Det Ă€r ingen tvekan om att soundbar systemen just nĂ€r Ă€r extremt populĂ€ra. De Ă€r enkla att anvĂ€nda, och du kommer troligtvis att njuta av en bĂ€ttre surround-ljud frĂ„n din HDTV utan att vara omgiven med högtalare. Frigör ditt rum frĂ„n en massa högtalare och tillhörande kabeltrassel, som Ă€r typiskt för flerkanals surround — samtidigt som du njuter av ett omslutande ljudfĂ€lt, — vilket Ă€r mer tilltalande.

Men detta betyder inte att alla dessa produkter Ă€r perfekta, eller att de alltid representerar det bĂ€sta mest prisvĂ€rda ”lĂ€tta” alternativet, till bĂ€ttre TV-ljud! Det Ă€r mĂ„nga utav dem som kommer med begrĂ€nsningar som man mĂ„ste vara medveten om innan du gĂ„r vidare med ett köp av en soundbar. SĂ„ lĂ„t oss titta pĂ„ tekniken lite snabbt;

Lösningen Àr virtuellt surround ljud frÄn högtalare

Ofta Ă€r det en kompakt men Ă€ndĂ„ kraftfull soundbar bĂ€st i test, som anvĂ€nder SDA (Stereo-Dimensionell Array) – teknik för att simulera en verklighetstrogen ljudbild utan att omge sig med högtalare. Det Ă€r mĂ„nga gĂ„nger som en medföljande trĂ„dlös subwoofer Ă€r inkluderad, som levererar relativt bra basĂ„tergivning och gör det totala ljudet bĂ€ttre, sĂ„ antingen det eller soundbar utan subwoofer.

Soundbar-Högtalare – Soundbar test

en av de mest tilltalande ”bĂ€ttre” TV-ljudalternativen, men…

Det Àr ingen tvekan om att soundbar lösning tilltalar mÄnga som det enklaste, snabbaste och billigaste sÀttet att njuta av bÀttre ljud nÀr du tittar pÄ filmer och TV-program. Det Àr sÀkerligen alternativet för dem som vill njuta av relativt bra surroundljud utan att vara omgiven med mÄnga talare, och lösa sladdar, i samband med multi-channel 5.1 och 7.1 surround sound systeminstallationer.

Men det finns mer till förmĂ„n för en soundbar lösning…

Det tar betydligt mindre anstrÀngning för att installera en soundbar Àn en multi-channel speaker setup, och kostar Àven mindre Àn en vanlig 5.1-kanals surround-ljudpaket. De flesta krÀver inte ens en AV-receiver, dÄ all nödvÀndig förstÀrkning Àr inbyggd. Framför allt, en elegant 2-tum soundbar placerad under en-tum LED-TV, representerar ett mer estetiskt tilltalande alternativ Àn Ànnu ett par kompakta bokhyllehögtalare!

soundbar bÀst i testMen en soundbar representerar inte alltid det bÀsta enkla implementerbara alternativ. I synnerhet nÀr det kommer till musik, en billig tvÄ-kanal separat högtalare installation ihop med en kompakt stereo-förstÀrkare/mottagare skulle ofta lÄter mycket bÀttre Àn en typisk soundbar lösning.

Om musik Àr din primÀra sysselsÀttning, underskatta inte det grundlÀggande stereo systemet. Det skulle sÀkert lÄta bÀttre, kostar inte mycket mer Àn ett bra ljudkvalitets soundbar system, och krÀver inte nÄgon sÀrskild anstrÀngning för att installera i jÀmförelse med vad det tar att installera en soundbar lösning under din TV.

Att ha en sann förstÄelse av olika soundbar system, samt det fördelaktiga och begrÀnsningar i samband med soundbar-system, Àr viktigt för att hjÀlpa dig att göra rÀtt val. Det Àr i detta sammanhang som denna soundbar test guide kommer in i bilden.

Olika soundbar typer

Soundbar bĂ€st i test ”typer” kan delas in i aktiva och passiva högtalarenheter; det senare kan tyckas mĂ€rkligt, och kan vara en liten soundbar, men ja… de finns — ofta till en betydligt dyrare prislapp!

