Om du ofta kÀnner dig kall under nÀtterna kan en vÀrmefilt vara en anvÀndbar produkt för dig. Detfinns en mÀngd olika modeller av elektriska vÀrmefiltar tillgÀngliga pÄ pÄ marknaden just nu, vilket gör det svÄrt att vÀlja den bÀsta. De kommer i en uppsjö av storlekar, material och uppvÀrmningsalternativ. Vi har samlat in information frÄn oberoende produkttester och expertrecensioner och har valt ut de fem bÀsta modellerna för dig att vÀlja mellan.

bÀst i test
Medisana HDW
VĂ„rt betyg
Mest populÀra
Andersson HGB 2.3
VĂ„rt betyg
mest prisvÀrt
Beurer HD 90
VĂ„rt betyg
Flest funktioner
Beurer HD100
VĂ„rt betyg
VĂ„rt senaste val
MyStyle 11644
VĂ„rt betyg

En vÀrmefilt Àr en sÀng beklÀdnad som har ett inbyggt vÀrmeelement, sÄ att man kan behÄlla en önskar temperatur nÀr man sover Àven i ett kallt rum. MÄnga konsumenter föredrar just en elektrisk vÀrmefilt, eftersom anvÀndningen ocksÄ kan minska hushÄllskostnaderna pÄ elen. MÄnga moderna elektriska filtar kan kÀnna av förÀndringar i luft- och hudtemperaturen och dÀrmed justera instÀllningarna sÄ att det passar bra.

Det finns en del avancerade modeller och dessa Àr ofta programmerbara, vilket betyder att de kan vÀrma sÀngen en viss tid och sedan stÀnga av filten senare en viss timme. Man kan ocksÄ stÀlla in temperaturen för behoven hos tvÄ mÀnniskor i en och samma sÀn. En del filtar kompenserar Àven olika vÀrmebehov hos olika delar av kroppen, dÀr den skickar mer vÀrme till dina fötter men att du lÀmnar till exempel huvudomrÄdet mycket kallare. Idag sÀljs det nÀstan mer Àn 4,5 elektriska filtar Ärligen i Amerika. En elektrisk vÀrmefilt hjÀlper filten att vÀrmas upp med sÄledes elektricitet. Idag finns det massor av olika vÀrmefiltar man kan vÀlja mellan, sÄ att man hittar en filt som passar just dig och din familj. TÀnk dock pÄ vÀrmefiltar inte ska anvÀndas för mindre barn eftersom de har större chans att fÄ brÀnnskador eller att brÀnna sig, eftersom just vÀrmefiltar blir varma. Det finns antingen lite dyrare vÀrmefiltar man kan vÀlja pÄ och dÄ har de oftast med egenskaper och funktioner jÀmfört med de vÀrmefiltar som Àr lite billigare pÄ marknaden. Vill man alltsÄ ha en vÀrmefilt som Àr i god kvalité sÄ Àr det ocksÄ bÀst att lÀgga lite extra pengar pÄ just din nya vÀrmefilt

Innan den vanliga vÀrmefilten som finns idag uppfanns, sÄ utvecklades faktiskt vÀrmefilten först och frÀmst för sjuka mÀnniskor. Det var en doktor vid namn Sidney Russel som försökte komma fram till en lösning sÄ att de sjuka patienterna kunde hÄlla sig varma. Efter det utvecklade han en filt som dÄ anvÀnde elektriska kablar, som dÄ var isolerade av metallband för att uppnÄ vÀrmen. Den mer kÀnda vÀrmefilten som finns idag utvecklades inte förrÀn efter andra vÀrldskriget. Idag har vÀrmefilten utvecklas sÄ lÄngt att den kan kÀnna av temperaturförÀndringar, bÄde pÄ kroppstemperaturen men Àven ocksÄ rumstemperaturen i rummet. Ska man införskaffa sig en vÀrmefilt sÄ Àr det bra om man först tittar igenom de vÀrmefilt bÀst i test som finns överallt pÄ nÀtet, sÄ att man snabbt och smidigt kan se vad de olika modellerna faktiskt erbjuder.

