀttanvÀnd dammsugare som Àr effektiv nÀr den tar bort smulor, hÄr, damm och annan smuts. Designen ger ett lyxigt intryck. Med tiden sÄ samlar den glansiga ytan pÄ sig smÄ repor dock. Har du möbler som du Àr extra rÀdd om sÄ behöver du ÀndÄ inte oroa dig dÄ kanterna Àr försedda med gummi. Med andra ord sÄ blir det inga fula mÀrken om den skulle stöta i. Robotdamsugaren Roomba 880 har en innovativ teknisk design som gör dammsugningen effektiv och nÀstan underhÄllsfri. Den Àr nÀmligen försedd med tvÄ gummirullar undertill som roterar mot varandra, sugkraften koncentreras alltsÄ dÀremellan. Detta Àr betydligt bÀttre Àn vanliga borstar som mÄnga gÄnger fylls med hÄrstrÄn. NÄgot annat positivt Àr HEPA-filtret som dammsugaren Àr utrustad med. Detta Àr extra bra för djurÀgare och allergiker dÄ i princip inga skadliga partiklar slÀpps igenom. Denna trasslar heller inte in sig i sladdar, och skulle det hÀnda sÄ tar den sig ur. Det kan se ut som att den orienterar sig i ett typ av organiserat kaos, men sensorerna och programvaran Àr mycket sofistikerade. Detta ger ett nÀstan pedantiskt resultat dÄ dammsugaren inte missar nÄgra som helst ytor.

Robotdammsugaren kör försiktigt dĂ€r det Ă€r mycket möbler och rör försiktigt bords – och stolsben innan den kör ett varv runt dem. Öppna ytor stĂ€dar den istĂ€llet i ett mycket högre tempo. Höger sida Ă€r utrustad med en borste som stĂ€dar golvlister och möbler. DĂ€rför hĂ„ller den sig ocksĂ„ till höger sida nĂ€r den jobbar. Om sensorerna uppfattar det som smutsigare pĂ„ ett visst stĂ€lle sĂ„ kör roboten stötvis dĂ€r nĂ„gra gĂ„nger. Roomba 880 jobbar nĂ„got lĂ€ngre Ă€n andra robotdammsugare dĂ„ den kör flera gĂ„nger över samma yta. Den har en bra batteritid och gör ett ordentligt jobb. Modellen har dock ibland problem att komma upp pĂ„ mattor som har en lugghöjd pĂ„ över 30mm. Den medföljande infraröda fyrliknande enheten placeras vid dörröppningarna. Dessa fungerar om en guide för dammsugaren. Roboten arbetar metodiskt ett rum i taget. Denna högeffektiva dammsugare pĂ„stĂ„s till och med kunna vara den bĂ€sta robotdammsugaren i vĂ€rlden just nu, eller i alla fall en av dem.

Fördelar:

 • KĂ€nslig mot möbler
 • NĂ€stan helt underhĂ„llsfri
 • Dammsuger noggrant

Nackdelar:

