Vad Àr en sous vide?

En sous vide Àr fortfarande inte sÄ vanligt att ha hemma. Konceptet Àr att man tillagar maten genom att först vakuumförpacka den för att sedan sÀnka ner den i vatten. Detta innebÀr en lÄng tillagningstid vilket i sin tur resulterar i riktigt mört och gott kött samt frÀschare grönsaker.

Hur fungerar en sous vide?

Önskar du kunna tillreda ett gott, mört och saftigt kött av restaurangkvalitet? Du kanske har provat mĂ„nga sĂ€tt men det verkar vara omöjligt. MĂ„nga gĂ„nger Ă€r problemet att man tillagar köttet vid en för hög temperatur och pĂ„ sĂ„ vis förstör bĂ„de dess textur och mörhet. Det Ă€r nu det Ă€r dags att prova pĂ„ en ny metod kallad sous vide. Sous vide Ă€r franska som betyder ”under vakuum. Detta innebĂ€r att man vakuumförpackar de grönsaker eller kött som man önskar tillaga för att sedan lĂ„ngsamt tillaga dem i ett vattenbad. Det Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt viktigt att maten tillagas vid en vĂ€ldigt exakt temperatur. Det Ă€r inte temperaturer som sĂ„ mĂ„nga av oss Ă€r vana vid – 200 grader och uppĂ„t. Utan snarare sĂ„ Ă€r det mycket lĂ€gre temperaturer. Exempelvis om man vill tillaga Nötkött sĂ„ att det blir medium rare sĂ„ tillagas det vid endast 52-55 grader.

För att kunna anvĂ€nda den hĂ€r metoden sĂ„ behöver man en sous vide maskin samt en vakuumförpackare. Medans man förbereder det kött och de grönsakerna som man vill ha med marinad och vakuumförpackning sĂ„ kan man lĂ„ta sous vide – maskinen vĂ€rma upp vattnet i vattenkaret eller grytan som man ska anvĂ€nda. Det Ă€r möjligt att i princip tillaga alla typer av kött, fisk eller grönsaker. Du kommer att mĂ€rka störst skillnad nĂ€r det kommer till större bitar som annars vanligtvis blir torra och sega. Exempelvis en rumpstek kan förbĂ€ttras avsevĂ€rt med sous vide – metoden i jĂ€mförelse med nĂ€r man tillagar den i ugnen pĂ„ 180 grader. Gillar du att göra en söndagsstek? DĂ„ kan du ocksĂ„ mĂ€rka skillnad pĂ„ den om du anvĂ€nde sous vide dĂ„ den blir bĂ„de saftigare och mörare i och med att köttsaften har en tendens att hamna i pannan medans som vakuumförpackad sĂ„ stannar den i köttet. De flesta fisksorter fungerar ocksĂ„ bra med en sous vide maskin. FĂ„glar som duvor eller ankor Ă€r dĂ€remot inte de bĂ€sta att tillaga med sous vide – tekniken. KycklinglĂ„r fungerar dĂ€remot riktigt bra dĂ„ marinaden trĂ€nger in pĂ„ ett bra sĂ€tt i köttet och smakar riktigt gott. Grönsaker Ă€r ocksĂ„ riktigt trevliga att tillaga med sous vide – maskinen. Vitaminer och mineraler försvinner inte heller pĂ„ samma sĂ€tt som vid vanlig kokning.

Vilka olika designer av sous vide finns det?

sous vide bĂ€st i testDet finns frĂ€mst tvĂ„ olika typer av sous vide – maskiner. Den ena typen har ett eget vattenbad och kĂ€rl för vattnet medans den andra maskinen för tekniken sous vide Ă€r en cirkulator som förs ner i en vanlig kastrull och cirkulerar vattnet för att hĂ„lla det i samma jĂ€mna temperatur. Den vakuumförpackade maten lĂ€ggs ner i grytan eller vattenkaret och vattnet ger den en jĂ€mn tillagning i och med vattnets jĂ€mna temperatur. Tack vare vakuumförpackningen sĂ„ skyddas maten mot direktkontakt med vattnet vilket gör att det bevaras mer naturlig smak samtidigt som all saft stannar kvar.

Vanliga storlekar pÄ sous vides

Det finns sous vides i mÄnga olika storlekar. Det finns riktigt stora maskiner dÀr det ingÄr behÄllare pÄ 9 liter vatten och sÄ finns de maskiner som det inte ingÄr behÄllare med utan som du istÀllet sÀtter i en kastrull som du redan har hemma. Med andra ord sÄ kan storleken variera mycket och du kan dÀrför köpa den sous vide maskin som passar dig bÀst.