Vad för slags material Àr vÀrmefiltar gjorda av

Det material som anvÀnds i vÀrmefiltar Àr rÀtt unika. En filt bestÄr oftast av tre olika huvudkomponenter. DÀr den första Àr en speciellt vÀvd duk som annars kallas Skalet. DÀrefter Àr det ett vÀrmeelement i filten som Àr i form av en isolerad trÄd och dÀrefter Àr det en sÀng kontroll och en nÀtsladd pÄ filten. Tillverkarna anvÀnder ofta en blandning av polyester och akryl pÄ skalet av vÀrmefilten. De ledningarna som Àr i filten Àr vÀrmeproducerande och Àven vÀrmekÀnsliga, vilket ocksÄ eliminerar behovet av en termostatet. Sladden och sÀng kontrollen Àr ofta gjorda utav en kombination av metall- och plastmaterial. Vanligtvis Àr dessa skapade av en extern leverantör.

elektrisk vÀrmefiltDet som sker med en vÀrmefilt Àr att en elektrisk ström passerar genom en resistiv trÄd som genererar vÀrme. Alla elektriska sÀngklÀder innehÄller en lÄng lÀngd av en varmvattenberedare, som Àr fast i ett mönster genom filten. Det Àr sÄklart viktigt att filten ska vara sÀker, bekvÀm, ha en jÀmn uppvÀrmning, vara lÄngvarig och dessutom vara bekvÀm att ta hand om. Det som Àr bra nÀr man tittar pÄ en vÀrmefilt Àr att de har en god teknologi som skyddar dig sÄ att filten inte skulle göra illa dig.

Varför Àr vÀrmefiltar bÀttre Àn liknande produkter?

En vÀrmefilt anvÀnder enkelt den el som finns i ditt hem, detta gör att du slipper vÀrma upp vatten eller liknande för att bli varm. AnvÀnder du en vÀrmefilt sÄ tar dessa dessutom oftast mindre elektricitet och energi, jÀmfört med om man hade behövt vÀrma upp hela rummet eller huset. Detta Àr sÄledes ett rÀtt billigare alternativ om man Àr kall under vintern, speciellt om det Àr sÄ att man redan betalar höga kostnader för sin el.

Hur vÀljer man en vÀrmefilt?

Är det sĂ„ att du endast ska ha en vĂ€rmefilt för att bli varm, sĂ„ kanske du inte behöver köpa en vĂ€rmefilt som har sĂ„ mĂ„nga olika funktioner att vĂ€lja mellan. Det grundlĂ€ggande Ă€r dock bra, sĂ„ att du kan justera den vĂ€rme som filten ger av sig. Det finns en del olika modeller att titta över som ocksĂ„ har olika designer. Det Ă€r sĂ„ledes bra att vĂ€lja nĂ„gon som du bĂ„de tycker Ă€r funktionell men som Ă€ndĂ„ har en snygg design, eftersom den lĂ€r vara synlig rĂ€tt ofta. Det finns alltsĂ„ vĂ€rmefiltar som Ă€r snyggt designade med hĂ€rliga mönster, om det Ă€r sĂ„ att du önskar ha framme vĂ€rmefilten synligt i vardagsrummet eller i sovrummet. Sedan finns det ocksĂ„ de lite mer simpla designerna som inte sticker ut sĂ„ mycket, men dĂ€r givetvis samma funktioner och egenskaper finns kvar.

NĂ€r man ska vĂ€lja en vĂ€rmefilt sĂ„ Ă€r det bra att se över hur stor filt du vill ha. Det finns en del filtar som Ă€r större och sedan finns det en del filtar som Ă€r mycket mindre. Det finns alltsĂ„ olika storlekar för bĂ„de dubbel och enkel sĂ€ngar dĂ€r standardstorleken brukar ligga pĂ„ 200 x 90 eller 150 x 80 beroende pĂ„ sĂ€ng. Är det sĂ„ att man letar efter en filt som inte behöver tĂ€cka sĂ€ngens yta sĂ„ kan man i sĂ„ fall titta pĂ„ andra vĂ€rmefiltar som Ă€r mindre. De flesta vĂ€rmefiltar som finns pĂ„ marknaden idag har belysta temperaturinstĂ€llningar sĂ„ att du enkelt kan Ă€ndra vĂ€rmen pĂ„ filten, Ă€ven nĂ€r det Ă€r mörkt pĂ„ natten. Nyare vĂ€rmefiltar har ofta inbyggda kontroll enheter sĂ„ att man kan vĂ€lja att stĂ€nga av fĂ€lten efter en viss timma eller tid.