 • Har problem att komma upp pĂ„ de tjockare mattorna
 • Högt pris

Neato XV Signature Pro

robotdammsugare bĂ€st i testNjut av en robotdammsugare som jobbar metodiskt, effektivt och snabbt. En premiummodell med utmĂ€rkt sugkraft. Trots ett nĂ„got lĂ€gre pris sĂ„ hĂ„ller den samma klass som de dyrare dammsugarna. Den har en annorlunda design. Den pĂ„minner nĂ€mligen om en faxmaskin frĂ„n 80-talet. Funktionen Ă€r dĂ€remot toppen dĂ„ den ger ett snyggt resultat varje gĂ„ng. Även denna roboten anvĂ€nder lasertekniken och skannar av rummet för att orientera sig. DĂ„ den skannar flera gĂ„nger varje sekund sĂ„ vet den alltid exakt var den Ă€r oavsett lĂ„g eller hög belysning. Även om den inte rullar sĂ„ snabbt sĂ„ jobbar den snabbt. Den dammsuger de öppna golvytorna endast en gĂ„ng och fokuserar mer dĂ€r dammet oftast samlar sig, exempelvis runt stolsben och sĂ„ vidare. Den arbetar med zoner och stĂ€dar klart en zon i taget. Den saktar ocksĂ„ ner i god tid inför vĂ€ggar och möbler men Ă€r tyvĂ€rr inte utrustad med en sidoborste, vilket Ă€r lite trĂ„kigt dĂ„ det innebĂ€r att golvlister och liknande inte bli stĂ€dade lika effektivt. Å andra sidan sĂ„ Ă€r det inte lika troligt att den fastnar i sladdar. DĂ„ sugkraften Ă€r vĂ€ldigt bra sĂ„ ingĂ„r bieffekten ett vĂ€ldigt högt ljud. Den lĂ„ter ungefĂ€r lite högt som den vanliga dammsugaren med sladd. Lasertornet gör ocksĂ„ att den fĂ„r lite höjd. Det positiva övervĂ€ger dĂ€remot det negativa dĂ„ den Ă€r vĂ€ldigt bra nĂ€r det kommer till att suga upp smulor, damm, hĂ„r och pĂ€ls. Den fungerar toppen oavsett underlag men det som imponerar mest Ă€r att den klarar av tjocka mattor och den har inte ens problem att ta sig upp pĂ„ dem. Displayen Ă€r enkelt och tydlig och nĂ€r uppdateringar kommer sĂ„ kan du sjĂ€lv uppdatera den. Priset Ă€r fantastiskt för en sĂ„dan seriös robotdammsugare och har dĂ€rför blivit belönad med bĂ€sta budgetvalet.

Fördelar:

 • Dammsuger effektivt, snabbt och metodisk
 • UtmĂ€rkt sugkraft

Nackdelar:

 • Hög ljudnivĂ„
 • Ganska hög vid tornet
 • Saknar sidoborste

Cleanmate S900

En robotdammsugare perfekt för öppna ytor. HĂ€r har du möjligheten till en snabb dammsugare som följer röstinstruktioner vilket gör den vĂ€ldigt behĂ€ndig att anvĂ€nda. Den talar om för dig vad den gör om den kĂ€nner att det behövs, exempelvis ”Jag laddar”. Den talar ocksĂ„ om hur du ska sköta om den. Den programmeras ocksĂ„ lĂ€tt i och med röststyrningen, men Ă€ven i och med ett anvĂ€ndarvĂ€nligt grĂ€nssnitt. Ljudet ligger ocksĂ„ pĂ„ en sĂ„dan nivĂ„ att det inte Ă€r nĂ„gra som helst problem att befinna sig i samma rum nĂ€r den stĂ€dar. Den startas lĂ€tt och reagerar pĂ„ en gĂ„ng nĂ€r du ger ett kommando. Ibland sĂ„ gĂ„r den dock vilse och hittar inte hem till sin laddstation. Med dammsugaren sĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ med ett kit för att vĂ„ttorka. TyvĂ€rr sĂ„ upplevs det inte göra nĂ„gon skillnad efter vĂ„tmoppning. Det följer ocksĂ„ med en ”vĂ€gg” som Ă€r en typ av sĂ€ndare som du kan stĂ€lla dĂ€r du vill att dammsugaren ska hĂ„lla sig borta. Du fĂ„r ocksĂ„ med en fjĂ€rrkontroll som underlĂ€ttar styrningen av S900.

NĂ€r det gĂ€ller stĂ€dningen sĂ„ finns det bĂ„de för – och nackdelar med denna modell. Den stĂ€dar snabbt dĂ„ den rör sig vĂ€ldigt fort över golven. Den Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt lĂ„g vilket gör att den utan problem kommer Ă„t under exempelvis soffor och byrĂ„er. Den har dock ett nĂ„got ostrukturerat rörelsemönster och missar dĂ€rför ibland vissa omrĂ„den och rör sig vad som ser ut som slumpmĂ€ssigt mellan olika rum. Den verkar ocksĂ„ ha svĂ„rt att fĂ„ upp dammet frĂ„n hörn och andra svĂ„rare stĂ€llen i hemmet. Med andra ord sĂ„ kan stĂ€dningen bli ineffektiv i ett mer komplicerat hem. Har du dĂ€remot ett enklare hem sĂ„ kan den tack vare sin storlek och hastighet bli vĂ€ldigt effektiv. NĂ€r det gĂ€ller trösklar sĂ„ mĂ„ste den lyckas komma i rĂ€tt vinkel för att lyckas ta sig över, detta gĂ€ller ibland Ă€ven de lĂ€gre trösklarna. Slutsatsen blir alltsĂ„ att detta kan vara en superbra dammsugare för det enklare hemmet med mindre möbler, men ett sĂ€mre val om du har mĂ„nga möbler och alltsĂ„ mindre ytor.

