AllmÀn information om stekpannor

Stekpannan Àr nog det som de flesta av oss anvÀnder mest i vÄra kök. TyvÀrr sÄ Àr det ocksÄ nÄgot som mÄnga snÄlar pÄ trots att den anvÀnds sÄ mycket. En billig stekpanna Àr ofta av dÄlig kvalitet vilket innebÀr att maten lÀtt brÀnner fast och att den förmedlar ojÀmn vÀrme nÀr du vÀrmer upp den. Du kanske dÀrför frÄgar dig vad en riktigt bra stekpanna kostar? Ta en titta pÄ den bÀsta stekpannan i stekpannetestet nedan för att fÄ ett tips pÄ en stekpanna som Àr bÀst i test. Att köpa en sÄdan stekpanna kan man nÀmligen se som en investering. En kvalitativ stekpanna hÄller nÀmligen mÄnga Är och det blir dessutom roligare och godare att laga mat. Du kommer ocksÄ se av testet nedan att det inte behöver kosta sÄ jÀttemycket att köpa en stekpanna av bra kvalitet.

Vilka material Àr stekpannor gjorda av

Stekpannor kan vara gjorda i mĂ„nga olika material. PĂ„ senare tid sĂ„ har det blivit populĂ€rt att ha en keramisk stekpanna. Den fĂ„r nĂ€mligen en skyddande behandling och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt ocksĂ„ en non stick – effekt sĂ„ att maten inte fastnar sĂ„ enkelt. En annan modell som ocksĂ„ blivit populĂ€r Ă€r en stekpanna i rostfritt stĂ„l. StĂ„l Ă€r hĂ„rdare Ă€n gjutjĂ€rn samt rostfritt vilket gör att man kan diska den i diskmaskinen. Den har Ă€ven en lĂ€ttare vikt vilket Ă€r bekvĂ€mt. Det man bör veta dock Ă€r att det misstĂ€nks att non stick – belĂ€ggningen tar en del skada nĂ€r du kör ner den i diskmaskinen och pĂ„ sĂ„ vis sĂ„ förkortas stekpannans liv. NĂ„got som dĂ€remot funnits lĂ€nge och aldrig blir omodernt Ă€r en stekpanna i gjutjĂ€rn. Dessa Ă€r ofta tyngre men vĂ€ldigt kvalitativa. De har den stora fördelen att vĂ€rmen Ă€r bra och jĂ€mn men tar dock lite lĂ€ngre tid att vĂ€rma upp. Det gĂ„r inte att diska dessa i diskmaskinen och de saknar en non stick – belĂ€ggning. En annan bra stekpanna som finns pĂ„ marknaden och som har börjat fĂ„ lite publicitet pĂ„ senare tiden Ă€r kolstĂ„lstekpannan. Denna krĂ€ver att man har lite kunskap i hur man bĂ€st tar hand om och anvĂ€nder den. Men om man gör det rĂ€tt sĂ„ har man en trogen tjĂ€nare i mĂ„nga Ă„r framöver. Den absolut vanligaste stekpannan som man kunde hitta billigt under mĂ„nga Ă„r Ă€r teflonpannan. Dessa vĂ€gde oftast vĂ€ldigt lite, och var enkla att rengöra. DĂ€remot sĂ„ började det pratas om att teflon var vĂ€ldigt cancerframkallande och anvĂ€nds dĂ€rför inte idag. Risken sades ligga i att materialet skulle avge hĂ€lsofarliga Ă€mnen nĂ€r de hettades upp vĂ€ldigt mycket samt om man anvĂ€nda hĂ„rda köksredskap och repade teflonet. DĂ€rför tillverkas idag de flesta non stick – belĂ€ggningarna i andra material.

Vilka modeller och storlekar pÄ stekpannor finns det att vÀlja mellan?

Har du nÄgon gÄng stÄtt framför en hylla med stekpannor i en affÀr sÄ vet du att det finns allt frÄn stekpannor som knappt rymmer ett Àgg till stora stekpannor som Àr tillrÀckliga för hela familjen. Det finns helt enkelt mycket att vÀlja pÄ vare sig man vill ha en mycket liten stekpanna, en stekpanna pÄ 20 cm eller en stor stekpanna. HÀr följer ett stekpannetest som kommer att visa vilken stekpanna som Àr bÀst i test nÀr det gÀller stekpannor i storleken 28 cm i diameter, vilket rÀknas som en stor stekpanna.