vĂ€rmefilt testEn annan bra sak att titta pĂ„ Ă€r ocksĂ„ watt nĂ€r man tittar pĂ„ vĂ€rmefiltar. Det Ă€r just i den effekten som vĂ€rmen mĂ€ts i. Materialet har ocksĂ„ givetvis en stor roll eftersom man gĂ€rna vill ha en skön filt. De flesta Ă€r gjorda av fleece eller bomull. Det finns ocksĂ„ en del vĂ€rmefiltar som har en extra zon dĂ€r man kan vĂ€rma upp fötterna och man kan dessutom vĂ€lja att sĂ€nka vĂ€rmen efter nĂ„gra timmar. Vill man hitta en vĂ€rmefilt sĂ„ Ă€r det alltid bra att se över vilken slags vĂ€rmefilt man faktiskt vill ha innan man bara köper en. Är det sĂ„ att man har ett mindre barn, sĂ„ ska dessa inte anvĂ€nda nĂ„gra vĂ€rmefiltar alls eftersom barnet har stor risk att brĂ€nna sig.

Tips nÀr du anvÀnder en vÀrmefilt

Innan du anvĂ€nder en vĂ€rmefilt sĂ„ Ă€r det bra om du tittar upp olika vĂ€rmefilt bĂ€st i test, sĂ„ att du enkelt och smidigt kan se över vad de olika filtarna gör för dig och vad för slags egenskaper de faktiskt har. Idag finnsd det en rad olika designer och funktioner pĂ„ vĂ€rmefiltar över vĂ€rlden. Är det en stor vĂ€rmefilt du letar efter eller vill du hellre ha en mindre sĂ„ lĂ€r det absolut finnas nĂ„got för dig pĂ„ marknaden. Det finns dessutom olika styrkor nĂ€r du köper din nya filt, men en vĂ€rmefilt 12v kĂ€nns som en bra start pĂ„ sin nya vĂ€rmefilt. Du som dessutom inte heller vill lĂ€gga för mycket pengar pĂ„ en vĂ€rmefilt kan ocksĂ„ ta en titt pĂ„ en vĂ€rmefilt billig, sĂ„ att du faktiskt har rĂ„d med varan. TĂ€nk dock pĂ„ att de lite mindre vĂ€rme filtarna har en större sĂ€kerhetsrisk eftersom de ofta saknar just sĂ€kerhetsfunktioner. Skulle det vara sĂ„ att du har en bekant som redan Ă€ger en filt sĂ„ Ă€r det toppen att göra ett vĂ€rmefilt test sĂ„ att du kan se hur det faktiskt kĂ€nns att sova eller ha en vĂ€rmefilt. Titta upp de olika vĂ€rmefilt bĂ€st i test listorna som finns sĂ„ att du vet hur filten faktiskt fungerar innan du köper den.

Hur tar man bÀst hand om en vÀrmefilt?

Har man hittat den bÀsta vÀrmefilten sÄ vill man förmodligen ocksÄ ta hand om den sÄ gott som möjligt. En vÀrmefilt Àr inte det billigaste att införskaffa sig sÄ dÀrför vill man ju gÀrna att prylen hÄller under sÄ lÄng tid som möjligt. Eftersom det Àr en filt sÄ kan den ocksÄ bli smutsig och det kan absolut kÀnnas konstigt att man ska tvÀtta den i tvÀttmaskinen. Det gÄr dock, men det Àr viktigt att man ser till sÄ att vÀrmefilten faktiskt torkar efterÄt eftersom vatten leder ström. Skulle man sÄledes kÀnna sig lite osÀker pÄ hur den ska rengöras sÄ Àr det alltid bÀst att man lÀser igenom bruksanvisningen som man fÄr med noggrant. Annars kan man ocksÄ tvÀtta den för hand om man hellre vill det, dock tar det dessvÀrre lite lÀngre tid.