Passiva Soundbar-högtalare

För mÄnga lÄter en soundbar som en allt-i-ett-produkt som innehÄller de nödvÀndiga delarna, inbyggd förstÀrkning och ljudbearbetning. Fortfarande Àr det sÄ att ett par system kommer som passiva system.

Passiva soundbar-system Àr i de flesta fall high-end högtalarenheter med en uppsjö av högtalarelement; dessa Àr avsedda för anvÀndning i samband med en separat AV-receiver utrustad med lÀmplig virtual surround-teknik. Detta gör de passiva soundbar högtalarna ganska sÄ dyra, och som i vÄr uppfattning att förlora det viktigaste begreppet bakom soundbar lösning, nÀmligen att ge en prisvÀrd enkel lösning för att njuta av bÀttre ljud, utan att vara omgiven med högtalare.

Inte bara lÀgger en separat AV-receiver till mer röra med sladdar och utrustning, det komplicerar systemets anslutningar och ytterligare ökar den totala kostnaden betydligt. Med undantag för ett fÄtal nischade applikationer, Àr en passiv soundbar helt enkelt inte en lÀmpli lösning för hemunderhÄllning.

NÄgra rÄd: Vad gÀller kostnad och anstrÀngning, kommer du att fÄ bÀttre ljud med en stereo instÀllning och en bra uppsÀttning av bokhyllehögtalare, vÀl dÄ de traditionella aktiva soundbar systemet!

Soundbar egenskaper

Trots de mÄnga ljud-relaterade funktioner och ofta imponerande terminologi som antagits av tillverkarna, Àr soundbars i huvudsak enstaka högtalare-lösningar som innehÄller flera högtalarelement och inbyggd förstÀrkning (i alla fall för aktiva system). De flesta innehÄller ocksÄ nÄgon form av virtuellt surround-ljud bearbetningsteknik, för att skapa en omgivande ljudatmosfÀr frÄn en enda högtalare enhet.

Med andra ord, förvĂ€nta dig inte för mycket i termer av ”verkligt” vĂ€rde ” – funktioner; ett fĂ„tal kan innehĂ„lla en fjĂ€rrkontroll och till och med en skĂ€rm för att visa volymnivĂ„n. Men, ingen av dessa Ă€r kĂ€rnan i att du lĂ€tt kan kontrollera ljudnivĂ„n via TV:n, vilket gör bĂ„de anvĂ€ndning av en soundbar fjĂ€rrkontroll och en bildskĂ€rm pĂ„ din soundbar överflödigt!

Tillverkare som Yamaha, införliva en infraröd repeater vid fall dÀr soundbar placeringen blockerar fjÀrrkontrollens sensor pÄ TV:n nÀr den senare anvÀnds via en installation pÄ en hylla eller bÀnk, igen, detta skulle inte vara till nÄgon nytta nÀr TV:n Àr monterad pÄ vÀggen.

Mer viktigt Àr inbyggd Bluetooth. Detta Àr fortfarande en ganska ovanlig funktion, som ofta bara hittas pÄ de senaste och dyrare soundbar högtalarna! Ett sÄdant utmÀrkt exempel pÄ bluetooth-soundbar Àr frÄn tillverkaren JBL som har tagit fram flera olika produkter inom kategorin. JBL kommer paras ihop med en 8-tums 100W rms trÄdlös subwoofer, och kan ge relativt bra med ljud.

Bluetooth representerar det enklaste sÀttet idag att via trÄdlös soundbar, trÄdlöst strömma musik frÄn din smartphone eller surfplatta. Om det mesta av din musik finns lagrad pÄ din smartphone, kommer en soundbar med inbyggd Bluetooth troligen vara den bÀsta soundbaren dig, vad gÀller lösning med enbart en högtalare, för att njuta av bÀttre ljud.

Stereo eller Dolby Digital?