Scanpan CTX Ceramic Titanium – Ca. 1200 – 1500 kronor

Denna stekpannan Ă€r utsedd till bĂ€st i test dĂ„ det Ă€r en stekpanna i toppklass. Kundrecensionerna Ă€r ocksĂ„ vĂ€ldigt bra. En lyxig finish och slimmad, minimalistisk design gör att du fĂ„r vad du betalar för. Stekpannan Ă€r gjort i rostfritt stĂ„l med en bra belĂ€ggning som Ă€r till för att det inte ska fastna sĂ„ lĂ€tt i botten. Önskar du kunna anvĂ€nda din stekpanna i ugnen sĂ„ Ă€r detta ett bra val dĂ„ den tĂ„l upp till 260 graders ugnsvĂ€rme. UppvĂ€rmningen av pannan gĂ„r snabbt och vĂ€rmen fördelas jĂ€mnt över hela stekytan. Den kan Ă€ven diskas i diskmaskinen men det rekommenderas inte. Detta Ă€r en stekpanna som fungerar pĂ„ induktionshĂ€ll.

stekpanna bÀst i test

Varför Àr den bra?

 • FĂ„tt bĂ€st i test
 • Bra kundrecensioner
 • Rostfritt stĂ„l
 • Fungerar pĂ„ induktionshĂ€ll
 • Slimmad design
 • Non stick stekpanna
 • 10 Ă„rs garanti

Hackman All steel – Ca. 500 – 800 kronor

Detta Ă€r en annan testvinnare, belönad för sin extra bra non stick – belĂ€ggning. Den anses ocksĂ„ mer slittĂ„lig Ă€n mĂ„nga andra stekpannor. Förutom dessa lovord sĂ„ pĂ„stĂ„s den Ă€ven vara lĂ€tt att laga mat i och klarade Ă€ven övriga tester vĂ€ldigt bra. Det man möjligtvis kan klaga pĂ„ Ă€r att den vĂ€ger 1,6kg om Ă€n det fortfarande Ă€r mindre Ă€n de flesta gjutjĂ€rnspannor. Även denna gĂ„r att diska i diskmaskinen men som vanligt sĂ„ Ă€r det bĂ€ttre att diska för hand för att öka livslĂ€ngden pĂ„ pannan. Det Ă€r ocksĂ„ bra att diska den direkt efter det att den har anvĂ€nts dĂ„ det dessutom gĂ„r snabbt tack vara non stick – belĂ€ggningen. Detta Ă€r en stekpanna frĂ„n Fiskars som rĂ€knas som en 28 cm stekpanna men har en bottenyta pĂ„ 23,3 cm. Gillar du flamberade efterrĂ€tter? DĂ„ Ă€r denna stekpannan perfekt dĂ„ den klarar av hög vĂ€rme, med andra ord sĂ„ Ă€r det inga problem att flambera i denna.

Varför Àr den bra?

 • Blivit utnĂ€mnd till bĂ€st i test
 • PopulĂ€r och omtyckt modell
 • Extra bra non stick – yta
 • Slitageskydd
 • TĂ„l hög vĂ€rme

Jamie Oliver SS Stekpanna – Ca. 470 – 500 kronor

Jamie Olivers populĂ€ra stekpanna frĂ„n Tefal klarar Ă€ven den testerna bra. Den har bĂ„de kommit pĂ„ första och tredje plats i olika tester. Den Ă€r tillverkad i rostfritt stĂ„l och har en non stick – belĂ€ggning och hĂ„ller dĂ€rmed lĂ€ngre och har en högre tolerans av köksredskap. NĂ„got lite speciellt med just Jamie Olivers stekpanna Ă€r en sĂ„ kallad Thermo Spot som Ă€r placerad i mitten av stekpannan. Denna röda cirkel indikerar nĂ€r stekpannan Ă€r varm nog för att börja anvĂ€ndas. Den har dessutom fĂ„tt beröm för att vara trevlig att steka i samt att det Ă€r lĂ€tt att komma Ă„t med stekspaden. Även stekpannans handtag som Ă€r av rostfritt stĂ„l Ă€r praktiskt dĂ„ det har en hĂ€ngögla och silikon vilket gör att man fĂ„r ett bra och skönt grepp om det. Det Ă€r möjligt att diska stekpannan i diskmaskinen och den fungerar bra att anvĂ€nda pĂ„ infuktionshĂ€ll.