Hur mycket kostar en sous vide?

I vÄrat sous vide maskin test nedan sÄ kommer vi nÀmna de olika maskinernas ungefÀrliga priser. Priserna för de olika modellerna varierar allt frÄn cirka 900 kronor upp till ungefÀr 3000 kronor. LÀs dÀrför vidare för att ta reda pÄ vilken som Àr den bÀsta sous vide maskinen för dig bland alla de sous vide som belönats bÀst i test.

Varför Àr just en sous vide sÄ bra?

Älskar du att laga och Ă€ta riktigt god mat? Önskar du laga mat av restaurangkvalitet hemma i ditt eget kök? Köp dĂ„ ett sous vide paket som kan ge dig de verktyg som du behöver för att lyckas. Det Ă€r egentligen inga konstigheter utan mĂ„let Ă€r att safterna ska stanna i köttet och grönsakerna sĂ„ att det bevaras hĂ€rliga vitaminer, mineraler och smaker.

NÀr Àr det bra att ha en sous vide?

Det bÀsta Àr vÀl kanske att bjuda vÀnner och familj pÄ riktigt god mat. Om du har en sous vide som Àr bÀst i test och lagar maten i din sous vide behÄllare sÄ kan du kÀnna dig trygg med att de kommer att gilla din mat. Se till att köttet lagas i en god marinad sÄ att det blir packat med goda smaker. PÄ sÄ sÀtt kan ni alla njuta av god mat tillsammans. LÀs dÀrför vidare nedan dÀr vi redogör för ett sous vide cirkulator test sÄ att du kan hitta din sous vide ugn.

Hur kan man vÀlja rÀtt sous vide efter sina behov?

Det kan vara svĂ„rt att pĂ„ rak arm veta vilken som Ă€r den bĂ€sta sous vide maskinen för ens eget hem. Vi kommer dĂ€rför i detta sous vide test berĂ€tta om sju modeller av bĂ€st i test – belönade sous vides sĂ„ att du kan hitta din favorit.

OBH Nordica 7948 Precision

Denne hör till de nĂ„got dyrare sous vide-maskinerna, men dĂ„ fĂ„r du ocksĂ„ en mycket kvalitativ, anvĂ€ndarvĂ€nlig modell som ocksĂ„ har hög kapacitet. Temperaturprecisionen Ă€r ocksĂ„ mycket bra vilket Ă€r otroligt viktigt för att köttet och grönsakerna ska bli ordentligt tillagade. Temperaturen hĂ„lls jĂ€mn under hela tillagningen tack vare en cirkulator som stĂ€ndigt hĂ„ller vattnet i rörelse. Om man inte Ă€r insatt i vilka temperaturer som gĂ€ller för vad sĂ„ fĂ„r man ocksĂ„ med en tid – och temperaturguide pĂ„ köpet.

Detta Àr en sÀker och miljövÀnlig maskin. Den Àr nÀmligen energieffektiv vilket ocksÄ innebÀr att den inte drar sÄ mycket ström. Detta Àr extra bra med tanke pÄ att man oftast anvÀnder sous vide-maskinen under flera timmar i strÀck. Det Àr ju nÀmligen den lÄngsamma tillagningen som gör att köttet blir sÄ mört och saftigt. Yttertemperaturen pÄ modellen hÄlls ocksÄ nere vilket gör att man inte behöver oroa sig för att man sjÀlv eller kanske barnen ska brÀnna sig pÄ den.

Detta Ă€r ocksĂ„ en stor och kraftfull modell. Den vĂ€ger hela 5 kg innan man fyller den med vatten och effekten ligger pĂ„ 2000 watt. Den rymmer hela 9 liter vatten, sĂ„ har du större köttbitar som du önskar tillaga sĂ„ Ă€r detta en perfekt modell. Upp till cirka 3 kg kött Ă„t gĂ„ngen gĂ„r bra, vilket Ă€r tillrĂ€ckligt för 6 – 8 portioner. VĂ€lj pĂ„ temperaturer mellan 30 och upp till 90 grader. PĂ„ modellens display kan du se temperaturen samt en timer som hjĂ€lper dig att ha koll. Maskinen har ocksĂ„ en slang som gör att du enkelt kan tömma den pĂ„ vatten.

OBH Nordicas 7948 Precision har mÄtten 28cm x 31cm x 36cm, och som du sÀkert redan förstÄtt sÄ kommer den med ett eget vattenbad. Vakuumförpackare mÄste dÀremot köpas separat.