Fördelar:

 • Medföljer avgrĂ€nsningssĂ€ndare
 • Svenska röstinstruktioner
 • AnvĂ€ndarvĂ€nligt grĂ€nssnitt
 • TystgĂ„ende och tidseffektiv

Nackdelar:

 • Ostrukturerat rörelsemönster
 • Ibland svĂ„rt att hitta tillbaka till laddstationen
 • Lite problem med trösklar

LG HomBot VR6270LVMB

Vill du ha en kommunikativ och personlig robotdammsugare som stĂ€dar bĂ„de tyst och snabbt sĂ„ kan detta vara robotdammsugaren för dig. Denna dammsugaren jobbar ihĂ€rdigt och effektivt. Den Ă€r ocksĂ„ ovanligt munter och pratar om sig sjĂ€lv i tredje person nĂ€r saker och ting hĂ€nder. Till exempel sĂ„ berĂ€ttar den tillsammans med en melodi nĂ€r den har stĂ€dat klart. Detta gör roboten mer personlig och ger lite glĂ€dje till hushĂ„llet. Den har en stilren design med diskreta knappar och en glansig yta. Har man barn sĂ„ kan man vara lugn dĂ„ det finns knapplĂ„s. Denna modell Ă€r ovanligt tyst dĂ„ varken hjulen eller vakuumsuget gör nĂ„gra större ljud ifrĂ„n sig. Även om dammsugaren sĂ€llan kör in i stolsben sĂ„ lyckas den Ă€ndĂ„ fĂ„ repor pĂ„ grund utav att den kommer under element vilka den sedan skrapar emot. Den kan ocksĂ„ vara nĂ„got hĂ„rdhĂ€nt med vissa objekt som exempelvis golvstĂ„ende speglar som man ju helst inte vill ska ramla i golvet. Tack vare en takkamera samt sidosensorer sĂ„ delar dammsugaren in rummet i zoner. Detta göra att det sĂ€llan missas nĂ„gra ytor utan istĂ€llet sĂ„ stĂ€das golven noggrant dĂ„ den till och med ger sig in i trĂ€ngre utrymmen. Med andra ord en nitisk robotdammsugare som Ă€ven jobbar hĂ„rt pĂ„ tjocka mattor och fĂ„r dĂ€rför med sig bĂ„de smulor, damm och hĂ„r.

Denne dammsugaren hittar hem utan problem efter att den har stÀdat klart. Den tar dock lÀngre tid pÄ sig att ladda Àn de andra omnÀmnda dammsugarna. Den har inga problem att komma upp pÄ de tjockare mattorna och om den skulle fastna i nÄgra sladdar sÄ kommer den sig ur hÀrvan. Du fÄr ocksÄ med en liten borste för att kunna rengöra HomBot. Med andra ord sÄ kan du lita pÄ denna modellen dÄ den gör det den Àr gjord för att göra. DÄ den har en lÄg ljudnivÄ sÄ Àr det heller inga problem att vara pÄ plats medans den stÀdar. Den stÀdar pÄ ett strukturerat sÀtt och kommer Àven Ät i hörnen dÄ den har tvÄ sidoborstar. Den Àr dock nÄgot dyr.