Varför Àr den bra?

 • Belönad bĂ€st i test
 • Toppbetyg av kunder
 • Praktisk och smidig
 • TĂ„l diskmaskin
 • Fungerar pĂ„ induktionshĂ€ll

Ronneby Bruk Ultra Light Pro – Ca. 460 – 560 kronor

Detta Àr en Äterkommande favorit bland kunder och den fÄr fina recensioner. Ronneby Bruks klassiska gjutjÀrnsstekpannor har lÀnge varit mÄngas favoriter. Dock sÄ Àr de tunga precis som de flesta anda stekjÀrn pÄ marknaden över Ären. Med de har nu kommit med ett mycket lÀttare alternativ till klassikerna. Ultra Light Pro vÀger nÀmligen ungefÀr ett kilo mindre Àn vanliga gjutjÀrnspannor och landar dÀrför pÄ cirka 1,7kg! SÄklart sÄ kan vikten variera lite dÄ modellerna Àr handgjorda hos Ronneby Bruk, men det Àr marginellt. Modellen gÄr att anvÀnda Àven i ugnen, till och med i höga temperaturer, samt över induktionshÀll. Man kan kÀnna sig trygg med en gjutjÀrnspanna dÄ jÀrn Àr ett vÀldigt bra och hÄllbart material. Det Àr dessutom inte Àr farligt om vi fÄr i oss det utan i rimliga mÀngder Àr det snarare bra för oss. Tar man bra hand om gjutjÀrnspannan sÄ Àr den lÀtt att rengöra och hantera. Det bÀsta Àr att diska de i varmvatten medans Àven stekpannan Àr, inte stekhet, men fortfarande varm. Upplever man svÄrigheter sÄ kan man Àven anvÀnda lite diskmedel. Kan detta kanske vara den bÀsta stekpannan i gjutjÀrn pÄ marknaden?

Varför Àr den bra?

 • VĂ€ldigt lĂ€tt gjutjĂ€rn, endast 1,7kg
 • Klarar av höga ugnstemperaturer
 • Klassisk svensk tillverkare
 • PopulĂ€r bland konsumenterna

Hur kan du vÀlja den rÀtta stekpannan för dina behov?

Nu nÀr du fÄtt en del alternativ sÄ kanske du har hittat en favorit, eller sÄ kanske det kÀnns svÄrt att veta vilken som passar ditt hem bÀst? DÄ kan det vara bra att lÀsa pÄ lite om stekpannor innan du gör ett köp. NÄgot av det viktigaste en stekpanna bör göra Àr att fördela vÀrmen jÀmnt över hela stekytan. Gör den inte det kan de nÀmligen försvÄra betydligt att tillaga kött eller fisk pÄ ett bra sÀtt pÄ grund av den ojÀmna temperaturen. Det Àr sÄklart skönt att stekpannan blir varm snabbt men mÄnga gÄnger sÄ vÀger den jÀmna vÀrmen tyngre bland fördelarna, dÀrav gjutjÀrnpannans höga popularitet. Hur snabbt pannan blir varm har nÀmligen ocksÄ mycket med spisen att göra. Att ha en ergonomisk stekpanna Àr ocksÄ viktigt, speciellt om man Àr kock och anvÀnder stekpannan mycket. De bÀsta stekpannorna har dÀrför mÄnga gÄnger en ganska lÄg vikt, men allt under 1,5 kg anses oftast vara hanterbart. Exempelvis sÄ kan klassiska gjutjÀrnspannorna vÀga runt 3 kg vilket gör de nÄgot otympliga. NÀr man sedan har lagat nÄgot sÄ behöver man nÀmligen till slut tvÄ hÀnder för att kunna lyfta och flytta den.