Fördelar:

 • Enkel tömningsfunktion
 • Energieffektiv
 • HĂ„ller en stabil temperatur
 • Kapacitet pĂ„ 3 kg kött
 • Praktisk display

Steba SV100 prof

Detta Àr en cirkulator och har dÀrmed inget eget vattenbad utan du kan sjÀlv bestÀmma vilket kÀrl du vill anvÀnda. Den vÀrmer sedan upp vattnet till den temperatur som du önskat genom att cirkulera vattnet i kastrullen. Detta Àr en snabb maskin som exempelvis pÄ bara 17 minuter vÀrmer upp vattnet frÄn 20 till 56 grader. NÀr vattnet uppnÄtt den önskade temperaturen sÄ hÄller cirkulatorn den temperaturen pÄ vattnet. PÄ sÄ vis kan maten tillagas under en konstant vÀrme för bÀsta smak.

Detta Ă€r en större modell av cirkulatorer dĂ„ den vĂ€ger hela 2 kg. Den Ă€r bred och rektangulĂ€r och gjord i rostfritt stĂ„l, med andra ord en ganska enkel design. Grytan som du anvĂ€nder den till bör vara av en djupare modell pĂ„ 15 cm dĂ„ Steba SV100 prof har en kapacitet pĂ„ 30 liter vatten. Den cirkulerar 7,5 liter vatten varje minut tack vare dess 1500 watt. Detta Ă€r inte en av de billigaste modellerna men du fĂ„r vad du betalar för dĂ„ kvaliteten Ă€r vĂ€ldigt hög. Modellen har en enkel och tydlig LCD – display som har timer och visar bĂ„de temperaturinstĂ€llningar och aktuell temperatur. Detta gör Steba SV100 prof mycket enkel att anvĂ€nda vilket kan vara skönt om man Ă€r ny till sous vide – metoden. Du har ett brett val nĂ€r det kommer till temperaturinstĂ€llningar, vĂ€lj mellan 5 – 99 grader.

MÄtten för cirkulatorn Steba SV100 prof Àr 32cm x 15cm x 13cm. Vakuumförpackare ingÄr inte.

Fördelar:

 • Snabb
 • Stor
 • HĂ„ller en stabil temperatur
 • Enkel att anvĂ€nda
 • Utrustad med en anvĂ€ndarvĂ€nlig display

Melissa 16310170

sous vide testSous vide-metoden anvÀnds frÀmst för kött dÄ mÄnga tycker just om det möra och saftiga resultatet. Om detta stÀmmer in Àven pÄ dig sÄ kan denna modell vara just din favorit. Med Melissa 16310170 ingÄr nÀmligen ocksÄ en praktisk stekhÄllare. Den Àr ocksÄ vÀldigt sÀker och pÄlitlig sÄ resultatet blir precis som man tÀnkt sig varje dag.

Denna modellen Ă€r lite mindre och inte heller sĂ€rskilt dyr och Ă€r dĂ€rför ett bra alternativ om man inte behöver den största kapaciteten. Vattenbadet klarar av sex liter vatten. KöttmĂ€ngden du kan tillaga rĂ€cker dĂ€rför till en familj pĂ„ ungefĂ€r 2 – 4 personer. Energiförbrukningen Ă€r lĂ„g och den Ă€r Ă€ven brandsĂ€ker vilket kan kĂ€nnas extra bra att veta om man har barn eller husdjur. Med andra ord sĂ„ Ă€r detta en vĂ€ldigt bra basmodell som har de funktioner som man behöver. Dess blĂ„ LCD-display visar timer och temperatur. Modellen har en lĂ„ng sladd pĂ„ 92cm och Ă€r tillverkad i rostfritt stĂ„l med plastbas. Den medföljande grytan har en non stick-belĂ€ggning vilket underlĂ€ttar rengöringen. Du kan utan att lyfta pĂ„ plastlocket hĂ„lla koll pĂ„ tillagning dĂ„ det Ă€r utrustat med ett stort fönster av hĂ€rdat glas.

Laga maten i en temperatur pĂ„ mellan 45 – 95 grader och stĂ€ll timern pĂ„ mellan 30 – 72 timmar. Melissa 16310170 vĂ€ger 2,8 kg utan vatten och har mĂ„tten 21cm x 41cm x 28 cm. Modellen har ett eget vattenbad men vakuumförpackare fĂ„r du köpa separat.