Ska man tvÀtta sin vÀrmefilt i en tvÀttmaskin sÄ finns det dock en del saker du behöver tÀnka pÄ innan den ska in i maskinen. Detta Àr en ren sÀkerhetsÄtgÀrd som Àr viktig att följa sÄ att man Àr sÄ sÀker som möjligt. Innan du stoppar in filten i tvÀttmaskinen sÄ behöver du först ta ut nÀtsladden. Detta eftersom din fylt har en ledning som ger ström via en vÀggkontakt. SÄ nÀr det Àr dags att rengöra den, sÄ Àr det viktigt att du tar bort den hÀr sladden frÄn filten. Innan du tar bort den sÄ Àr det dock ocksÄ viktigt att du stÀnger av filten innan du drar ut kontakten. SjÀlva kontroll nÀtet fÄr aldrig nudda eller bli nedsÀnkt i vatten. Innan du börjar rengöra din filt sÄ behöver du ocksÄ kontrollera sÄ att alla trÄd-element i filten Àr placerade som de ska vara och sÄ att ingen av dem ligger fel i filten. Detta sÄ att ingen av dem har gÄtt igenom filtens tyg. Skulle det vara sÄ att elementet har slitits igenom tyget pÄ nÄgon plats, eller om anslutningspunjkten mellan filten eller kontrollkabel Àr skadad pÄ nÄgot sÀtt sÄ bör du direkt sluta att anvÀnda filten. Skulle det vara sÄ att du har en Àldre vÀrmefilt som inte har en avtagbar styrledning, dÄ fÄr du inte tvÀtta den i en tvÀttmaskin. IstÀllet sÄ Àr det bÀttre att tvÀtta handduken försiktigt och se Àven till sÄ att kontroll kabeln inte sÀnks ned i vattnet. Skulle den nudda vattnet finns det möjlighet att kabeln tar eld eftersom elektricitet leder vatten och detta Àr sÄledes en rÀtt farlig faktor. SÄ var försiktig.

vÀrmefilt bÀst i testDet Àr alltid viktigt att lÀsa igenom rekommendationerna frÄn tillverkaren innan du börjar rengöra din filt eftersom det oftast kommer med en bruknaningsvinsning om hur man tvÀttat pÄ rÀtt sÀtt. Det Àr ocksÄ bra om man blöter sin filt innan man stoppar in den i tvÀttmaskinen eller innan man börjar handtvÀtta den. Helst sÄ att filten suger Ät sig vatten frÄn fem till femton minuter. Det brukar ocksÄ finnas lite olika temperaturen pÄ vattnet som du ska anvÀnda beroende pÄ vilken filt som du har. LÀs sÄledes alltid igenom bruksanvisningen ordentligt sÄ att du faktiskt vet hur din filt ska rengöras. NÀstan alla moderna elektriska filtar kan bli tvÀttade i en tvÀttmaskin. Dock rekommenderar inte de flesta tillverkarna att man tvÀttar den under en hel tvÀtt. Dock tar det oftast bara nÄgra minuter att tvÀtta en vÀrmefilt och det Àr dÄ bÀst att anvÀnda det lugna programmet i tvÀttmaskinen. Det Àr ocksÄ viktigt att man bara anvÀnder lite tvÀttmedel och Àven en vÀldigt mild dos av denna. Man ska inte bleka sin elektriska filt, sÄ gör inte detta. NÀr man rengör sin vÀrmefilt sÄ Àr det ytterst viktigt att man torkar den direkt, helst gÀrna dÄ utomhus eller i ett torkskÄp sÄ att man verkligen Àr hundra procent sÀker pÄ att filten verkligen Àr snustorr. Skulle filten sÄledes inte vara torr sÄ finns det alltsÄ risk att det uppstÄr nÄgot farligt med filten, eftersom det dÄ Àr elektricitet som leder filten och vatten leder elektricitet. Man ska alltid vara försiktigt nÀr man anvÀnder sin vÀrmefilt eftersom det faktiskt handlar om el.