Fördelar:

 • Snabb, effektiv och tyst

Nackdelar:

 • Högt pris
 • Blir repig onödigt fort
 • Borsten samlar hĂ„r

Dyson 360

Med en stark motor, kompakt format och futuristisk design stĂ€dar Dyson 360 ditt hem pĂ„ ett nĂ€stan lyxigt sĂ€tt. Den har en iögonfallande design. En högblank yta och karakteristiska larvfötter. Även dockningsstationen Ă€r snygg. Planen med att göra denna modell sĂ„ kompakt Ă€r att den ska ta sig fram obehindrat genom smala gĂ„ngar och mellan stolsben. Med andra ord sĂ„ kan man sĂ€ga att Dyson 360 Ă€r en frisk flĂ€kt. Den Ă€r dock nĂ„got hög vilket gör att den inte kommer under lĂ„ga möbler. Den har en liten plastkupol dĂ€r den Ă€r utrustad med en kamera med 360 graders panoramasyn. Roboten delar upp rummet i flera mindre zoner som den stĂ€dar systematiskt i ett speciellt mönster. Den vĂ€nder ofta vilket tar upp en stor del av tiden nĂ€r den stĂ€dar och pĂ„verkar batteritiden, vilket gör att den laddar ganska ofta. Gillar du modern teknik? Denna dammsugaren kan du starta, stoppa samt programmera genom en snygg app. NĂ€r stĂ€dningen Ă€r klar sĂ„ kan du se hur dammsugaren har kört. Det man möjligtvis hade önskat mer av appen Ă€r att den kunde sĂ€ga till om roboten kört fast.

Denna modell gör hyfsat mycket ljud ifrĂ„n sig dĂ„ den Ă€r utrustad med en riktigt stark motor. Filtret som det har behöver inte rengöras sĂ€rskilt ofta vilket Ă€r vĂ€ldigt bekvĂ€mt. Dock sĂ„ fastnar det mycket hĂ„r i borsten och dammbehĂ„llaren behöver tömmas ofta dĂ„ den Ă€r liten. PĂ„ hĂ„rda golv sĂ„ stĂ€dar den bra men nĂ€r det gĂ€ller grövre mattor sĂ„ har den svĂ„rt att fĂ„nga upp alla smulor. NĂ€r det gĂ€ller stols – och bordsben sĂ„ hĂ€nder det att den missar ibland dĂ„ den bara passerar i en halvcirkel. Det hĂ€nder Ă€ven att den ibland missar smala strimlor dĂ„ den inte överlappar riktigt som man önskar i navigeringen. Larvfötterna gör att den utan problem tar sig upp pĂ„ höga mattor men den har ibland problem nĂ€r det gĂ€ller vanliga falsade trösklar. Potentialen Ă€r stor för Dyson 360 men Ă€n sĂ„ lĂ€nge sĂ„ Ă€r priset för högt i förhĂ„llande till prestandan. NĂ€r den sedan Ă€r uppdaterad med en nĂ„got bĂ€ttre stĂ€dalgoritm och en bĂ€ttre borste sĂ„ kommer den sĂ€kert att till och med kunna bli en dammsugarrobot som tar hem bĂ€st i test, inte Ă€nnu dock.

Fördelar:

 • Stark motor
 • Kompakt format
 • Bra filter
 • VardagsrumsvĂ€nlig design

Nackdelar:

 • Högt chassi
 • Inte den bĂ€sta borsten för mattor
 • Kort batteritid

Hur tar du bÀst hand om din robotdammsugare?

Det bÀsta man kan göra Àr att följa rekommendationerna i manualen som följer med just din modell av robotdammsugare. HÄll den ren och snygg och följ tillverkarens rÄd kommer dammsugaren att hÄlla lÀngre.

Tips pÄ hur man kan anvÀnda en robotdammsugare

Vissa gÄr ocksÄ att programmera sÄ att de dammsuger medans du exempelvis Àr pÄ jobbet, sÄ kan du sedan komma hem till ett rent och fin golv. Alternativt sÄ kan du anvÀnda den som en stÀdkompis. Du dammtorkar först det första rummet som dammsugaren ska göra och sedan startar du bara dammsugaren sÄ att den börjar dammsuga det rummet medans du gÄr vidare till nÀsta osv. PÄ sÄ sÀtt sÄ förkortas stÀdtiden betydligt.