Fördelar:

 • EnergisnĂ„l
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlig display
 • Bra funktioner
 • Kapaciteten pĂ„ 6 liter vatten
 • Speciellt bra till kött

Steba SV50 – 1149 kronor

Denna fungerar utmÀrkt sÄvÀl till kött som till grönsaker och potatis. Steba SV50 Àr en cirkulator vilket innebÀr att motorn cirkulerar vattnet för att hÄlla en jÀmn temperatur pÄ vattnet. Detta försÀkrar dig om att hela steken eller biffen tillagas lika mycket. Temperaturspannet ligger pÄ 0-90 grader vilket Àr vÀldigt brett och bra. Modellen har ocksÄ en vÀldigt lÄg energiförbrukning och hÄller en hög kvalitet. Den kÀnns robust och ger Àven ett kvalitativt intryck nÀr det gÀller byggkvalitet. Höljet Àr gjort i rostfritt stÄl och instÀllningarna görs enkelt med hjÀlp av en vridknapp. Den upplysta LCD-displayen visar som vanligt timer och temperatur. Timern gÄr att stÀlla in upp till hela 99 timmar. Detta Àr ocksÄ en vÀldigt tyst modell vilket gör att den utan problem gÄr att köra under natten Àven om man skulle ha sovrummet nÀra köket. Steba SV50 vÀger heller inte sÄ mycket, endast 1,2kg.

MÄtten pÄ cirkulatorn Àr 38cm x 8 cm x 11cm och vakuumförpackaren mÄste köpas separat.

Fördelar:

 • Fungerar för all mat
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlig display
 • Robust kvalitet
 • Perfekt för lĂ„ngkok
 • Brett temperaturspann

Champion CHSV310

Denna mÄngsidiga modell ger dig vÀllagad mat om du sÄ Àr ute efter grönsaker eller kött. Temperaturprecisionen Àr hög vilket innebÀr att den valda temperaturen hÄlls konstant. Detta Àr vÀldigt viktigt nÀr man lagar mat med sous vide-metoden dÄ Àven de mindre avvikelserna kan pÄverka resultatet. Denna modell Àr bÄde lÀtt att starta och montera samtidigt som den hÄller en hög byggkvalitet. Denna cirkulatorn kan cirkulera 8,2 liter vatten per minut och har en effekt pÄ 800 watt. Detta ger en total kapacitet pÄ 15 liter. Cirkulationen ger en jÀmn temperatur under hela tillagningen och Àven denna Àr en tystare modell vilket Àr riktigt skönt dÄ man oftast tillagar mat under en lÀngre tid med sous vide-metoden.

Detta Àr en av de fÄ sous vide-maskiner som man kan prata om att den har en snygg design. Den Àr stilren och har en smart och anvÀndbar konstruktion med en anvÀndarvÀnlig och tydlig display som visar aktuell temperatur samt tiden som ÄterstÄr pÄ timern. Det finns Àven knappar bredvid displayen som du anvÀnder för att stÀlla in temperatur och tiden pÄ timern. Du kan vÀlja en temperatur mellan 0-92 grader. Cirkulatorn vÀger 1,2 kg och det ingÄr inte en vakuumförpackare utan den behöver köpas separat. MÄtten pÄ modellen Àr 38cm x 8cm x 11xm.

Fördelar:

 • Tyst
 • Snygg
 • Brett temperaturspann
 • HĂ„ller en stabil och jĂ€mn temperatur
 • MĂ„ngsidig modell för all typ av mat

Sansaire sous vide

Även detta Ă€r en cirkulator. Du sĂ€tter enkelt fast den pĂ„ kastrullen med hjĂ€lp av klĂ€mman pĂ„ baksidan. Sedan Ă€r det bara att tillsĂ€tta vatten och stĂ€lla in önskad temperatur. Sansaire sous vide vĂ€rmer dĂ„ upp vattnet till den temperaturen och hĂ„ller sedan just den temperaturen pĂ„ ett stabilt och jĂ€mnt sĂ€tt under hela tillagningen. Detta gör att man fĂ„r en vĂ€llagad och mör mĂ„ltid. Denna modellen ger ett mycket professionellt intryck. Den har en snygg och smart cylindrisk design. Tack vare dess nĂ€tta konstruktion sĂ„ kan man utan problem förvara den i köksskĂ„pet. Trots att den inte Ă€r större Ă€n en termos sĂ„ klarar den Ă€ndĂ„ av 23 liter vatten. Detta rĂ€cker utan problem för en medelstor familj. Trots positiva recensioner och lovord sĂ„ Ă€r denna sous vide-maskin billigare Ă€n mĂ„nga andra.