bÀsta stekpannan

Sedan sĂ„ kommer vi till belĂ€ggningen vilket Ă€r viktigt. Om vi tĂ€nker pĂ„ testet ovan sĂ„ mĂ€rker man att testvinnare mĂ„nga gĂ„nger Ă€r gjorda i rostfritt stĂ„l och har en bra belĂ€ggning. GjutjĂ€rnen behöver ingen belĂ€ggning och hĂ„ller vĂ€ldigt lĂ€nge om man tar hand om dem pĂ„ rĂ€tt sĂ€tt. DĂ€remot sĂ„ har de ingen non stick – belĂ€ggning vilket dem med en avancerad och bra keramisk belĂ€ggning har. Fördelen med en sĂ„dan belĂ€ggning Ă€r att den underlĂ€ttar tillagning av exempelvis omeletter, pannkakor och andra liknande rĂ€tter. Den gör Ă€ven att stekpannan hĂ„ller under flera Ă„r medans den levererar den hĂ€rliga upplevelsen av lĂ€ttlagat och lĂ€ttdiskat. NĂ€sta viktiga punkt Ă€r utformning och design. Stekpannans storlek bedöms i diameter, frĂ„n kant till kant. Detta betyder att om den har vĂ€ldigt lutande kanter sĂ„ kan du fĂ„ en betydligt mindre stekyta Ă€n vad det först sĂ„g ut som att du skulle fĂ„ och bör dĂ€rför tas in i berĂ€kningarna nĂ€r du vĂ€ljer stekpanna.

Hur kan du ta hand om din stekpanna pÄ rÀtt sÀtt?

Om du anvĂ€nder rĂ€tt tajming och teknik sĂ„ Ă€r det rĂ€tt sĂ„ lĂ€tt att rengöra din stekpanna. Att den rengörs rĂ€tt kommer Ă€ven att öka dess livslĂ€ngd och bevara dess egenskaper samt fortsĂ€tta att vara lĂ€tt att rengöra. Även om din stekpanna gĂ„r att köras i diskmaskinen sĂ„ Ă€r det bĂ€sta att diska den förhand. Detta gör du lĂ€ttast nĂ€r den har stĂ„tt och svalnat nĂ„got men fortfarande Ă€r varm. Det Ă€r inte bra att göra det pĂ„ en gĂ„ng dĂ€remot dĂ„ den fortfarande Ă€r stekhet dĂ„ hett fett kan skvĂ€tta och göra dig och andra illa. Har du en stekpanna i rostfritt stĂ„l och teflon med en tunn belĂ€ggning sĂ„ tĂ„l de allt som oftast diskmedel, men det brukar inte behövas utan rĂ€cker oftast med varmt vatten. Har du en stekpanna i gjutjĂ€rn sĂ„ ska den aldrig diskas i diskmaskin. Det kommer nĂ€mligen tyvĂ€rr att förstöra den. De diskas bĂ€st med varmt vatten nĂ€r de fortfarande har nĂ„gon vĂ€rme kvar. Om den fortfarande kĂ€nns lite smutsig sĂ„ kan du anvĂ€nda lite diskmedel för att fĂ„ bort det sista. Har du en gjutjĂ€rnsstekpanna sĂ„ kan du med fördel smörja den med lite olivolja efter att den har diskats, speciellt om du anvĂ€nde diskmedel.

Hur lÀnge hÄller en stekpanna?

Detta beror mycket pÄ vilket typ av stekpanna du har och hur du har tagit hand om den. En kvalitativ stekpanna kan den nÀmligen hÄlla i över 10 Är om du sköter om den pÄ rÀtt sÀtt. SÄdant som förkortar livet pÄ en stekpanna kan vara hÄrda hushÄllsredskap. Redskap som man kan föredra att anvÀnda Àr exempelvis trÀ eller silikon som inte förstör ytan pÄ stekpannan. Kör du stekpannan i diskmaskinen sÄ slits pannan ner mycket snabbare och kan till och med förstöras helt. Vad din stekpanna klarar av och hur den sköts om pÄ bÀsta sÀtt stÄr oftast pÄ kartongen du köpte den i och i bruksanvisningarna.