Det faktum att aktiva soundbar-högtalare Ă€r utrustade med inbyggd virtuella surround-teknik innebĂ€r att allt du behöver för att driva en aktiv soundbar vit, Ă€r antingen en Dolby Digital, eller en stereo audiosignal. I allmĂ€nhet, ingĂ„r virtuell surround-teknik, som kan skapa en stor ljudbild Ă€ven genom en stereosignal, ungefĂ€r som Dolby Surround-Ljud expansion teknik. Men…

Runt priset pĂ„ 1.500 kronor kan detta kanske vara det bĂ€sta ”billiga” soundbar-högtalare alternativet, för att det kan rĂ€knas som prisvĂ€rd soundbar om vi inte kollar pĂ„ soundbar rea. FörvĂ€nta dig inte inbyggd Bluetooth till detta pris, men du kommer att fĂ„ en enkel men Ă€ndĂ„ effektiv fjĂ€rrkontroll nĂ€r du ska köpa soundbar. Ljudkvaliteten matchar kanske inte de allra bĂ€sta soundbar högtalarna, men det Ă€r exceptionellt bra för priset framför allt under uppspelning av videosekvenser.

Ett annat exempel kan vara en nackdel dÀr en ganska kort trÄdlös rÀckvidd av den medföljande trÄdlösa subwoofern gör att du mÄste hÄlla dig vÀldigt nÀra din soundbar för att uppleva bÀsta ljud (bÀsta ljudlimpan).

Detta innebÀr inte att du inte behöver en Dolby Digital-avkodare för din soundbar-högtalare. I allmÀnhet behöver du inte detta, dÄ de flesta Tv-apparater kommer att konvertera inkommande ljud via TV:n och dess HDMI-ingÄngar, med tvÄ-kanaligt ljud. Med andra ord, sannolikheten Àr att om du anvÀnder TV:n som en HDMI switcher, Àr ljudet frÄn TV:n i de flesta fall en stereoversion av insignalen.

Samtidigt Àr det vÀrt att hÄlla i minnet att en del av de nyare TV-apparaterna kommer med Dolby Digital-pass-through; dessutom, det mesta kommer köra output av Dolby Digital-ljud nÀr denna Àr tillgÀnglig via det interna TV-instÀllningen eller Smart-TV-plattformen. Problemet hÀr Àr att om din soundbar har en inbyggd Dolby Digital-dekoder, gÄr det inte att spela upp nÄgot ljud om du inte kan stÀlla in din TV för att mata ut ljud i stereo-lÀge. Vi anser inte att detta Àr ett problem, dÄ Ànnu Àldre platt-Hdtv generellt stöder den hÀr funktionen.

Detta innebÀr att en inbyggd Dolby-Avkodare inte Àr en viktig funktion pÄ en soundbar med ett högtalarsystem. Snarare Àr det sÄ att soundbars med en Dolby Digital-dekoder i allmÀnhet inte lÄter mycket bÀttre nÀr dem kommer med en Dolby Digital signal jÀmfört med en stereosignal.

Detta Àr mer Àn förvÀntat eftersom en bra soundbar (soundbar test) inte skapar ett Àkta surround, utan försöker enbart att Äterskapa en expansiv ljudbild genom anvÀndning av virtuellt surround-ljudteknik. I detta sammanhang, viktigare Àn att ha en inbyggd Dolby Digital-dekoder, Àr det att ha virtuellt surround-bearbetning-teknik, det Àr detta som kommer att avgöra soundbarens förmÄga att skapa en övertygande omslutande ljudbild.

Anslutning

Vad mĂ„nga kanske anser vara en verklig begrĂ€nsning med en soundbar dator, Ă€r dess anslutning. De flesta soundbars har en enda ljudanslutning — ofta i form av digitalt ljud, bortsett frĂ„n ett eluttag.

soundbar reaTrots detta behöver du inte se det som en avgörande begrÀnsning vad gÀller high end soundbar högtalare som en helhetslösning, sÀrskilt om din TV har alla nödvÀndiga anslutningar inbyggda, i vilket fall, allt du behöver göra Àr att anvÀnda din TV för att vÀxla mellan ingÄngarna. Dock, med tanke pÄ begrÀnsningarna hÀr, Àr det viktigt att se till att den valda soundbaren levereras med önskad ljudanslutning för att matcha din TV.