Modellen Àr anvÀndarvÀnlig dÄ den Àr enkel och intuitiv. Displayen Àr stor och lÀttöverskÄdlig och du justerar enkelt tid, timer samt temperatur. Temperaturspannet gÄr Ànda upp till 100 grader om Àn det mesta tillagas vid en mycket lÀgre temperatur Àn sÄ. Denna tysta modell vÀger 1,8kg och har en lÄng sladd pÄ 110 cm. MÄtten pÄ cirkulatorn Àr 38cm x 10cm x 10 cm. Vakuumförpackaren fÄr du som vanligt köpa till separat.

Fördelar:

 • Gör god mat
 • Bra medelstorlek
 • AnvĂ€ndarvĂ€nlig
 • Snygg cylindrisk design
 • HĂ„ller en jĂ€mn och stabil temperatur

OBH 7946 Immersion

Denna modell frĂ„n populĂ€ra OBH gör precis vad den borde. Den ser till att köttet blir saftigt och mört och klarar Ă€ven av att tillaga goda saftiga grönsaker. OBH 7946 Immersion Ă€r med andra ord en gedigen modell som serverar en mĂ„ltid i toppklass. Denna maskin Ă€r enkelt att montera och starta igĂ„ng. Även displayen Ă€r anvĂ€ndarvĂ€nlig. Med andra ord sĂ„ Ă€r hela modellen vĂ€ldigt hanterbar. Är man nĂ„got av en nybörjare sĂ„ Ă€r det extra trevligt att man fĂ„r med en manual som kan komma till hjĂ€lp. Den hjĂ€lper dig att vĂ€lja rĂ€tt temperatur till rĂ€tt livsmedel och att stĂ€lla in hur lĂ€nge som det bör tillagas. Denna cirkulator klarar av upp till 30 liter vatten och upp till 4,5 kg kött. Detta rĂ€cker till 8 – 12 personer. Denna modell behöver med andra ord en stor gryta dĂ„ denna kraftiga modell har en effekt pĂ„ 1500 watt.

Trots att den Ă€r sĂ„ kraftig sĂ„ har den en lĂ€tt nettovikt pĂ„ bara 0,66 kg. Den Ă€r vĂ€ldigt snygg med sina nyanser av silver och svart. LCD-displayen Ă€r upplyst och timern gĂ„r att stĂ€lla in upp till 99 timmar vilket gör den perfekt för lĂ„ngkok. Temperaturspannet Ă€r mellan 25 – 99 grader och det gĂ„r att vara sĂ„ exakt som att stĂ€lla in temperaturen med 0,1 grads intervall. Med cirkuatorn OBH 7946 Immersion fĂ„r man inte med en vakuumförpackare utan det bör köpas separat.

Fördelar:

 • Bra kvalitet
 • Fungerar utmĂ€rkt för bĂ„de grönsaker och kött
 • LĂ€tt att komma igĂ„ng med
 • Bra manual
 • Rymlig

Hur kan man anvÀnda en sous vide?

En sous vide-maskin hjÀlper dig att kunna laga mat av restaurangkvalitet i sitt eget kök. Med andra ord sÄ ger den en jÀmn och bra tillagning under en lÀngre tidsperiod vilket gör köttet vÀldigt mört. Förutom det sÄ hjÀlper vakuumförpackning till att behÄlla köttsaften i köttet vilket gör att det sedan Àven pÄ tallriken Àr vÀldigt saftigt och gott. Förutom kött sÄ gÄr det att tillaga grönsaker. TÀnk dÄ pÄ att vakuumförpacka de olika grönsakerna för sig dÄ de troligtvis behöver olika lÄng tid. Det bÀsta med att tillaga grönsakerna med sous vide-metoden Àr att de nyttiga vitaminerna och mineralerna stannar i grönsakerna. De blir ocksÄ vÀldigt saftiga och du kan vÀlja om du vill att det ska vara lite krispiga eller mjuka.

Hur tar man bÀst hand om en sous vide?

Detta beror sÄklart pÄ om det Àr en cirkulator eller en hel maskin med en tillkommande gryta. De större maskinerna kan man lÄta stÄ framme och torka av med en torr eller lÀtt fuktad trasa medans de mindre cirkulatorerna lÀtt kan förvaras i köksskÄpet. Det bÀsta Àr sÄklart att följa instruktionerna och skötselanvisningar för respektive maskin.