När du är på jakt efter köksredskap kan det hända att du känner dig ganska vilsen i den stora djungel av varianter som finns. Du kanske bara skulle ha tag på en ”vanlig stekpanna” eller kastrull, men har nu förstått att det uttrycket inte betyder någonting längre. Stekpannor, precis som alla andra köksredskap, finns nu i en hel sjö av olika storlekar och modeller, stilar, märken och material. Vilken av dem ska få komma hem med dig? Det beror på hur dina köksvanor ser ut.

Faktorer som påverkar valet av stekpanna

Driver du restaurang och ska laga mat åt hundra personer åt gången? Eller bor du ensam och behöver stekpannan till de enstaka gånger du lagar mat hemma? Tänker du ha den för att laga ugnsrätter? Hur stor är din spis eller induktionshäll? Vill du ha något som ska hålla i flera år, eller söker du en billigare modell som du senare kan byta ut? Hur bra är du på att laga mat – blir allt du rör vid smaskigt, eller brukar det bränna fast i grytan bara du vänder ryggen till? Alla dessa faktorer kommer att göra skillnad när du ska välja den stekpanna du ska köpa: gjutjärnspannan håller länge, den rostfria stekpannan är populär hos restaurangkök, och stekpannor med non stick beläggning är väldigt omtyckta för att de gör matlagningen mycket enklare.

Non stick beläggning: vad är det?

Du som är trött på att maten bränner fast i bottnen på grytan när du lagar mat kan säkert ha nytta av en non stick stekpanna. Men vad är non stick beläggning? Precis som namnet antyder, har man försett stekpannan med ett material som underlättar rörelsen av ingredienserna på bottnen och hindrar att dessa bränner fast. De vanligaste non stick beläggningarna tillverkas i teflon eller keramik.

Vilken är den bästa non stick beläggningen?

Teflon är ett varumärke för en fluorplast som är kemikalie- och temperaturbeständig. Den har en låg friktionskoefficient – vilket betyder att den är mycket hal. Ämnet uppfanns av misstag år 1938. Idag är den främsta användningen för teflon non stick beläggningar för köksredskap. Allt är dock inte frid och fröjd – teflon är bara stabilt upp till 350 grader. Den utsöndrar giftiga gaser vid högre temperaturer, vilket har gjort många kosumenter misstänksamma på om de verkligen vill ha köksredskap i teflon hemma hos sig.

Ett annat problem med teflon är att det inte håller så länge. En stekpanna med beläggning av teflon kan lätt bli repig, och detta gör att de giftiga ämnen som ibland finns under teflonen släpps ut i maten. För att undvika att repa bottnen, måste man använda köksredskap av plast eller silikon – och dessa kan också avge gift i maten om de överhettas. När en teflonpanna blivit förstörd, måste den bytas ut – och detta blir i längden inte hållbart, eftersom materialet den är gjord av är svårnedbrytbart i naturen.

Keramiska stekpannor har också bra släppförmåga. Ofta beläggs en aluminiumpanna med ett non-stick lager som tillverkats av (bland annat) sand som råvara. Bottenplattan designas så att stekpannan fungerar både på spis och induktionshäll. Den är helt fri från vissa giftiga ämnen som kan finnas i köksredskap av plast. Dessutom behöver du inte använda så mycket smör eller olja i matlagningen, eftersom pannan släpper ganska lätt.

Stekpannor med keramisk beläggning kommer i många storlekar och former, bland vilka du kan välja den som passar dina behov. Det finns större pannor med höga kanter, som även kan användas som gryta eller wokpanna, och mindre modeller som passar bra att steka enmansrätter. En sak du måste komma ihåg angående keramikpannor är att vissa modeller inte tål ugnsväme så bra, så du måste alltid läsa instruktionsmanualen. Detta är särskilt viktigt om du letar efter en stekpanna som kan agera ugnsfat.

Hur vet man om en stekpanna är non stick?

Det brukar stå på skylten i affären. Men du som fått en stekpanna utan paket eller lappar i present kanske undrar hur säkert det är att laga mat med den. Rostfria pannor brukar vara stålfärgade och glansiga. Teflonbeläggningen är oftast svart, medan keramikbeläggningar kan komma i många olika färger, av vilka den populäraste är vit. Gjutjärnspannor är också svarta. För att se skillnaden mellan gjutjärn och teflon kan du jämföra vikten – teflonpannor görs ofta väldigt lätta, medan järnet känns tungt i handen. Ju tjockare botten en gjutjärnspanna har, desto tyngre den kommer att vara.

Kan non stick beläggning bli förstört?

Ja, det kan det. Det är tyvärr en av de största nackdelarna med stekpannor med bra släppförmåga. Keramik är tåligare än plast och kommer att räcka mycket längre, men det har också ett utgångsdatum. Problemet är att non stick ytan kan lätt bli repig, särskilt om man använder redskap av hårdare material. Ju repigare pannan blir, desto fortare kommer den att bli oanvändbar – inte bara för att repor i vissa sorters teflon kan ge utsläpp åt giftiga material som använts i pannans konstruktion, utan också för att en repig stekyta förlorar sin non stick förmåga ganska snabbt.

Detta kan du göra för att din stekpanna ska få ett långt liv i ditt kök:

  • Använd endast redskap av trä, plast eller silikon. (Om du väljer att använda de senare, lämna dem inte i en het stekpanna. Då kan plasten smälta in giftpartiklar i maten.)
  • Vissa keramikpannor är tillverkade för att tåla redskap av metall. Trots detta är det bättre att använda dessa som ett undantag och inte en regel.
  • Diska inte en teflonpanna med stålull. Skölj den i stället under varmt vatten efter varje användning, och använd den mjuka sidan av en kökssvamp för att få bort matresterna. Har dessa bränt fast för hårt, kan du hälla lite varmvatten i botten av stekpannan och låta den stå så tills matresterna lossnat.
  • Byt ut en repig panna.

En non stick stekpanna är verkligen ett oslagbart redskap i köket när den används på rätt sätt. Tänk på alla dessa detaljer nästa gång du ska välja den stekpanna som passar dig, så kommer den att hålla till många år av förstklassig matlagning.

VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 43 / Genomsnitt: 4.4
VAR GOD BETYGSÄTT DENNA ARTIKEL:
Totalt: 43 / Genomsnitt: 4.4
Back to top button