Återigen, JBL, har soundbars som omfattar bĂ„de analoga och digitala ljudingĂ„ngar, dessutom har JBL tre HDMI-ingĂ„ngar med HDMI pass-through och en HDMI-utgĂ„ng och kan var en bra billig soundbar om du letar efter bĂ€sta soundbar under 3000 kr . I detta avseende Ă€r JBL en ganska okonventionell soundbar som kommer med fler ingĂ„ngar Ă€n nĂ„gon annan, och detta bortsett frĂ„n de mest omfattande uppsĂ€ttningar av fjĂ€rrkontroller. TĂ€nkt dock pĂ„ att JBL högtalare ofta inte Ă€r soundbar billig alternativ, men de Ă€r en av de Bluetooth-aktiverade sound bar-högtalare som för nĂ€rvarande finns pĂ„ marknaden som ger dig mycket vĂ€rde för pengarna.

Soundbar anvĂ€ndning: Ett varningens ord – BĂ€sta soundbar?

För mÄnga Àr sound bar-högtalare den perfekta högtalarlösningen. Men, det Àr viktigt att vara medveten om nÄgra problem som kan uppstÄ med ett soundbar-system, för att undvika obehagliga överraskningar senare.

  1. FörvÀnta dig inte kraftigt bearbetade ljud frÄn ljud-bar system för att behaga alla, och inte heller att det ska lÄta lika Àkta som ett riktigt surround system.
  2. Försök inte att skapa en mer expansiv ljudbild via din soundbar genom att aktivera Àven andra virtuella surround-teknik som finns pÄ din soundbar till TV. Detta kommer bara att resultera i över-bearbetning, vilket leder till förlust av ljuddetaljer, och ofta felaktiga virtual surround avbildning av soundbar bÀst i test systemet i sig.
  3. Soundbar-högtalare har en ganska begrĂ€nsad sittplats pĂ„ vilket det Ă€r möjligt att njuta av en ” övertygande surround ljudbild. För bĂ€sta ljud, bör denna ”sittplats” inte placeras mot en vĂ€gg. Som vi var inne pĂ„ tidigare, de flesta soundbar system idag anvĂ€nder sig av virtual surround algoritmer som kompletteras av ljudprojektion teknik för att skapa ett mer övertygande surround-ljudfĂ€lt. Detta innebĂ€r att de flesta högtalarsystem förlitar sig ocksĂ„ pĂ„ studsande ljud frĂ„n vĂ€ggarna för att skapa ett virtuellt surround-ljud, och du mĂ„ste ge tillrĂ€ckligt med utrymme mellan vĂ€ggen och den sittande positionen för det reflekterade ljudet att korrekt komma pĂ„ plats, eftersom det Ă€r denna blandning av direkt och reflekterande ljud som skapar det virtuella ljudet.
  4. Igen, detta innebĂ€r ocksĂ„ att ett rum med massor av möbler och draperier, eller stolar, inte utgör en idealisk miljö för ett soundbart system, och dessa kommer att bĂ„de minska det reflekterande ljudet och störa ljudmönstret i rummet — vilket minskar soundbarens effektivitet i att skapa en ” övertygande surround-ljudfĂ€lt.
  5. Var försiktig med test av soundbar och hur du placerar den, det Àr lÀtt att blockera den infraröda sensorn pÄ TV:n, sÀrskilt nÀr din soundbar Àr placerad för nÀra den nedre delen av TV-skÀrmen. Kontrollera alltid att det fria luftutrymmet upprÀtthÄlls mellan sensorn pÄ TV:n och fjÀrrkontrollen, sÀrskilt frÄn din sittplats, innan du fortsÀtter med din installation av din soundbar.
  6. Slutligen, se till att du noggrant lĂ€ser igenom din soundbars specifikationer innan du gĂ„r vidare med ditt köp av din soundbar, för att undvika nĂ„gra obehagliga överraskningar senare! Inte alla soundbars kan Ă„terskapa ett virtuellt omslutande ljud. Vissa kan bara skaparen expansiv stereo ljudbild, vilket innebĂ€r… att du kommer att fĂ„ en bredare ljudbild pĂ„ framsidan, men en som fortfarande saknar kĂ€nslan av bakre surround-ljud, vilket Ă€r viktigt om du vill uppnĂ„ en omslutande ljudupplevelse!